Gå til innhold
Arkivverket

Frantz Carsten Harmsen, Bragernes, 1760-70-årene


Torbjørn Pihl
 Del

Recommended Posts

Frantz Carsten Harmsen etablerte seg omkring 1764 som kjøpmann på Bragernes.  I årene 1765-72 hadde han 7 barn til dåpen på Bragernes (et 8. barn født 1776, men usikkert hvor). Han var gift 1.g. m. Anne Cathrine Eggers, begr. 11. april 1772 (41 år 8 mndr, gml.) på Bragernes. 2. hustrus navn ukjent. Frantz Harmsens dødsfall er ikke funnet - det kan muligens ha inntruffet på reise, kanskje utenlands. .Frantz Harmsen og hans 1. hustru formodes å være kommet fra Hamburg. Det har vært søkt etter dem i Deutsches Geschlechterbuch, særlig i de hamburgske bind, uten funn Navnene Harmsen (Harms) og Eggers synes å ha vært relativt vanlige i Hamburg-området. - En bergensk slekt Harmens (altså nesten samme skrivemåte) kom også fra Hamburg, første gang registrert med Johan Cordt Harmens, som fikk borgerskap i Bergen 1720. Noen sammenheng her kan imidlertid ikke påvises. - Frantz C. Hrmsen har vært etterlyst i "Forum" tidligere (okt. 2016), men uten respons.

Med vennlig hilsen       Torbjørn Pihl

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk til Sven Hjortland og Grethe Flood for gode svar, som supplerer de notater jeg allerede hadde om Frantz Carsten Harmsens barn. Jeg kan tilføye at sønnen Frantz Carsten (1776-1818), kompanikirurg, av farens antatte 2. ekteskap, er biografert kort i "Norges Leger". Men Franz Carsten Harmsens opprinnelse er altså fortsatt ukjent. Man kommer selvfølgelig ikke reisende helt uten videre fra et eller annet utland for å slå seg ned som kjøpmann på Bragernes. Han må ha hatt kontakter på stedet i forkant. Fadderne til hans barn, synes etter navnene å dømme, å ha tilhørt de høyere sosiale lag på Bragernes - forretningsforbindelser?  Det er eiendommelig at det er så få spor å finne etter en mann som synes å ikke ha vært blant de helt ubetydelige. Man vet ikke når han døde, og man kjenner ikke navnet på hans formodede 2. hustru. Her ligger nok fortsatt ne skjult i arkivene - f. eks. et skifte. 

Med vennlig hilsen        Torbjørn Pihl 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig i at det er pussig at en ikke kan finne mer om kjøpmann Frans Carsten Harmsen på Bragernes.

De tre døtrene giftet seg med hver sin kjøpmann, og Jomfruene Harmsen hadde alle Kongelig Bevilling at vies i Huuset.

Intet nytt for deg, antar jeg....

Elisabeth Christianna var først ute, hun giftet seg med Halvor Poulsen i 1783.  De fikk mange barn, inkl. Frans Casten i 1792.

Antonette giftet seg med Mathias W. Faye i 1791, og Anne Margrethe med Søren Poulsen i 1794.  Sistnevnte døpte en sønn

med navn Frans Carsten Harmsen i 1795, og jeg lurer på om det betyr at morfaren til de to guttene var død, altså før 1792.

Har ikke funnet dødsfallet på Bragernes, men stusser altså litt mht. navneoppkallingen.

 

Astrid

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11/4 1772 Bragernes begravet Mad. Harmsen, Anne Cattrina Eggers, 41 år 8 mnd. https://www.digitalarkivet.no/kb20061215640499

Kanskje kona til Harmen som døde etter siste barnet. Iflg. Lassens samlinger så va hun kona hans.

 

26/2 1773 Bragernes begravet Andreas Michal Eggers 47 år. https://www.digitalarkivet.no/kb20061215640501

Kan han være hennnes bror?

Endret av Berit Knudsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser du hadde 1. kona, men 2. kone Siri Løchen ble han visstnok gift med i Vinger i 180?

 

I et slektstre på FS står det at han hadde en datter f. 1770 i Hamburg - 1833 og gift med Mathias Wilhelm Faye (1762-1811).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

 For å unngå misforståelser: Sigrid (Siri) Olsdatter Løchen (1778-1807) var ikke 2. hustru, men svigerdatter til Frantz Carsten Harmsen (d.e.). Hun ble, etter mine notater, gift  21. mai 1806 i Vinger med Frantz, Carsten Harmsen (d.y.) (1776-1818), kompanikirurg. - Den Antonette Harmsen som i 1791 ble gift med Mathias Wilhelm Faye ble født i 1770, altså flere år etter at foreldrene var kommet til Bragernes (senest 1764) og kan neppe være født i Hamburg men er  el den samme som ble døpt i Bragernes  29. jan. 1770       Torbjørn Pihl 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.