Gå til innhold
Arkivverket

Torstein Torjesen/Torjusen


Egil Fiane
 Del

Recommended Posts

Etterlyser ekteparet Torstein Torjeson/Torjuson og Aslaug Andersdotter. Dei kom til husmannsplassen Haggelsmyr i Holt, Aust-Agder ein gong mellom 1778 og 1784 med to søner: Torje f. ca. 1776 og Anders f. ca. 1778. Det er ingen opplysninger i kyrkjebøkene eller andre kjelder kor dei kom frå. Det kom fleire tenestfolk frå Vest-Agder til Holt frå 1760-åra, kanskje var dei òg derifra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk, dette var full klaff.

 

Denne familien har altså kome heilt frå Vinje til ein klein husmannsplass i Holt. Der fekk dei fem born mellom 1784 og 1796. Har vore i kontakt med ein etterkomar i Flosta.

 

Beste helsing Egil Fiane

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Egil, jeg har jobbet litt med denne slekta, og har notert at Tosten og Asloug kom til Hagestad i Holt fra Vinje omkring 1787. I 1792 festet Tosten plassen Hagemyra under Hagestad av Aamund Halvorsen, for en årlig avgift av 2 riksdaler. Sønnen Terje (1774-1841) drev som gårdbruker på Lønvik under Vatnebu, men han var også matros ifølge følgende historie fra Dypvågbøkene: "Terje var med dekksbåten "Prøven" på 5 kommerslester, eiet av Jacob Aall, da denne ble kapret i 1811. "Prøven" hadde lastet 140 tønner bygg, 15 tønner rug, 3 tønner malt, 1 tønne erter, 1,5 tønne smør og 2,5 anker brennevin i Løkken på Jylland. De startet på hjemturen mot Tvedestrand 15/12-1811 med "Setteskipper" Peder Vroldsen, og matrosene Terje Tostensen og Osmund Salvesen. De hadde tillatelse av "den i Løkken stationerede Officier" til å seile ut, og så ingen fiendtlig aktivitet. Om morgenen 16/12 "opdagede de en Fregat til Luvart, som de søgte at undflye med Hielp af forandret Cours og deres Aarer, men Fregatten sadte sin Slup ud, og med denne besadt med 18 bevæbnede Mænd, en Officier og 2de Svingbasser (små kanoner), indhentede de deres førende Dæksbaad "Prøven", og lasten, mast, seil, tauverk og anker ble ført over i fregatten. Etterpå så nordmennene hvordan "Bagdeelen af samme deres Dæksbaad, tilligemed Dækket deri blev ophugget, for at den skulde fyldes med Søe og synke". Samme fregatt hadde kapret dekksbåten "Havets Ven" av Arendal, og til nordmennenes forbauselse fikk de frigitt ca. 32 tønner bygg ialt, som ble lastet tilbake i Arendalsbåten, og alle de norske fikk seile bort i fred. Natten etter kom de trygt til land ved "Sandvig Batterie" i Norge. Skiftet etter Terje ble avsluttet den 2/1-1843. Han sto da som eier av 1/3-del kalveskinn i Vatnebu, samt gårdsbruk på 0,5 kalveskinn. Netto formue var 270 speciedaler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stor etterslekt, som bl.a. inkluderer den siste ordfører i gamle Flosta kommune, Thorsten Marius Lønvik (1898-1966). Thorsten dro til sjøs i 1914, han tok styrmannseksamen i 1921, og skipsførereksamen i 1925. Han var ganske kontinuerlig til sjøs frem til februar 1940, og under andre verdenskrig var han ombord på danskregistrerte M/S "Algier", som forliste etter en torpedering våren 1940. Han fortsatte på sjøen etter krigen. Thorsten ble senere ordfører i Flosta i flere år, og han satt også som ordfører i 1960-61, som var det siste kommunestyret i gamle Flosta kommune. Thorsten overtok sitt barndomshjem etter sine foreldre, men han og hans kone Kristina fikk ingen barn sammen, og eiendommen på Lønvik ble videresolgt etter deres død til familien Rekdal. Thorsten er avbildet i "Gammelt fra Flosta" 1995 og i 2001, hvor det også er gjengitt et dikt han skrev i forbindelse med striden omkring Flosta aldershjem. Thorsten og Kristine ble viet av sognepresten i Kristiansand. Familien på Lønvik fikk justisdepartementets tillatelse til å benytte slektsnavnet Lønvik den 25/4-1925.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.