Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Torbjørn Steen-Karlsen

Arne Torgrimsen Espeland på Vegårshei

Recommended Posts

Torbjørn Steen-Karlsen

Oppe på kirkegårdsmuren i Gjerstad fant de for mange år siden en gravplate med følgende innskrift:”Her vnder hvil(er) S(alig) og Gvdfrygtig Qvinde Ingelef Arnes daat(e)r Vestel  X  1672 den 30 janvary”. Den er nå funnet igjen og satt opp ved kirkegårdsgjerdet sammen med andre gamle steiner. Jeg mener at hun er mormor til alle Gregersbarna på Vestøl, deriblant ei Ingelif Gregersdatter.

 

Arne er ikke noe Gjerstadnavn. En datter blei trolig gift til Sletta i Holt. Dette er opphavet til Vestølfolk i Gjerstad.

 

Hvilken Arne kan dette være? Og en av de største kandidatene jeg har er storbonden (Vegårsheibokas uttalelse) ARNE TORGRIMSEN ESPELAND. Han skal etter sigende dukke opp på Espeland på Vegårshei rundt 1602? og leve ennå i 1617. Død før 1624. Han skal være fra Nissedal, nærmere bestemt Brekke, men der nevnes han vel ikke. Og kona skal ha vært ei datter av Olav Olavsen Grimeland d.y i Åmli, men her er vi vel på så tynn is at man nesten ikke kan puste.

 

Kan han på noen måte være far til min Ingeleiv Arnesdatter, gift på Vestøl.

 

Han skal etter sigende ha hatt en datter:

 

Ingeborg Arnesdatter. Gift med Jon Gunnarsen Ufsvatn

 

Hvis ikke han er en kandidat, hvilke andre Arner kunne det vært.

 

Mvh. Torbjørn. 🙂 🙂 🙂 🌈

Share this post


Link to post
Share on other sites
Torbjørn Steen-Karlsen

Da fant jeg jo fort ut at det ikke var noe Espeland på Vegårshei, men Eppeland i Åmli.

 

image.thumb.png.5d1a4c40c3f858bfd9ff8ce51cabef0c.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Torbjørn Steen-Karlsen

Det finnes en Arne Ausel på Vegårshei i 1604.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helge Berntsen
Posted (edited)

Da er vi i Hallvard Tveitens verden igjen, og det finnes vel en del bevis på at der var en Arne Espeland, men kanskje ikke for at det var en Arne Torgrimsen Espeland ?

 

Arne er kjent fra et makeskifte i 1602, hvor han ga fra seg 1 hud i Våje i Drangedal til Anders Torvildsen Ljøstad, mot å få 1 hud i Mule i Nissedal, samt 40 gode dalere i mellomlegg. Huden i Våje var Arnes hustrus odelsgods. I 1610 eide Arne hele Espeland, 2 huder, 3 huder i Brekke i Nissedal, og 1 hud i Nerdalen i Åmli, i tillegg til 1 hud i Mule. Det er antatt at han var enkemann da han giftet seg med Auen Espelands enke. Fra 1615 er det imidlertid Auens sønner som overtar gården.  Arne var "bygdas rikeste mann" ved straffeskatten i 1617, med en oppgitt formue på 105 riksdaler utenom odelsgods. Formuen inkluderte en liten gris, som skal være den første kjente Vegårshei-grisen. Arne skal ha dødd på Grimeland, der han var bosatt som enkemann i 1617, og ifølge Tveiten, forfatter av Vegårsheibøkene, skal både Arne og Auens hustru ha vært enke etter Ole Olsen Grimeland.

 

Den nevnte Ingeborg skal ha vært datter av Arne Espeland, født i Nissedal, og i 1624 eide hun farens gods på 2 huder i Brekke i Nissedal, hvorav 0,5 hud pantegods, 1 hud i Mule i Fyresdal, 1 hud i Nerdalen i Åmli, og 0,5 hud i Støle i Bratsberg. Hun skal (kanskje) ha hatt en søster Borghild, gift med Jon Torbjørnsen Ufsvatn, men jeg har ikke registrert noen sønner av Arne. Det er Auen Espelands sønner, Reier og Leiulv som driver Espeland i 1616, med 1 hud hver. Arne var jo "voksen" i 1602, og Ingeborg skal ha vært enke i 1624, men om hun er identisk med Ingelef som døde i 1672, er et annet spørsmål. Er Arne rett og slett "sammenblandet" med Auen tro, innplassert på grunnlag av dokumentet fra 1602, med Eppeland lest som Espeland ? Er Eppeland en gård på 2 huder ?

 

Arne Ausel er ukjent for meg, og jeg ser ingen andre kandidater som kan passe inn kronologisk. Sorry..

 

PS: Jeg kjenner heller ikke til noen Arnesdatter på Sletta i Holt, med mindre det er Halvor Gregersens ukjente kone:

Halvor var bosatt på Sletta i Holt (g.nr. 43) "med sin qvinde" i 1645. Han er nevnt i forbindelse med et arveskifte om Rosseland i Holt datert 1632, men brevet er dessverre ufullstendig.  

 

 

Edited by Helge Berntsen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.