Gå til innhold
Arkivverket
Morten Ryager

Markskeider Casper Barth - Moss jernverk 1704

Recommended Posts

Morten Ryager

I sin bok om Moss jernverk fra 1950 skriver Lauritz Opstad at tre menn fra Kongsberg kom til Moss 4. november 1704 for "å utvise en cirkumferens til skog og vann".  Dette var fogd og hytteskriver Johannes (Johan) Barth, assessor og bergmester Michael Weichart og markskeider Casper Barth. Kan denne Casper Barth være en annen enn stempelskjærer Casper/Caspar Barth på Kongsberg?

 

https://www.nb.no/items/485787b8246ef577a6239e319becdf88?page=25&searchText=

 

 hilsen Morten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Iver Mosvold

Med Kongsberg-Barthene som utgangspunkt er det neppe noen andre kjente alternativer. Men jeg forstår at denne Caspar volder hodebry, ettersom "Stempelskjærer" og "Markseider" er profesjonen til en og samme mann. Caspars 20 år yngre slektning(?), Johan(nes) var i 1704 ennå ikke fogd, og det kan vel tenkes at de profesjonstitlene som sekundærkildene har har satt på disse Barthene, i ettertid, - nødvendigvis ikke fulgte dem gjennom hele livet.

 

For ordens skyld:

  https://lokalhistoriewiki.no/Barth

 

IM

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Ryager

Takk for respons. Johan Barth ble fogd 1698 i Numedal og Sandsvær, bergfogd i 1705, så forfatteren har sitt på det tørre. Jeg fant forøvrig et eksempel til i Morten Thrane Brünnichs gamle bok om perioden 1623 -1723. Her har Caspar Barth gjort samme arbeid på Kongsberg 1701 som i Moss noen år senere med å lage et circumference-kart. Caspar er her nevnt som schichmester (kasserer). Allsidig kar.

 

https://www.nb.no/items/40b140ae0756a1fed181960f9ecb61ac?page=293

 

hilsen Morten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.