Gå til innhold
Arkivverket

Att forska framåt i tiden i Norge...


Monica Fogelqvist
 Del

Recommended Posts

Hej alla!

 

Jag undrar vad det finns för möjligheter att följa upp min farmors kusiners ättlingar vars föräldrar flyttade till Norge? I Sverige är vi ju bortskämda med alla möjliga lättsamma källor som folkräkning i princip fram till våra dagar och i nutid har vi Ratsit. Icke att förglömma dödskivan. Men vad finns i Norge som är motsvarande?

Tacksam för handfasta råd om vilka källor jag kan använda för att forska framåt på 1900-talet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjeld avisene er det vel slik at mykje berre er tilgjengeleg berre i Nasjonalbiblioteket sine lokale i Oslo, noko er også tilgjengeleg i norske bibliotek. Men det som er fritt tilgjengeleg er like tilgjengeleg frå Sverige som frå Norge. Dette gjeld aviser eldre enn ca 1922. Nokre få aviser er også fritt tilgjengelege for nyare tid, først og fremst aviser som er gått inn. Uansett tilgang er det fri tilgang for å søkje, og ein får då sjå ei treffliste med tekstutdrag som i mange tilfelle gjev så gode svar at ein ikkje har bruk for å sjå den skanna utgåva.

 

Digitale bøker gjennom "bokhylla-avtalen" er derimot berre tilgjengelege for norske ip-adresser. Bøker som er så gamle at opphavsretten ikkje gjeld er fritt tilgjengelege.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skattelister for 2001, 2006, 2007, 2008 og 2009 er tilgjengelege for abonnentar hos avisa sagat.no. Evt. kan ein søkje i databasen til birthday.no men ikkje alle er med i denne databasen.

 

Ein del aviser har skanna historiske aviser og tilbyr dette som ein del av abonnementet. Eit eksempel er Oslo-avisa Aftenposten, som tilbyr søkbart arkiv frå 1860 og fram til dags dato.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen tack för svar!! Då skall jag försöka med detta. Lyckas jag inte själv får jag väl be om hjälp i detta eminenta forum!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ein må heller ikkje gløyme at det finst folketeljingar fram til 1910 og skanna kyrkjebøker som er opne fram til 1930 (døypte), 1937 (gravlagde) og 1957 eller lenger (vigde). Nokre kyrkjebøker er også lagt ut som søkbare databasar. Søkbare dødsfallister (der evt. sensitiv informasjon er utelatt) er opne fram til dags dato.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.