Gå til innhold
Arkivverket

Alv Tengelsen Homme i Søndeled-reell eller fiktiv


Torbjørn Steen-Karlsen
 Del

Recommended Posts

I veldig mye litteratur fra Aust-Agder fortelles om en Alv Tengelsen Homme, født ca. 1615, som skal være sønn av Tengel Olsen Homme i Søndeled. Men jeg har aldri klart og få på det rede om han er reell, om han har etterkommere eller om han er oppdiktet av gamle slektforskere for og fylle et genealogisk hull.

 

Noen kone har jeg aldri sett.

 

Han skal ha barna:

1. Ingeborg Alvsdatter. Gift med Ole Torsen Nærstad på Vegårshei. Foreldre til Alv Olsen Homme/Østerholt etc.

2. Rannei Alvsdatter. Gift med Jon Håvardsen Simonstad.

 

Hans søsken skal være:

1. Ole Tengelsen Homme. Gift med Berte Håvardsdatter Hanto.

2. Ola Tengelsen Homme. Gift.

3. Tore Tengelsen Homme. Gift med Maren Jonsdatter Dale i Søndeled.

4. Ingeborg Tengelsdatter. Gift med Elling Olsen Langang i Holt.

5. Kari Tengelsdatter. Gift med Peder Jensen Bjorvatten.

6. Tommes Tengelsen. I 1658 er det nevnt at Tomes Tengelsen Homme, bøtte 8 rdl for unnvikelse fra Kgl. Majestets tjeneste.

 

Mvh. Torbjørn.

Endret av Torbjørn Steen-Karlsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tengel Olsen antas å være sønn av Oluff Homme, som er omtalt i Agderbrev fra 1602 vedrørende pantsettelse av eierdel i Nævestad i Holt til Jakob Ramlet. Tengel skal ha vært gift med Kari Olsdatter fra Skjeldsø, men jeg kan ikke huske å ha sett Alv Tengelsen oppført blant deres barn noe sted ? Tengel eide hele Angelstad gård, av skyld 3 huder, i 1647. I 1644 er Tengel oppført med 15 kalveskinn i Skorstøl, 4 huder i Byholt, og 3 kalveskinn i Strømsland. Når det gjelder barna skal Ole d.y. ha vært gift med Berte Haaversdatter Hanto, bosatt på Homme, mens Ole d.e. (ca. 1632--1699) skal ha vært gift med Kari Jensdatter d.y. fra Lauve (ca. 1634 til etter 1699). Skiftet etter Ole ble holdt den 10/7-1699. Han sto da som eier av 6 kalveskinn i Østebø. Karis søster, Kari d.e., skal ha vært gift med Oles bror Tor/Tore (ca. 1628 til før 1668). Tor var lensmann i Søndeled, og han brukte 3 huder i Homme i 1664, tilsvarende halve gården. I 1666 leide han 2 huder krongods i Skorstøl i Gjerstad, der totalt 2 huder og 9 kalveskinn var krongods. Maren Jonsdatter Dale var hans andre kone, uklart hvem som var mor til barna.

 

Når det gjelder datteren Ingeborg (d. før 1659) så var hun gift med Elling Oluffsen Langang (1618 til etter 1666). Ingeborg overtok storparten av Angelstad gård etter sin far, og dette gikk videre til datteren Anne, g.m. Knud Halvorsen Ulevåg i Dypvåg. Elling er registrert som oppsitter på Langang i 1645, sammen med sin hustru Ingeborg og sønnen Oluff, foruten broren Stian og deres stemor Joran. I 1666 er han oppført som bruker av 1 hud på Langang, det samme som broren Stian og halvbroren Aasul, mens halvbroren Eilev bruker 2 huder. I 1661 står Elling som eier av Angelstad gård "paa sit barns vegne", men det var fremmede som brukte gården.

 

Så har vi Kari,  gift med Peder Jensen og bosatt på Bjorvatn, men hun døde barnløs. Skiftet hennes ble holdt den 1/12-1698. Hun eide da 4,5 kalveskinn i Byholt, og 7,5 kalveskinn i Bjorvatn. Foruten eiendommen på Bjorvatn, gikk det vesentlige av andre aktiva til å dekke gjeld. Peder (1619-1695) var blant oppsitterene på Bjorvatn fra 1647. I 1663 solgte Kongen gården til brødrene Peder og Ole Jensen, sønner av Jens Pedersen Lauve, som hadde nærmeste odel til gården. Avtalen ble konfirmert av kong Fredrik III i København i 1664. Gården Lauve ble først solgt til private i 1725. I 1670 eide Peder og Ole også hele Homme gård av skyld 4 huder, som pantegods, 3 kalveskinn i Byholt, 1 hud i Skorstøl, 1 hud i Strømsland, samt mindre deler av Haugedal, Dokkenes, og 3 kalveskinn i Launes i Søndeled frem til 1692. Begge brødrene var medlemmer av matrikkelrevisjonen i 1666. Den 12/4-1694 fikk Tengel Torsen og hans kone Kari tiltransportert eiendomsretten til Skorstøl i Gjerstad, fra Peder Jensen Bjorvatn, som hadde hatt gården som pantegods. Kjøpesummen var 100 riksdaler. Mens det i de fleste samtidige Vegårshei-familier var mye stridigheter både om odelsrett og grenseforhold, synes det alltid å ha vært full enighet om det meste mellom Peder og Ole Jensen.

 

Tommes Tengelsen er ukjent for meg. 
 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neida.

 

Tore Tengelsen Homme.

 

Første kone, Kari Jensdatter Lauve.

 

Barn:

A.   Helje Torsdatter d.e.. Gift med Erik Olsen Haugen i Gjerstad. Skifte 31. mars 1699.

 

B.   Kari Torssdatter d.e. Gift med Ola Torsen Slettås på Vegårshei og kom dit. Oppgivelsesskifte 6. mai 1722.

 

I 1698 kaller Kari Torsdatter, Peder Jensen Bjorvatten for sin morbror.

 

Andre kone: Maren Jonsdatter Dale.

 

Det står i skiftet etter sønnen Tengel i 1697 at han hadde tatt inn i husholdningen sin gamle mor Maren Jonsdatter og sin stefar Peder Åsulvsen. Likeså nevnes Brix Pedersen som er gift med avdødes søster og Ole Torsen Slettås og Erik Olsen Haugen som er gift med avdødes halvsøstre.

 

Barn:

C.  Tengel Torsen. Død 1697. Skifte 28. juni 1698 som er et gjennopptak av skiftet fra 25. januar 1697. På Homme, Søndeled/Skorstøl i Gjerstad. Gift med Karen (Kari) Kittilsdatter Simonstad på Vegårshei, født ca. 1669. Død 4. august 1722 på Skorstøl, 53 år 2 måneder gammel. Skifte 1723.

 

D. Helje Torsdatter d.y., levde 1698. Gift med Torvild Pedersen Selås på Vegårshei og kom dit.

 

E. Kjersti Torsdatter d.e. Død før 1698. Gift med Hans Åsulvsen Haugen ytre i Gjerstad og kom dit. Etterslekt. Hans gift før eller ble gift igjen og hadde en datter Kirsten.

 

F. Kari Torsdatter d.y. Gift med smed Brix Pedersen i Risør. Død 1743, 84 år gammel. Han ble gift (2) med Maren Hansdatter som døde 1735. I et av disse ekteskapene hadde han sønnen Nils Brixen.

 

G. Kjersti Torsdatter. Levde som enke i 1698 i Hirsdalen.

 

TSK.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er vi nesten enige om det, Torbjørn. Jeg kan ikke se at Helje Torsdatter er nevnt som Torvild Pedersen Selås kone noe sted ? Første kone Mari Torbjørnsdatter Søndre Mo, gift 2/9-1681, datter Helje f. 1685, d. 8 dager senere. Andre kone Kari Aslesdatter Taxerås, 8 barn fra 1689 til 1707 ? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.