Gå til innhold
Arkivverket

Kunne en person bli telt to ganger på ulikt sted i 1900- folketellingen?


Stine Hansen
 Del

Recommended Posts

Jeg prøver å finne ut hvor en gammel slektning bodde i 1900. Jeg er sikker på at dette er henne basert på at familien hennes på Biri også har med Elve*høi i etternavnet i samme tellingsår. I MyHeritage ligger den scannede orginalen til dokumentet, og det er datert 3. desember 1900.

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037045069580

 

Men i 1900-tellingen for Oppland samme år fins en Dina Olsn som jobber som "betjener v. Totens centralsation" . Siden min slektning senere giftet seg med en fyrbøter på Gjøvikbanen høres det så logisk ut at dette også må være henne. Kan det hende at Opplandstellingen skjedde tidligere på året og at hun flyttet til Kristiania etterpå?

 https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037092007217

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at den ene står som født i Snertingdal i 1880,og den andre i Vestre Toten herred i 1879.

Så da spørs det om det ikke er to forskjellige Dina'er.

 

Endret av Ann-Mary Engum
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har sett at en person er registrert to ganger i 1891-tellinga. Oppført der vedk. bodde med merknad om at han var bortreist, og oppført der han var på besøk med merknad om sedvanlig bosted. 

Endret av Eldbjørg Lyngstad
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusten takk!

Men nå fant jeg 1891-tellingen da Dina var 11 år. Da fins det to ulike Dina Olsdatter, så det virker som det må ha vært to Dinaer. 

 

Et annet spørsmål; Fins det et sted som "oversetter" gamle adresser til nye adresser? Hvor var Frogners vei 4 for eksempel?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, Stine Hansen skrev:

Et annet spørsmål; Fins det et sted som "oversetter" gamle adresser til nye adresser? Hvor var Frogners vei 4 for eksempel?

 

 

Det er i tilfelle resultat at lokale initiativ, ikkje landsdekkande.

 

Du tenkjer sikkert på "Frogners gade 4" (som det stod i lenkja i #1).

Nokon har laga ei liste over gate-/veg-namn i Oslo: https://lokalhistoriewiki.no/Gater_og_veier_i_Oslo_kommune

men "Frogner gate" står ikkje her. Det kan vere ein mangel ved lista, eller så er det feil i folketeljinga. Begge delar er mogeleg.

"Oslo Byleksikon" kan kanskje hjelpe:  https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Oslo_byleksikon

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen kommentarer:

  • Som allerede påpekt av andre, forekommer det at samme person er registrert to ganger i samme telling. Tellingene ble avholdt på samme tidspunkt over hele landet, så det har ikke med ulikt telletidspunkt å gjøre, men personer som ikke oppholdt seg på hjemstedet, skulle telles både på hjemstedet (som "fraværende") og på oppholdsstedet (som "midlertidig til stede"). Dette er imidlertid ikke alltid konsekvent gjennomført, slik at man kan finne alle varianter av avvik.
  • Den skanna 1900-tellinga finnes også i Digitalarkivet (https://media.digitalarkivet.no/ft/browse?censuses[]=2&text=). Arkivverket arbeider med å legge inn lenker fra den søkbare tellinga til de skanna bildene.
  • For å finne ut av endrede adresser, kan det være en mulighet å slå opp adressen i eldre panteregistre og deretter følge adressen videre til nyere panteregistre og eventuelt til grunnboksbladet, for å finne ut hva nåværende adresse er. (Oslo/Kristiania kan imidlertid være nokså komplisert å finne fram i.) Panteregistre etc. finnes her: https://media.digitalarkivet.no/
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

send inn en melding på Grunnboken på den oppgitte adressen i 1900 så får du svar med opplysninger som kan føre deg videre på eiendom-søk. De er en veiledning her på digitalarkivet som forteller hvordan du kan gjøre det.

du finner det her.

https://www.digitalarkivet.no/content/111/eiendom-og-tinglysing

da får du jo og vite noe om hvem som eier gården huset også, pluss gårdsnr og bruksnr.

Er du sikker på at den er flyttet etter 1900, for i adresseboken i 1900 står de samme som du vil finne i da ta til venstre fra Drammensveien (Solli plass, rundkjøringen) så er du der. Det var butikker der da som det er nå. du finner dagens nr. 4 her og kommunen/bydelen kan sikker bekrefte om det er samme huset.

https://kart.gulesider.no/?c=59.916443,10.714084&z=17&q="Frogners vei 4";yp&sv=59.915511,10.716990,3.4336,0.7854,0.0558,232727139

her er det som henne du leita etter fant i det huset, du finner jo alle Oslo-Adresser i denne 

adresseboken 1900 her øverst er fra Personlisten i Adresseboken og nederst er ditt eksempelspørsmål og Frognerveien der nr. to er nærmest drammensveien. Du finner resten i adresseboken. Regner med at din Dina var frk i 1900 men om du finner det gatenavnet i dag vet jeg ikke, men de står i datidens adresseliste 

https://media.digitalarkivet.no/view/49234/602

image.png.af3dbad997a99ad89276b746ede486a1.png

 

https://media.digitalarkivet.no/view/49234/887

image.thumb.png.a5f7a7e92389514005a1ce8dcdc2a3e1.png

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, SteinarO skrev:

send inn en melding på Grunnboken på den oppgitte adressen i 1900 så får du svar med opplysninger som kan føre deg videre på eiendom-søk.

 

Poenget er at Frogner Gaden og Frogner Veien var forskjellige gater/veier, og at førstnevnte har "forsvunnet": https://www.digitalarkivet.no/db10061508045203

 

Når jeg sammenlikner dette kartet fra 1899 (https://lokalhistoriewiki.no/images/No-nb_digibok_2011062712003_0017.jpg) med et moderne kart, kan det se ut til at Frogner Gaden tilsvarer dagens Nobels gate.

 

Oppdatert: Og det ser ut til å stemme; Frogner gårds gamle allé fikk først navnet Frognergaden, som etter 23 år ble endret til Nobels gate: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Nobels_gate_(Oslo)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.