Gå til innhold
Arkivverket

Fattigmanntal for Bergen - Fosterfamilie?


Torbjørn Igelkjøn
 Del

Recommended Posts

Sjå følgjande personpost:

https://www.digitalarkivet.no/view/51/pc00000000040095

 

Eg finn ikkje noko om fosterfamilie for denne familien i den skanna utgåva, og heller ikkje i tilsvarande database i "gamle" Digitalarkivet: http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=fg12011864&gardpostnr=3399&merk=3399#ovre

 

Så dette må vel vere feil?

 

Elles registrerer eg nok ein gong at "gamle gode" Digitalarkivet gjev ei heilt anna oversikt over personar før og etter enn det "nye" Digitalarkivet er i stand til å gje. "Gamle" Digitalarkivet viser her heile familien pluss at det er berre eit klikk som skal til for å vise dei 10 forrige eller neste personane. Tilsvarande gjeld både emigrantane, men også andre databasar som ikkje er folketeljingar eller kyrkjebøker.  Eg håpar verkeleg at "gamle" Digitalarkivet får leve lenge, både fordi ein treng det som referanse, men ikkje minst sidan det framleis på mange måtar er såpass overlegent i forhold til det nye.

 

Og så er sjølvsagt "nye" Digitalarkivet overlegent på andre område, som i dette tilfellet når det gjeld mogelegheit til å lenke direkte til skanna utgåve.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

No ser eg at den gamle databasen har kolonnene "Foster førenamn", "foster etternamn" og "foster bustad". Her er den same familien:

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=fg12011864&gardpostnr=4205&merk=4206#ovre

 

Tilsvarande i den nye databasen: Sigvard:

https://www.digitalarkivet.no/view/50/oc00000000035736

 

- Hos Berge Haukaas i Byen

http://da3.arkivverket.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=bgfatt273&sideid=142&storleik=

 

Så her stemmer det.

 

Blar ein til personen bakanfor står det også her fosterfamilie. I følgje den gamle utgåva er det altså fosterfamilien som bur i 18-108, og så har dette blitt overført til den nye utgåva.

https://www.digitalarkivet.no/view/50/oc00000000035735

 

Så då er spørsmålet korleis ein skal forstå dette. Er 18-108 bustaden til ein namnlaus fosterfamilie, eller er det bustaden til foreldra til borna. (Mora død 1880)

 

Eg er skikkeleg forvirra, så eg håpar på ei oppklaring.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er jo stjerneforvirrende på så mange plan at det kan gå trill rundt for en hver. For å ta siste spørsmålet først, så tror jeg svaret antagelig er at 10-108 er bopelen til Anders Andersen Myrvold, altså far til barna. Protokollen  er jo ført med rettelser og strykninger, og det er ikke helt enkelt å se hva som er hva. Adressen 10-108 tilsvarer Sukkerhusgaten 6, på Nøstet i Bergen. Fattigprotokollene for Bergen er jo en faktisk kilde, men de er nokså forvirrende ført og det er vanskelig helt å forstå hva som menes selv når man har protokollen foran seg.

 

I gamle Digitalarkivet vises registeret med mange personer under hverandre, og man ser ikke egentlig så mye på overskriftene til hver enkelt kolonne, slik at når disse ikke helt samsvarer med innholdet, så gjør det ikke så mye. Mens i nye Digitalarkivet blir det veldig forvirrende i dette tilfellet fordi man jo ikke ser mer enn en og en innførsel.

 

Mine konklusjoner er:

 

1. Vi burde endre visningen av denne typen kilder, men det er stor og omfattende jobb å så rettet dette opp.

2. Fattigprotokollene for Bergen er spesielt vanskelig å lage et godt register til.

 

Dessverre får vi ikke gjort noe med dette på kort sikt, men vi er klar over det. 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.