Gå til innhold
Arkivverket
Einar H. Aandahl

Hvem er anene til Peter Larsson Ile Tønder (1699-1770), byfogd i Kragerø (gift med Elisabeth Gjønge) ?

Recommended Posts

Einar H. Aandahl

Byfogd i Kragerø Peter Tønder skal ha vært sønn av Lars Gudmundsson Ile og Anna Marie Pedersdtr Tønder (ca 1675-1700). Nettbaserte slektstavler angir at Anna Marie var datter av Karen Matsdatter Lund Medelfart/Middelfart, som igjen var datter av biskopen i Lund i Skåne, Mats Jensen Medelfart.  Anna Maries far skulle være en "Peder Tønder", som synes ukjent.

Flere eldre, store og detaljerte slektstavler for Tønderslekten oppgir derimot at Karen Matsdatter Lund Medelfart var gift med Andreas Christophersen Tønder (1615-1696), som var magistrat, borgermester  og stiftskriver i Trondheim, og at de hadde minst 13 navngitte barn. Men var Karen Matsdattergift to ganger? Byfogd Peter Ile Tønders mor, Anna Maria, hadde to søsken, nemlig Peder Pedersen Tønder (gm Margareta Hansdtr Bugge) og Fredrik Pedersen Tønder (gm Agnete Sørensdtr Godtzen). Disse tre kan ikke ha vært barn etter Andreas Christophersen Tønder i Trondheim. Ikke er de nevnt og ikke passer fødselsår. Men hvem var foreldrene til disse tre? Alle tre har patronymet "Peder--" . Noen som har kjennskap til grener av Tønderslekten?

Mvh Einar H. Aandahl

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Linda Wathne

Jeg skal ikke påberope meg å kunne mye om Tønderslekten ( fint lite, faktisk), men jeg får ikke disse stamtavlene på nettet til å stemme med at Karen Matsdatter Lund er mor til to kull barn ( et sted på geni var  det faktisk ført 4 søsken i det ene kullet, de 3 du nevner samt en Anders/Andreas Pedersen Tønder). 

Karen M. Lund har folk ført opp død i 1698, og mannen Andreas C Tønder i 1696. Deres barn har i stamtavlene cirka fødselsår stort sett fra 1640årene, mens det påståtte andre kullet med en Peder Tønder har fødselsår fra 1660årene og oppover 1670årene.... Da ramler ihvertfall jeg av lasset. Var de to skilt og Karen  gift på ny? Neppe. 

 

Jeg ser at det er oppgitt en sønn Peter Andreassen Tønder blant barna til Andreas C. Tønder og Karen Matsdatter Lund, men ingen av de stamtavlene jeg så, hadde mer informasjon om ham, -  hvor ble han av, gift, når død?. Kunne han være en mulig far til de 3-4 yngste, slik at Karen M. er deres farmor og ikke mor? 

 

Mvh

Linda

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Bonesmo

Emne 36832 i det "gamle" forumet er bl. a. familien Tønder debattert. Mye stoff.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ivar Moe
Einar H. Aandahl

Litt mer om Tønder

Andreas Christophersen og Karen Madsdatter Lund (Medelfart) hadde 13 barn som var navngitt, bl.a. en sønn ved navn Peter (Andreassen) Tønder. Om ham står det bare: ble kaptein i Holland, ikke f. eller d.dato. (Oppgitt kilde: Svein Tore Dahl: Embetsmenn i Midt-Norge i tiden 1660-1700 (Tr.heim 1997) s.20.

Detter er åpenbart ikke den Peder Tønder jeg ettersøker (om han da finnes?)

Om Karen Madsdatter står det samme sted: født 1628-1629 i Lund, død 20 mars 1698. Hun er definitivt kona til Andreas Christophersen Tønder, men jeg finner ikke noe som tyder på at hun skulle være gift flere ganger, f. eks. da med en "Peder Tønder" og være foreldre til disse tre søsken: Peder Pedersen Tønder, Fredrik Pedersen Tønder og Anna Marie Pedersdtr Tønder, gift med Lars Gudmundsson Ile, og foreldre til byfogd i Kragerø Peter Larsen Ile Tønder (1699-1770) pluss to andre søsken.

Til Olav Bonesmo: Jeg klarer ikke å få opp det emnet idet gamle forumet som du henviser til. Hva gjør jeg ?

Mvh Einar H. Aandahl, Lillehammer

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Bonesmo

Jeg fikk lenken til 36882 på DIS' slektsforum. Du finner den under Orkdal, ST, og et søk på Martinus Martins NN/Klemmetsmo.

Det finnes også andre kildehenvisninger til Tønderfamilien der.

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.