Jump to content
Arkivverket

Begravelse i 1840


Jon Mamen

Recommended Posts

Edvard Hoem har skrevet boka Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren. Jeg har nettopp  lest den og syns det er en mektig fortelling. Men et sted virket fortellingen for moderne. Det er i skildringen av begravelsen til jordmoras ektefelle Hans Olsen Nesje. I skildringen møter hele slekta opp og fyller Veøy kirke. Begravelsesseremonien skjer inne i kirka før følget går ut på kirkegården, sånn som vi gjør nå. Like før kista ble båret ut, gikk yngste sønnen fram og bukka dypt foran farens kiste, skriver Hoem.

Her er innførselen i Veøy kirkebok https://www.digitalarkivet.no/kb20070904670518.

Begravelsesdagen var 15. november. I 1840 var dette en søndag. Det vil si at det var vanlig messe i kirka. Jeg antar at presten etter gudstjenesten gikk ut på kirkegården og forretta jordpåkastelse. Hvorvidt gravfølget var til stede under gudstjenesten er ikke så godt å si. Jeg tror ikke de tok kisten inn i kirken, slik det skjer i boka.

Jeg stiller dette spørsmålet her på forumet med håp om at noen kan utdype gravferdsskikken i 1840. Selv har jeg støtta med til boka Gudstjenestelivet i Den norske kirke fra reformasjonen til våre dager av Helge Fæhn.

 

Link to comment
Share on other sites

Eg er enig i skepsisen din her.

I 1840 var begravelse eit privat tiltak mellom naboane (gravlaget) og nærskylde som budde i nærleiken ein yrkedag. Presten var ikkje med.
Båra vart ikkje teka inn i kyrkja.
Presten kasta jord på grava, etter preika ein søndag gjerne fleire veker eller månader etter, og då gjerne på fleire graver same dagen. Difor er ikkje
begravelsesdagen innført i kyrkjeboka før på 1800-talet, men datoen for jordpåkastinga.
Her i Nordfjord må ein eit godt stykke utpå 1900-talet før ein ser i kyrkjebøkene at det vart vanleg at presten var med gravferdsdagen, og då kasta han jord på båra.
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.