Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Egil Fiane

Torstein Torjesen/Torjusen

Recommended Posts

Egil Fiane

Etterlyser ekteparet Torstein Torjeson/Torjuson og Aslaug Andersdotter. Dei kom til husmannsplassen Haggelsmyr i Holt, Aust-Agder ein gong mellom 1778 og 1784 med to søner: Torje f. ca. 1776 og Anders f. ca. 1778. Det er ingen opplysninger i kyrkjebøkene eller andre kjelder kor dei kom frå. Det kom fleire tenestfolk frå Vest-Agder til Holt frå 1760-åra, kanskje var dei òg derifra?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ann-Mary Engum

Fant ikke dette paret i telling 1801 for Vinje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Egil Fiane

Mange takk, dette var full klaff.

 

Denne familien har altså kome heilt frå Vinje til ein klein husmannsplass i Holt. Der fekk dei fem born mellom 1784 og 1796. Har vore i kontakt med ein etterkomar i Flosta.

 

Beste helsing Egil Fiane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helge Berntsen

Hei Egil, jeg har jobbet litt med denne slekta, og har notert at Tosten og Asloug kom til Hagestad i Holt fra Vinje omkring 1787. I 1792 festet Tosten plassen Hagemyra under Hagestad av Aamund Halvorsen, for en årlig avgift av 2 riksdaler. Sønnen Terje (1774-1841) drev som gårdbruker på Lønvik under Vatnebu, men han var også matros ifølge følgende historie fra Dypvågbøkene: "Terje var med dekksbåten "Prøven" på 5 kommerslester, eiet av Jacob Aall, da denne ble kapret i 1811. "Prøven" hadde lastet 140 tønner bygg, 15 tønner rug, 3 tønner malt, 1 tønne erter, 1,5 tønne smør og 2,5 anker brennevin i Løkken på Jylland. De startet på hjemturen mot Tvedestrand 15/12-1811 med "Setteskipper" Peder Vroldsen, og matrosene Terje Tostensen og Osmund Salvesen. De hadde tillatelse av "den i Løkken stationerede Officier" til å seile ut, og så ingen fiendtlig aktivitet. Om morgenen 16/12 "opdagede de en Fregat til Luvart, som de søgte at undflye med Hielp af forandret Cours og deres Aarer, men Fregatten sadte sin Slup ud, og med denne besadt med 18 bevæbnede Mænd, en Officier og 2de Svingbasser (små kanoner), indhentede de deres førende Dæksbaad "Prøven", og lasten, mast, seil, tauverk og anker ble ført over i fregatten. Etterpå så nordmennene hvordan "Bagdeelen af samme deres Dæksbaad, tilligemed Dækket deri blev ophugget, for at den skulde fyldes med Søe og synke". Samme fregatt hadde kapret dekksbåten "Havets Ven" av Arendal, og til nordmennenes forbauselse fikk de frigitt ca. 32 tønner bygg ialt, som ble lastet tilbake i Arendalsbåten, og alle de norske fikk seile bort i fred. Natten etter kom de trygt til land ved "Sandvig Batterie" i Norge. Skiftet etter Terje ble avsluttet den 2/1-1843. Han sto da som eier av 1/3-del kalveskinn i Vatnebu, samt gårdsbruk på 0,5 kalveskinn. Netto formue var 270 speciedaler.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helge Berntsen

Stor etterslekt, som bl.a. inkluderer den siste ordfører i gamle Flosta kommune, Thorsten Marius Lønvik (1898-1966). Thorsten dro til sjøs i 1914, han tok styrmannseksamen i 1921, og skipsførereksamen i 1925. Han var ganske kontinuerlig til sjøs frem til februar 1940, og under andre verdenskrig var han ombord på danskregistrerte M/S "Algier", som forliste etter en torpedering våren 1940. Han fortsatte på sjøen etter krigen. Thorsten ble senere ordfører i Flosta i flere år, og han satt også som ordfører i 1960-61, som var det siste kommunestyret i gamle Flosta kommune. Thorsten overtok sitt barndomshjem etter sine foreldre, men han og hans kone Kristina fikk ingen barn sammen, og eiendommen på Lønvik ble videresolgt etter deres død til familien Rekdal. Thorsten er avbildet i "Gammelt fra Flosta" 1995 og i 2001, hvor det også er gjengitt et dikt han skrev i forbindelse med striden omkring Flosta aldershjem. Thorsten og Kristine ble viet av sognepresten i Kristiansand. Familien på Lønvik fikk justisdepartementets tillatelse til å benytte slektsnavnet Lønvik den 25/4-1925.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.