Gå til innhold
Arkivverket

Den mystiske Albret Berge i Holt


Torbjørn Steen-Karlsen
 Del

Recommended Posts

En av mine stamfedre, Albret Berge i Holt, har gjennom tidene kommet med veldig mange gøyale tekster, hvorab 99 % har vært håpefulle tanker. Atter en gang via det nye dokumentet  http://www.genealogi.no/agderkilder/ 

 

Kan vi få satt sammen de opplysningene som er om denne mannen. I tillegg litt eldre historie fra Berge-gården. Kan dette gi oss noen steg videre på vegen til å finne ut hvem denne mannen var og hvor han kom fra?

 

Albret Berge i Holt.[1] Nevnt 1583-1591.

«Albret Berg j Holle sogen» er 12. august 1585 i Oslo hvor han har innstevnet Erik Munk for Herredagen fordi denne har fradømt ham en skog og en foss. Munk svarer at Albret var med 23. februar 1583 da lagmannen Peder Christensen på Nedenes lagting dømte ham fra en jord kalt «Hoffnes» (Gårdsnr. 58/22 i Holt, Hofsnes under gårdsnr. 58 Berge) og et fiskeri liggende i «Gledemark» (trolig under gårdsnr. 29 i Holt, Gliddi). Fordi Albret ikke hadde vitnesbyrd eller brev på eiendommene, men kun påberopte seg sin hevd, tiltalte Munk han for ulovlig hevd. Albret svarer i 1585 at hans prov og vitnesbyrd ikke ble hørt selv om han fremla den for lagmannen. Munk hevder at skogen ligger til hans egen eiendom og at Albret heller ikke har rett til å bruke fossen. Herredagen vektlegger at Albrets prov og vidnesbyrd ikke er innført i dommen og dømmer at den derfor ikke skal komme ham til skade. Vil Munk ikke gi seg, må han på ny stevne saken inn for lagmannen i deres lagsokn hvor godset ligger. Begges prov skal da bli hørt og innført i dommen som skal dømmes etter norsk lov..[2] «Albert Berge» er 31. mars 1588 på Nes under Songe i Holt sogn, hvor han som lagrettemann 2 av 2 i Holt kunngjør Guri Nes vitnemål om grenseskillet mellom Myre og Moland søndre på Vegårshei.[3] Var med og skrive under hyllingsbrevet til Christian IV 1591.

Gift med

N. N.

Barn:

 

1. Torvild Albretsen. Eide i 1624 til odel 1 hud 6 kalveskinn i Berge. Bruker på Berge. Pant i vestre Nes på Vegårshei 1 hud. Gift med Torborg Halvorsdatter Songe i Barbu. Hun var enke i 1647 og bruker da 1 ½ hud i Berge og leier av Halvor Ulevåg ½ hud. Sønnene Albret og Nils.

 

2. Torje Albretsen Berge i Holt, nevnt 1610-1624. Gift med Torborg Ellingsdatter Tveite i Holt.

 

3. Gunborg Albretsdatter. Gift med Torvild Andersen Selås i Søndeled. Han var fra Ljøstad på Vegårshei. Torvild Andersen Selås er i 1645 nevnt som lensmann på Vegårsheia. I 1660-årene var han død.

 

4. Ingelev Albretsdatter. Uviss kilde.

 

Dette er det som skrives om ham.

 

Det dukker opp følgende kilde her 5 år før Albret er på gården: I et brev utstedt fra Moland prestegård i Fyresdal, vitner lensmannen og to lagrettemenn at de og flere dannemenn den 6. april 1578 var vitne til en avtale mellom søskenbarna «Jørgen Oluffssen» og Jon Bergulvsen. Sistnevnte erkjenner å ha solgt til Jørgen all sin odel i Berg i Holt sogn i Nedenes, som er en søsterlodd.[1] 

 

[1] NRA-diplom papir. Fra DRA 1937: II (Sehesteds gods).

 

Mvh. Torbjørn


[1] At han skal ifølge Sv. Svendsen ha ha vært sønn til Torvild Jørgensen Ljøstad som mye litteratur har skrevet om, finnes det ingen bevis for. En Chr. Svendsen mente dette var tvilsomt.

[2] NHD, 1. r., bd III, s 123.125. Et sagn sier at det skal ha vært Berge-hagane og Fosstveit-fossen: Det fortelles i denne striden (Tallak Lindstøl) at ved rettsaken om Fosstveit, med Erik Munch, tok han jord i skoa sine på Berge og gikk til Fosstveit og avla ed på at han stod på egen jord.

[3] Aas/Faye 1869, side 59.

Endret av Torbjørn Steen-Karlsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hallvard Tveiten har en teori i sin Vegårsheibok, om at far til Albret Berge var sønn av en Torvildsdatter fra Selås, og dermed altså en søster til den Torvildsdatter som var gift med Oluff Grimeland. Jeg kjenner imidlertid ingen sønn Jørgen Oluffsen, og heller ikke Jon Bergulvsen/Berulvsen/Beruldsen. Men visst er diplomet en ny åpning ! Men hvorfor i Fyresdal tro..

 

 
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.