Gå til innhold
Arkivverket

Alle de skannede kirkebøkene blir søkbare i Digitalarkivet (1815-1900-tallet)


Arkivverket - Renathe-Johanne Wågenes

Recommended Posts

4 timer siden, Litta skrev:

Fikk lyst å berette om en liten sak:

For en ukes tid siden ble jeg i et østerriksk aneforum tipset om at jeg kunne ta kontakt med arkivet i Wien for å få informasjoner om en person, hvis dåp i 1895 jeg søkte, da de hadde register over alle fødde. Det ville koste 30 Euro for en halv time og jeg ville kun få vite at vedkommende var født der og hvor han var døpt. Ikke navn på foreldre eller andre opplysninger.

 

Jeg har også holdt på med britisk slekt og det kostet en sum pr oppslag.

 

Sett i det perspektivet har jeg problemer med å kritisere resultatet av DAs satsing. For å si det rett ut: Vi er kjempeheldige som kan lete og bla og spørre uten at det koster oss noe annet enn tiden som går med !
 

 

 

 

Jeg er helt enig! Du kunne ha sett gjennom kirkebøkene, men en enkel søk som på Digitalarkivet finnes det ikke. Ihvertfall ikke så mange poster.. Ei lita gruppe har startet på egen hånd.. men det er ikke mye å finne der.

Og bare når du vet hvor den du leter etter er født, kann du søke her: https://data.matricula-online.eu/de/

Så jeg synes denne økningen i poster er fin! Og jeg sjekker bestandig orginalen før jeg tar det opp i treet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Magne Olsen skrev:

Jeg er helt enig! Du kunne ha sett gjennom kirkebøkene, men en enkel søk som på Digitalarkivet finnes det ikke. Ihvertfall ikke så mange poster.. Ei lita gruppe har startet på egen hånd.. men det er ikke mye å finne der.

Og bare når du vet hvor den du leter etter er født, kann du søke her: https://data.matricula-online.eu/de/

Så jeg synes denne økningen i poster er fin! Og jeg sjekker bestandig orginalen før jeg tar det opp i treet.

Jeg var gjennom 68 dåpsbøker i selve Wien uten å finne personen. Hvis jeg skulle ta med området rundt byen, ville det vært 198 ! Det orket jeg ikke.....
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

44 minutter siden, Litta skrev:

Jeg var gjennom 68 dåpsbøker i selve Wien uten å finne personen. Hvis jeg skulle ta med området rundt byen, ville det vært 198 ! Det orket jeg ikke.....
 

Ja, derfor er Digitalarkivet så bra 😉 Jeg strever mye med slekta til kona mi.. spesielt med de som kom fra kronlandene...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mykje festleg å lese i trefflistene no. Dersom det finst både ministerialbok og klokkarbok er gjerne begge transkriberte, og då er det iallefall større sjanse for at ein finn det ein leitar etter.

 

Peder Larsen Bukøen(mann) 1820 Askevold Søndfjord Vilkaarsmand Bukøen 1913-02-15 avdød Klokkerbok for Fitjar prestegjeld, Fitjar sokn 1906-1928 (1222P)
Peder Larsen Bubøen(mann) 1820 Askervold Stenvold     1913-02-15 avdød Ministerialbok for Fitjar prestegjeld, Fitjar sokn 1900-1918 (1222P)

 

Ei av desse listene er frå AMF, og det er vel ganske tydeleg kva for ei.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også vært ut for mange rare svar på personsøk i det siste.

 

Blant annet en av de jeg skulle sjekke opp, som visstnok hadde bostedet HundHadsel i Nordland.  Aldri hørt om det stedet - men ved sjekk i originalen av kirkeboka, var det altså forkortelsen Hmd (Husmand) som var blitt til et stedsnavn.

 

Og så har vi stakkars Norman Odin Nikolaisen, gift 1913 i Tromsø med Inga Marie Johansdatter.  Når jeg skriver stakkars, er det fordi det ikke er mulig å skjønne hvor han er fra, og at navnet hans blir helt endret. Ifølge databasen skal han hete "Normanodin" og være født på "Henedsutrud Dyro", bostedet anført som "Hund Strand Transø".  

 

Slik jeg - og de aller fleste(?) - leser fødestedet: "Hundstrand, Dyrø, Tranøy" - mens bosted er "Hundstrand paa Dyrø"

 

image.png.c11ec6fe85e0f5a70da83db2f47f231f.png

Komisk? Egentlig ikke, for i løpet av noen tid, så vil det i en eller annen slektsdatabase på nett, stå at han er født på Henedsutrud Dyro, og bodde på Hund Strand Transø.

 

Og hvorfor er ikke yrkestittel med i disse databasene? Da kunne jeg med en gang fått vite at Norman var gårdbruker og fisker.

 

Dette er en kirkebok som er svært enkel å forstå - presten har en meget god skrift.

 

https://media.digitalarkivet.no/view/132/283

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er kjempeflott at DA gir gratis tilgang, spesielt til de skannede primærkildene. Dette er noe som gjør disse kildene mye mer tilgjengelig og noe som gjør blant annet slektsforskingen så utrolig mye lettere.

 

Når det gjelder transkriberte kilder bør disse sjekks opp mot originalen så fremt det er mulig. Det hjelper ikke å sjekke opp mot originalen når man ikke kan finne den transkriberte posten pga ulogisk transkriberte navn.

 

Med tanke på den gode kvaliteten på veldig mye av det som ligger på DA er synd i mine øyne at de mange feilene fra AMF dataene forringer det kvalitetsinntrykket og tilliten til søkeresultatene. Sannsynligvis vil disse mange feiltranskriberingene forplante seg videre til HISTREG.

HISTREG fikk en betydelig pengesum for å gjøre data tilgjengelig for blant annet forskere. Jeg mener at en bør kunne forvente en hvis kvalitet på de transkriberte dataene både i DA og i HISTREG – besserwisser eller ikke besserwisser.

Det nedenfor er sakset fra Regjeringen.no: Boks 2.3 Etablering av historisk befolkningsregister

Prosjektansvaret ligger ved Registersentral for historiske data ved UiT Norges arktiske universitet. Partnere er Arkivverket, Statistisk sentralbyrå, Norsk regnesentral, Norsk lokalhistorisk institutt, Folkehelseinstituttet, Snøhetta forlag, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Høgskulen i Volda. HISTREG er tildelt 25 millioner kroner fra Forskningsrådet. Prosjektpartnerne bidrar med betydelige egenandeler til finansieringen av prosjektet, som startet opp i 2014 og skal være ferdig i 2019.

Endret av Oddgeir Fossli
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenkte egentlig ikke å kommentere kvaliteten på AMF dataene mer, det meste er vel sagt.

 

Noen er fornøyde, de kan vært «heldige» og har funnet det de søkte etter eller tenker nå har vi så mange flere kilder å søke i - alle personene i Norge i denne tidsperioden er jo i samme database. Andre er kanskje litt «oppgitte» etter å ha sett så mange feil transkriberinger og mangler eller ikke funnet noen i sine søk pga det samme og tenker dette er jo ikke standarden som DA har hatt og som bør forventes.

 

Etter som jeg finner flere og flere rare tolkninger tenker jeg at det skal bli interessant når forskere begynner å forske blant annet på navn og stedsnavn i HISTREG.

 

Fra regjeringen.no Boks 2.3 Etablering av historisk befolkningsregister

-          «For historikere blir det mulig å studere underbelyste deler av Norges befolkningshistorie, som f.eks. tidlig 1900-tall. Da skjedde det svært viktige demografiske endringer, som nedgang i dødelighet og antall fødsler, nye familiemønstre og skiftende flyttestrømmer. Studier av person- og stedsnavn gir kulturhistorisk innsikt.”

 

 

Som privatperson eller forsker bør man gå inn å sjekke originalen. Det gjøres sikkert også hvis man bruker noen hundre personer. Hva hvis man bruker godt over 100.000 navn som antall poster (kirkelige handlinger og folketellinger) som en kvantitativ undersøkelse for en kommune over en tidsperiode på 100 år lett kan ha? Hva med utenlandske brukere som ikke har lokalkunnskap? De kan fort tro at Bolø er en bydel i Bodø ifølge transkriberingen nedenfor. Feil forplantes raskt ved dagens internett og det kreves mye hvis mulig å rette opp i disse.

 

I dag søke jeg blant annet etter Johannes Kvam f 1899 i Bodø, etternavnet til faren er transkribert som Krsen og bosted Bolø. Det var nesten overaskende at morens etternavn Strøm var transkribert nesten riktig. Bolø, rar transkribering av bosted da dette er kirkeboken for Bodø.

 

 

DA transkribert:

https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000027000374

image.png.6df2e66a0ad51c101b3573caa050cd92.png

 

Kirkeboksiden:

https://www.digitalarkivet.no/kb20060828040062

image.png.04967cb8eb711c896a50d52615b0e9a8.png

 

Generelt uten tilknytting til AMF dataene: Bosted kolonnene i kirkeboken, i dette tilfelle, refererer vel til foreldrenes bosted og ved en transkribering av bosted burde ikke bosted stått på alle 3; barn, far og mor? Jeg er usikker på hva som er standarden her når en post fra originalen blir til tre i en database. Når jeg har transkribert fører jeg inn bosted på barn og foreldre og der hvor det er skrevet forskjellige bosted på far og mor gir jeg barnet samme bosted som mor. Etter min mening endrer det ikke på resultatet fra originalen, men man unngår blanke felt i databasen og gjør kartlegging av bosted og mobilitet enklere på individnivå.

 

Som Hallvard Bragstad nevnte ovenfor i denne tråd, synd at ikke yrkestitler er tatt med, men da hadde det sikkert blitt veldig mange flere rare tolkninger.

 

Men yrkestitler er vel også et av områdene som HISTREG skulle kunne vinkles inn på: «Temaer som sosial og regional mobilitet og valg av utdanning og yrke er spesielt aktuelle.» fra samme sted på regjeringen.no

 

Jeg nevner HISTREG da jeg regner med at dataene vil bli overført fra DA som er en av bidragsyterne.

 

Det er jo lett å kritisere, men jeg har innsett at det kommer til å ta svært mye ressurser og mange endringer for å bringe AMF dataene opp mot kvalitetsstandarden vi brukere er vant til at DA har og gjenskape den tilliten man har til søkeresultatene.

Endret av Oddgeir Fossli
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne kirkebok transkriberingen. Er Ancestry også en del av dette? Årskane til at jeg spølr er at etter et søk på

Norway, Church Records, 1812-1938 his Ancestry

finner jeg dødsfall til flere jeg søker på, men søker jeg på Avanset søk hos DA finner jeg ingenting.

Eks Henriette Olava Olsdtr Rømo f i 1845 død i 1865. Hvis noen finner henne på DA og kan fortelle meg hvordan de søker for å finne henne, kan kanskje jeg også knekke DA koden. Dessuten legge inn kommentar om feilen som jeg ser hos Ancestry

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Anne, ja dette materialet er både på DA, MH, Ancestry og FamilySearch faktisk. 
Hun døde som Henriette Olave Olsd. Rødmoe. Altså avskrevet helt greit 

Jeg fant først kirkeboken i original, hentet opp listen hun burde være i, valgte "kildespesifikt søk" altså bare søk i denne listen. Valgte så å søke først på Hen* i fornavn, ikke mer.  Fikk 13 treff, helt overkommelig, og der sto hun. Indekseringa er nærmest helt korrekt ifht. original_:
https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000005159062
original

Nord-Trøndelag fylke, Stod (Forr), Følling, Kvam, Egge i Stod, Steinkjer, Ministerialbok nr. 746A06 (1860-1877), Døde og begravede 1865, Side 248
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20050504021101
 

Endret av Laila N. Christiansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg greier altså ikke å finne henne på DA og som sagt det er det jeg trenger hjelp til slik at jeg i fremtiden kan finne noe som heslt på DA. Kirkebøker og folketellinger går helt greit. Hva er kildespesifikt søk? Ting jeg fant på gamle DA finner jeg ikke lenger, så alt annet enn kirkebøker og noen ganger folketellinger og skifter har jeg gitt opp på DA.

 

Kan du gi meg en oppskrift fra start til slutt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beklager, nå har jeg skjønt hva du mente Laila, og greid å finne det selv, Ville være fint å kunne bruke DA også. Feilen forøvrig var ikke navnet, men begravelessted på flere

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I avansert personsøk: (jeg måtte først finne ut hvilket prestegjeld Rømo lå). Men du finner nok ikke noe fordi du putter inn for mye. Prøv deg frem.  Her har jeg kun gått rett på Avansert personsøk, og fant Henriette der også. 


image.thumb.png.790fecd80e44ef897c321958a0c76a38.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det oppgis begravelsessted som det ikke står noe om i kirkeboken på den jeg så etter, men ble skrevet inn Egge. Familien bodde i Følling og andre barn som døde omtrent samtideig ble oppgitt med Følling. Står det ikke begravelsessted bør man ikke legge noe inn med mindre man vet det helt sikkert. Nå snakker jeg ikke om Henriette, men andre jeg fant. Fant en annen som ble født 12. 12 1822, ble oppgitt døpt 01.01..1822, det skulle selvfølgelig være 1823.. PÅ Henriette hadde jeg opprinnelig feil dødsår med 1861, så jeg kunne ikke legge inn dødsåret ettersom jeg ikke visste når hun døde ettersom jeg ikke fant henne i kirkeboken i 1861 selvfølgelig. Men jeg fant henne kjapt på Ancestry ved å oppgi fødselsåret. Men nå har jeg funnet en inngang til DA jeg kan bruke så forhåpentkigvis fungerer det for meg.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjeldespesifikt søk vil seie at ein søkjer i ei og ei kjelde, f.eks. lista over gravlagde i klokkarboka for Dale sokn i Fjaler 1914-1927, Ft1865 for Fjaler eller Emigrantar frå Bergen 1874-1927. Ein kan f.eks. fyrst søkje opp kjelda i "Finn kilde", som tilsvarar databaseveljaren i gamle Digitalarkivet. Deretter er det berre å søkje i veg.

 

Ein annan type søk er listespesifikke søk, f. eks. landsomfattande søk i gravlagde, Ft1865, emigrantar osv. (Emigrantsøket er gøymt vekk og i uorden, og er visst ikkje noko som Digitalarkivet vil at vi skal bruke. Listespesifikke søk for kyrkjebøker og folketeljingar finn du på framsida til Digitalarkivet).

 

I tillegg har ein enkelt og avansert personsøk. Desse søkjer gjennom alle kjeldene i Digitalarkivet på ein gong. Enkelt personsøk har den eigenskapen at ein søkjer på tvers av fleire søkjefelt, f.eks. vil ein ved å søkje på Sindre få treff på både førenamnet og slektsnamnet Sindre frå Nordfjord. Avansert personsøk har betre mogelegheiter til å snevre inn søket, men søkjer ikkje på tvers av dei ulike felta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Laila N. Christiansen skrev:

Hei Anne, ja dette materialet er både på DA, MH, Ancestry og FamilySearch faktisk. 

 

Er du sikker på at dette er lagt ut på Familysearch? For meg virkar det som om det framleis berre er dei gamle databasane som ligg der.

 

Forresten så er det artig å sjå at du er tilbake på forumet. Eg lærte mykje om amerikaforsking fyrst på 2000-talet ved å lese innlegga dine i dette forumet samt heimesida di.

Endret av Torbjørn Igelkjøn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Torbjørn Igelkjøn skrev:

 

Er du sikker på at dette er lagt ut på Familysearch? For meg virkar det som om det framleis berre er dei gamle databasane som ligg der.

 

Forresten så er det artig å sjå at du er tilbake på forumet. Eg lærte mykje om amerikaforsking fyrst på 2000-talet ved å lese innlegga dine i dette forumet samt heimesida di.

Hei Torbjørn, hyggelig å høre! (Jeg er nok mest på Facebook - men innom her i denne tråden da den har engasjert meg.   
Den damen som jeg fant begravet for Anne over her, er registrert i AMF-samarbeidet og den ligger også på Familysearch. Men det kan hende de bruker litt mer tid på å rulle ut materialet, da jeg ikke ser originalen til denne. 

 

image.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Torbjørn Igelkjøn skrev:

 

Er du sikker på at dette er lagt ut på Familysearch? For meg virkar det som om det framleis berre er dei gamle databasane som ligg der.

 

Forresten så er det artig å sjå at du er tilbake på forumet. Eg lærte mykje om amerikaforsking fyrst på 2000-talet ved å lese innlegga dine i dette forumet samt heimesida di.

Hei igjen Torbjørn, jeg har nå undersøkt litt, og  jeg tror nok du har rett - eller at de ikke har lagt ut alt. Jeg har funnet flere lister på DA og Ancestry som jeg ikke finner på Familysearch.

Det er et voldsomt materiale (over 17000 forskjellige kirkeboklister).  Og nærmest alt ligger i hvertfall på DA, noe som for meg er det viktigste, da jeg finner enormt med informasjon jeg ikke ville ha funnet uten dette søkbare (noe er nok ikke søkbart pga feil) - materialet, så jeg bretter opp "arma" og blir med på korrigeringsdugnaden. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Laila N. Christiansen skrev:

Hei igjen Torbjørn, jeg har nå undersøkt litt, og  jeg tror nok du har rett - eller at de ikke har lagt ut alt. Jeg har funnet flere lister på DA og Ancestry som jeg ikke finner på Familysearch.

Det er et voldsomt materiale (over 17000 forskjellige kirkeboklister).  Og nærmest alt ligger i hvertfall på DA, noe som for meg er det viktigste, da jeg finner enormt med informasjon jeg ikke ville ha funnet uten dette søkbare (noe er nok ikke søkbart pga feil) - materialet, så jeg bretter opp "arma" og blir med på korrigeringsdugnaden. 

Torbjørn, (og andre interesserte) jeg har da hatt en rask avklaring med en hos Familiysearch, og han bekrefter at de ikke har startet utrullering av AMF-materialet. Det jeg har funnet er lister Familysearch har indeksert, og derfor av en høyere kvalitet. Det kommer kanskje på FS før jul. Jeg vet ikke hva som holder dem igjen, men de jobber jo med hele verden - frivillig - hele tiden. Jeg konsentrerer meg om DA 🙂

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.