Gå til innhold
Arkivverket

Peder Hansen Dolstadsjøen i Vefsn død 1810 eller 1811


Baard Vidar Pettersen
 Del

Recommended Posts

Takk Alv. Dette er dessverre en annen Peder Hansen i feil alder. Nå viste det seg at det var ganske så enkelt å få tak i Svein Edvardsens arbeid digitalt. Bestilte i går kveld og fikk lastet ned og installert i går kveld. 

Kommer tilbake med oppdatering om jeg finner noe 🙂

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden vi nå har løftet det lokket, tenker jeg at jeg tar en full gjennomgang alle Per/Peder Hansen født i Alstahaug fra 1750-65. Perioden dekkes av to bøker som geografisk dekker Alstahaug, Sandnessjøen (Stamnes), Tjøtte og Herøy sogn. Med god hjelp av min kjære mor har jeg gått igjennom og funnet disse:

 

Alstahaug Ministrialbok #3:

1) 1753 Hans Jacobsen sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16572/135 (faddere fra Laanan, Præstøen, Tendvole og Sannesøen)

2) 1757 Hans Jacobsen Laannan sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16572/189

3) 1759 Hans Balsersen sin Per https://media.digitalarkivet.no/view/16572/209 (Husmoe se s. 415)

4) 1760 Hans Jonasen Novigsøen sin Per https://media.digitalarkivet.no/view/16572/228

 

Alstahaug Ministrialbok #4:

5) 1754 Hans Peders: Michebostad sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16573/178

6) 1762 Hans Peders: Skavolden sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16573/255

7) 1765 Hans Hans:? Skiulsengen sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16573/286

 

7 mulige kandidater altså. Men vi kan med en gang stryke 1 og 2, jamfør innlegg #22 her i tråden. Tar gjerne imot hjelp for å eliminere eller bekrefte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjennom to skifter https://media.digitalarkivet.no/view/24886/250 og https://media.digitalarkivet.no/view/24890/67

ser vi at Hans Pedersen flytter til Mindvær mellom 1770 og 1781. I Hans Pedersen Mindværs skifte 1784 ser vi at også hans Peder er død:

https://media.digitalarkivet.no/view/24891/172

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Leif Johannessen skrev:

Har du sett at Hans Werniksen Moen er fra Herøy (Løvøen)? Er han "sjekket ut"?

Ja. Det så lenge lovende ut og hadde en egen tråd på ham:

Denne Peder dør også ung. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaggu fikk jeg nytte av skifteoversikten.. :)) 

 

Da er det kun #7 igjen:

1765 Hans Hans:? Skiulsengen sin Peder https://media.digitalarkivet.no/view/16573/286

 

Det er i Tjøtta sogn, men finner ikke noe skifte på Skjulseng e.l. Jeg er også usikker på hva etternavnet er. Ser ut som en H, men i så fall skriver presten to helt forskjellige H'er på for- og etternavn. Tar en pause nå, men tar gjerne i mot litt assistanse på denne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk tynet litt ut av skifteprogrammet likevel. Må være Skonseng innenfor Tro med tanke på faddere fra bl.a. Juviken. Og da er det nok moren som dør i Juviken i 1778, med Peder 13 år.

https://media.digitalarkivet.no/view/24888/254

 

Hans Hansen og Kiersten Pedersdatter gifter seg her:

https://media.digitalarkivet.no/view/16573/207

 

Har ikke tydet noen formynder. Nå er det kveld.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man blar gjennom innrulleringsmanntallet for Vefsn for 1809 får man inntrykk av at det er ført tydelig og nøyaktig. Og under gård nr. 150, Leland, er det ført en husmann Anders Larsen, 42 år, og fødested Indreholmen. Og ja, han er nevnt som sønn, 19 år, i et skifte etter Lars Andersen, Indre-Holmen i Herøy i 1789. Aldersavviket er ikke unormalt.

 

Og så har manntallsføreren lensmann Agersborg skrevet fødestedet Indreholmen også når han kommer til husmannen Peder Hansen under prestegården. Han burde ha godt kjennskap til ham, og de er heller ikke så langt unna hverandre i alder. Veldig rart at han tilsynelatende har bommet her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Leif Johannessen skrev:

Om man blar gjennom innrulleringsmanntallet for Vefsn for 1809 får man inntrykk av at det er ført tydelig og nøyaktig. Og under gård nr. 150, Leland, er det ført en husmann Anders Larsen, 42 år, og fødested Indreholmen. Og ja, han er nevnt som sønn, 19 år, i et skifte etter Lars Andersen, Indre-Holmen i Herøy i 1789. Aldersavviket er ikke unormalt.

 

Og så har manntallsføreren lensmann Agersborg skrevet fødestedet Indreholmen også når han kommer til husmannen Peder Hansen under prestegården. Han burde ha godt kjennskap til ham, og de er heller ikke så langt unna hverandre i alder. Veldig rart at han tilsynelatende har bommet her.

 

Jeg la merke til det tidligere, men hadde ikke da noen enkel måte å sjekke Anders Larsens tilknytning på. At Anders faktisk lett finnes på Innerholmen i Herøy med rett verkstøy og at lensmannen er så grundig mener jeg underbygger at PH ikke er fra Herøy. Jeg prøver å forklare hva jeg tenker under.

 

Nå har jeg med ett unntak (som ligger helt i grensen både aldermessig og geografisk) kartlagt alle Peder Hansen-er i Vefsn, Leirfjord, Herøy, Alstahaug og Tjøtta - altså mer eller mindre hele midt-Helgeland i en 15 års-periode og sitter igjen med to stykker fra Vefsn og dette unntaket. Unntaket som for ryddighetens skyld fikk sitt eget emne i dag, er født omtrent like langt fra Innerholmen i Herøy som Vefsn, og jeg ser ingen logisk forklaring på at vedkommende skulle vært innom Innerholmen i Herøy etter at moren døde i 1778, for så å tjene på Hals i 1782 med en helt annen oppgitt alder enn sin egen. At han i så fall skulle oppgi Innerholmen og ikke Juvika eller Skjulseng som fødested blir enda rarere. Dermed sitter jeg igjen - igjen - med Hans Pedersen Tverrågas sønn og Hans Olsen Forsjorda/Tverrelvmoens sønn.

 

Selv om jeg lenge har vært kritisk til å stole blindt på det som er oppgitt i innrulleringsmanntallet - alle kan tross alt gjøre feil - er jeg enig med de mange som påpeker at dette kan vi ikke overse. Blant annet derfor sendte jeg for litt siden en mail til Halvard Lundestad som jeg fikk fortalt har vært med og arbeidet med slektsgrunnlaget i Vefsn bygdebok. Han stilte retorisk spørsmålet om det er mulig at "dette er eit namn som har vore i bruk på Tverelvmoen, som er nabogard til Eiteråholmen?"

 

IMG_2622.thumb.jpg.c2096b66fce5463597f2d60b28d43c70.jpgJeg har tidligere vært innom dette med Knut Skorpen her på forumet, men min tankegang da var at det kunne være et underbruk under Holmen (Eiteråholmen), uten at det ville hjelpe så mye siden ingen PH var født der. Men etter mailen fra Halvard kikket jeg igjen på kartet fra bygdeboka, og sammenlignet det med kart fra gulesider. Hva er det som ligger innenfor Holmen, på innsiden av Holmfjellet? Der ligger Skjørlægda og innenfor der - innunder Holmfjellet - ligger Tverrelvmoen, småbruket der Hans Olsens Peder vokste opp. Peder som ble sendt som fosterdreng til Remma, der han bodde hos enken til sin mors søskenbarn i 1769. 

 

For meg gikk dette opp da jeg så kartet på nytt. Knut, om du leser dette - du hadde diskutert dette tidligere med noen i Vefsn - vet vi at Indreholmen ikke var et begrep som var brukt om Tverrelvmoen? Ikke formelt nødvendigvis, men på folkemunne? For meg ser det navnet veldig logisk ut. I Særbind VIIIa s. 535 skriver du at det var grensekrangel mellom Holmen og Skjørlægda i 1718 og at grensene ble gått opp på nytt i 1756. Dette er jo ikke lenge før vår PH blir født. Kan navnet være fra før Skjørlægda ble rydningsplass og overlevd på folkemunne?

 

Det at lensmann Agersborg er så nidkjær tenker jeg bare bygger opp under denne muligheten. Dersom Peder oppgir og mener Innerholmen i Herøy, burde det finnes noen spor etter Peder Hansen der. Alle andre jeg har sjekket i innrulleringsmanntallet henviser - ikke nødvendigvis til der de er født - men til der faren oppholder eller oppholdt seg. Og det er ingen spor etter noen Hans på Innerholmen i perioden. Med mitt nye leketøy - Skifter fra Helgeland - kan jeg se at det ikke er nevnt en eneste Hans fra Innerholmen i skifter før på 1900-tallet, men det er nevnt folk i skifter fra Innerholmen i både 1750, 1756, 1766, 1782 og 1789 - perioden som er aktuell. Ingen av folkene i disse skiftene ser ut til å ha noen tilknytning til Vefsn.

 

...

 

Kjør debatt!

Endret av Baard Vidar Pettersen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er godt mulig du har rett. Men det vil vel fortsatt være tvil til stede inntil det evt. finnes et dokument som viser at navnet Innerholmen er brukt om den aktuelle gården eller plassen i Vefsn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Baard Vidar Pettersen skrev:

Knut, om du leser dette - du hadde diskutert dette tidligere med noen i Vefsn - vet vi at Indreholmen ikke var et begrep som var brukt om Tverrelvmoen? Ikke formelt nødvendigvis, men på folkemunne?

Minst ein gong for veka søkjer eg etter debattar som gjeld Vefsn/Vefsen/Mosjøen. Har fått mange opplysningar gjennom dette forumet. Svaret på spørsmålet ditt er NEI - vi veit ikkje positivt at eit namn ikkje vart brukt på folkemunne. Men er det sannsynleg?  Tverrelvmoen var ein ny gard, skyldsett 1756. Namnet Tverrelvmoen forsvann sidan og vart forveklsla med Tverråmoen i eit sant virvar som ikkje vedkjem denne tråden. Heile garden forsvann frå matrikkelen og er i dag ein del av nabogarden som tok Tverrelvmoen i bruk som seter. I denne etableringsfasen kan forskjellige namn ha vore brukt om garden. Her er det fritt å spekulere.


Vår Per Hansson / Peder Hansen har nok aldri budd på Tverrelvmoen. Foreldra flytta til Eiterådalen i 1768(/69) og då var ikkje åtteåringen Per med, ser vi av folketeljinga for 1769. Han hadde adresse Forsjorda då han vart fødd, heimgarden til mora. Kan han likevel vere fødd på Innerholmen? Kva slags plass var dette? Eg har aldri vore der, men for 150 år sidan dreiv vefsningar fiske der. Vi kan lese om plassen t.d. her: https://www.nb.no/items/90b6090bb644b3812ce96824b9dfdb1d?page=17&searchText=indreholmen

Folk fiska sild i Innerholmen, i adventa. Per er døypt tredje søndag i advent. Kan han ha vore fødd der ute? Eller, for å vere presis: Kan han sjølv ha trudd han var fødd der ute?

 

Så kan vi gjere same øvelsen med namnebroren frå Tverråga. Eg skal ikkje prøve på det; eg trur ikkje eg kjem nærmare noko godt svar i dag enn i går. Den dagen vi finn svaret, er det nok i ei til no ubrukt kjelde.
 

 

Endret av Knut Skorpen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil vel alltid være en viss mengde tvil knyttet til det meste vi finner på den tiden, men selvfølgelig. Skulle gjerne sett Indreholmen i bruk et sted - eller et annet fødested på PH et annet sted. 

 

Men jeg mener PH Tverrelvmoen er den mest sannsynlige og eneste kandidaten som gir mening. PH Tverråga mener jeg er usannsynlig da han passer dårlige aldersmessig i puslespillet og ikke på noen måte kan knyttes opp mot hverken Innerholmen i Herøy eller andre holmer. (Skulle jo ønske jeg tok feil, for PH Tverråga er mye lettere å følge bakover enn PH Tverrelvmoen.) For alle andre kandidater betyr det at de må være født et annet sted enn Innerholmen - et godt stykke unna - må ha flyttet til Innerholmen eller ha foreldre som flytter til Innerholmen, for så å ende opp som ukonfimert dreng på Remma i Vefsn i ung alder. Det virker for meg helt usannsynlig.

 

Og nettopp tjenesten på Remma mener jeg er nøkkelen. Vi har to PHer som kan følges fra 1769 til Jon blir født. PH som tjener på Remma er ung - oppgis til 14. året - jeg mener han er 9 år. Uansett er han så ung at han i følge andre her på forumet må ha vært en fosterdreng, og dermed må ha et slektskap til gården. Mødrene til begge PHer i Vefsn er døtre av Ola Olsen fra Øksendalen. Han er bror til Hans Olsen som også drev i Øksendalen, men flyttet til Remma. Hans Olsens sønn Jon overtar gift med Magnhild Larsdatter. Det er hos henne PH bor i 1769. Jon døde 2 år før. 

 

Jeg har nok fastslått slektskap på langt tynnere grunnlag før..

Endret av Baard Vidar Pettersen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg er einig med deg i vurderingane dine når det gjeld opphavet til Per Hansson. Når det gjeld Innerholmen, ser eg ikkje det som ein bustad, men som eit fiskevær. Hundrevis av vefsningar dreiv fiske  etter sild i storsildtida. Mange kvinner tok sesongarbeid der ute (men neppe så mange gravide). Vi finn få spor av dette i kjeldene, men det hender. Men akkurat som vefsningar ikkje meldte flytting om dei skulle på Lofoten, så meldte dei heller ikkje flytting om dei skulle fiske sild eller torsk i Helgelandsværa.
Har du forresten funne Hans Olsson i militærrullene for 1766/69? Eg fann han ikkje. Det kunne vore interessant å sjå kva garden hans var kalla!  Haldepunktet vårt for at han budde på Tverrelvmoen i 1769, der bustaden upresist er "Eiteraaedahl", er holdskona Berit Nielsdtr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beklager Knut, du må gå skikkelig lei av maset mitt nå 🙂😂

45 minutter siden, Knut Skorpen skrev:

Vår Per Hansson / Peder Hansen har nok aldri budd på Tverrelvmoen. Foreldra flytta til Eiterådalen i 1768(/69) og då var ikkje åtteåringen Per med, ser vi av folketeljinga for 1769. Han hadde adresse Forsjorda då han vart fødd, heimgarden til mora. 

Mitt inntrykk er at fødested i innrulleringsmanntallene betyr vel så mye hvor foreldrene bor/bodde. F.eks. endrer Jon Pedersen fødested fra Øya til Dolstadsjøen i løpet av livet sitt, uten at jeg kan finne at han har bodd på Dolstadsjøen. Men din teori om adventsfiske er også fullt mulig. Jeg har prøvd hardt å finne en logisk grunn til at det står Innerholmen og det skygger nok litt for essensen - som jeg mener er alder og plassering av de to PHene vi har igjen i Vefsn. Så nå skal i hvert fall jeg avslutte forsøket på å forklare Innerholmen 🙂

 

15 minutter siden, Knut Skorpen skrev:

Har du forresten funne Hans Olsson i militærrullene for 1766/69? Eg fann han ikkje. Det kunne vore interessant å sjå kva garden hans var kalla!  Haldepunktet vårt for at han budde på Tverrelvmoen i 1769, der bustaden upresist er "Eiteraaedahl", er holdskona Berit Nielsdtr.

Nei, jeg har ikke det. Hans var vel for gammel og Ola for ung. Finner i hvert fall ikke han heller. Men nå har jeg bare den søkbare versjonen av 1769 tilgjengelig, og den ser ut til å ha litt mangler. Bl.a. mangler bosted mange steder. Har bedt om en kopi fra SAT, men ikke fått noe svar enda. Holdskona er vel dog et godt holdepunkt?

Endret av Baard Vidar Pettersen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Baard Vidar Pettersen skrev:

Hans var vel for gammel 

1769-militærrullene: Hans Olson var vel yngre enn "Peder Knudsen / Ejteraaholm" og på alder med "Gregorius Pedersens enche / Siuorlegden". Med matrikelnummer 198 burde Tverrelvmoen stå heilt sist i rullene. 
1769-folketeljinga: Eg trekkjer ikkje koplinga til Tverrelvmoen i tvil, men ville berre gjere merksam på at vi heller ikkje der har ugjendrivelege bevis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

1 time siden, Knut Skorpen skrev:

Eg trekkjer ikkje koplinga til Tverrelvmoen i tvil, men ville berre gjere merksam på at vi heller ikkje der har ugjendrivelege bevis.

Mulig jeg ikke forsto relevansen helt. Vet vi ikke 100% når han kom til Tverrelvmoen eller vet vi ikke om han kom dit? Er han ikke i noen skattelister på Tverrelvmoen? Har bare skattelistene t.o.m. 1745 selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veit ikkje når. Frå 1776 til 1783 er han oppført i Winthers jordebok som brukar av 6 merker land på Tverrelvmoen. Winthers jordebok trur eg er i Brodtkorbarkivet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, Leif Johannessen skrev:

Hvor ble han av? Når døde han?

Har leita lenge etter dette. Han er i Vikdalen hos sønnen i 1801:

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058469001081 Men ikke tilstede i 1809. Jeg finner ingen død Hans Olsen som passer i mellom, men vil tro han dør mellom der. Det er en påbegynt en oppføring fra Vikdalen som aldri blir fullført i 1812: https://media.digitalarkivet.no/view/16543/127, men da burde han være i Vikdalen i 1809.

 

Kona Karen Olsdatter dør 1800:

https://media.digitalarkivet.no/view/16543/115

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat

 

Hans Olsen, 35 år, fødested Skalland, er på Wædset ved innrulleringen i 1769.

Hans Olsen, 35 år, fødested Sommerset, er på Tovaasen, gift, og med far Ole Hansen som oppsitter samme sted.

 

En på Greva (Grøva) 28 år, er vel for ung.

 

Hans Olsen som er på Forsjorden i 1764 kan neppe ha gått fri av innrulleringen i 1769 om han var i live.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, Leif Johannessen skrev:

Hans Olsen, 35 år, fødested Skalland, er på Wædset ved innrulleringen i 1769.

Hans Olsen, 35 år, fødested Sommerset, er på Tovaasen, gift, og med far Ole Hansen som oppsitter samme sted.

 

En på Greva (Grøva) 28 år, er vel for ung.

Ser du i papirversjonen eller søker du? Jeg finner kun Hans Olsen Greva i søkemotoren. Tovåsen og Sommerseth er jo innerst i Leirfjorden, så Skaland/Veset er et mer trolig alternativ.

 

I info'en der står det: "Ligesom De ere befundne ved de holdte Enroullerings Sessioner i aarene 1768, 1769 og 1770, men Eenhver er anført af den alder, som De oplever i aaret 1770." Hva om han rett og slett i møtte til sesjon? Eller ville det være uhørt?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.