Gå til innhold
Arkivverket

Tønsberg: Hvor kommer Anne Jensdatter f.ca 1796 fra?


Ivar Steen-Johnsen
 Del

Recommended Posts

 

Pigen Anne  (eller Anna?) Jensdatter (eller Jonsdatter?), 26 år, giftet seg i Tønsberg 22/12-1822 med matros Christian Jørgensen (25) fra Sem.  Kirkebok , Klokkerbok begge nr 3 til høyre.  Hans far Jøren Christensen er forlover, på hennes side er det snedkermester Christian Værnes.

 

Det tyder kanskje på at hennes familie ikke er i Tønsberg (?)

 

I 1824 registreres hun i tilgangslistene i Slagen  (nr. 77, høyre side) , Sem sogn  rett vest for Tønsberg.  Står her som 25 år, noe som tilsier født ca 1799.   Mens hun oppgis til 26 år ved ekteskapsinngåelsen, noe som kan tyde på at hun er født 1796.

 

Barn jeg har funnet i ekteskapet:

Caroline Dorothea 24/1-1824, høyre side nr 8.

Johan Christian 20/10-1828, øverst til høyre.

Julius 20/12-1830,  nr.3 ovenfra, venstre.

Christen 10/5-1835, nr 4 ovenfra, venstre  (min tip-oldefar)

Anders 14/5-1838, nest nederst, venstre 

 

Jeg står fast med å finne veien bakover på Anne (eller er det Anna?).  Hvor ble hun født, foreldre osv.

 

Noen som kan sette meg på riktig spor?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis fødselsdatoene er sånn nogenlunde riktige burde hun være registrert i FT 1801. Jeg fant 8 Anna Jensd* i Vestfold, men bare 2 av dem var nogenlunde i riktig alder.
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058283001231 Anna Olea Jensdatter fra Laurvig f. 1795 (beregnet)
og den litt eldre

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058267003008 Anna Jensdatter fra Bragernes f. 1793 (beregnet).
Det er ingen navn blant familiemedlemmene som er identiske med hennes barn. 

Det var 82 Anne Jensd*. og dermed en del fler som var født etter 1790.
De eneste jeg fant hvor jeg så noen navnelikhet  til familiemedlemmer av din Anne var

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058284000155 Anne Birthe Jensdatter som var fosterbarn hos Christen Olsen og  Karen Larsdatter på Friedriksvern. Fosterfaren var matros,

og (størst likhet)

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058294000595 Anne Jensdatter søster til Christopher og Dorthe, datter av Berthe Maria Larsdatter og Jens Christophersen fra Fadum i Sem

Dersom hun kom fra Vestfold ville det kanskje la seg gjøre å leter etter skifter i den sistnevnte familien. Ellers er jeg redd det foreløpig høres nokså vanskelig ut.

 

 

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk!  Enig,hun må jo være oppførti FT1801.

 

En observasjon er at Anne Jensdatter i forbindelse med ekteskapsinngåelse, flytting til Slagen og alle barnas dåp kun har fornavnet Anne i kirkebøkene.  Kan jo hende at hun er døpt med et dobbelt fornavn, men jeg vil kanskje holde en knapp på at hun kun heter Anne. 

 

En annen observasjon:  Ingen av sønnene hennes får navnet Jens, og jeg finner heller ingen faddere som  ser ut til å være Annes foreldre / søsken.  Hvorfor ikke det?  Har hun et dårlig forhold til sin familie?  Eller har hun ikke hatt en familie+

 

Jeg har forresten sett gjennom innflyttingslistene til Tønsberg i kirkeboken, og har ikke funnet noen ung tjenestejente som har flyttet inn til byen.

 

I  FT1801 for Tønsberg  fant jeg en Anne Maria Jensdatter som jeg har lurt på.  Kan det være henne?  Hun var  pleiebarn og 2 år i 1801,men har da altså et dobbeltnavn:  https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058282001639   Det med pleiebarn kan muligens forklare at hun ikke senere har oppkalt sin far.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ser ut som om Anne Jensdatter fra Fadum kan utelukkes. http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/gaardshistorie1/14.html

Quote

  Jens Kristoffersen, 1802-1820. Han fikk bygselbrev i 1802, og flyttet hit fra Mellem Fadum. F. 1757 på Søndre Hasle, d. 1820; ektet 1784 Berte (Birte) Maria Larsdatter, d. 1839, 79 år. Fem barn: 1. Dorte, f. 1784 på Hasle, ektet 1809 Lars Olsen Stangeby i Tønsberg. 3. Ingeborg Maria, f. 1790 på Fadum, ektet 1814 Kristoffer Pedersen Røsland. 4. Anne Maria, f. 1793, ektet 1818 Andreas Kristoffersen, se bruk 5. 5. Kristoffer, f. 1795, d. 1810. Familien satt i små kår. Ved skifte efter Berte Maria i 1839 blev det intet å arve.

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At Anne kan ha vokst opp med en stefar eller fosterfar som betød mer for henne enn den biologiske faren er ikke usannsynlig. Det er flere pleiebarn Anne Jensdatter å velge på, og da har jeg ikke sett på Anne Jensdatter som bor sammen med en stefar.

Anne Jensdatter kalles Anne Jensdatter Gaardboe ved sønnen Julius' dåp i 1830. Vet du om de bodde på Gaardboe på denne tiden? Jeg ser også at ved Christens dåp var  det Christian Jørgensen (nå skibstømrer) som var oppført med Gaardboe. Blant fadderene til Julius er det også en Thomas Gaardbo som jeg tror står som Thomas Paulsen Gaardbo ved Christens dåp. Selv om en Thomas Paulsen Gaardbo figurerer i kommunestyret i 1837 for Slagen finner jeg ikke opplysninger om at noen av disse bodde på Gårdbo i gårdshistorien http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/gaardshistorie2/147.html 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Pleiebarn:  Vet du om det er kilder på dette, f.eks. fattigvesenet e.l.?

 

Bosted:  Ja, Christian og Anne bodde nok på Gaardboe i Slagen  (Sem). Litt senere kjøpte de en eiendom der.  Har funnet at Kristen Jørgensen Gårdbo kjøpte i 1842 en eiendom (bruksnummer 13) som lå under Unneberg i Slagen, bruk 3 av tømmermann og skipsbygger Mathis Nilssen. Betalingen var 20 Spesiedaler. Kilde: Sem og Slagen - en bygdebok, bind 1, 2.del http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/gaardshistorie2/87.html.

 

Christian Jørgensen var sønn av Jørgen Christensen som var tømmermann på Walløe Saltverk, ikke sålangt fra Gaardboe der sønnen slo seg ned med sin Anne. Her er ft1801: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058294002328.

 

Mulig at jeg må gi opp å finne ut mer om bakgrunnen til Anne Jensdatter, men det er ialle fall interessant å snusteinene.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutter siden, Jon Erik Berg-Hansen skrev:

Hennes utflytting fra Tønsberg - venstre side nr.1 1823:

https://media.digitalarkivet.no/view/8204/84363/5

 

og her:

https://media.digitalarkivet.no/view/8209/40450/5

 

Hva står det bak Jensd.?:  Al - -

 

 

Godt spørsmål og godt observert!   Dette kan jo gi en veldig viktig ledetråd, hvis vi klarer å løse den.   Men vanskelig å tyde! Kan det være Alm?  eller på den siste kanskje Alno?  Eller er første bokstav en O ?  Kan siste bokstav være ø,men at det ikke var blekk til siste streken.  Finner ikke umiddelbart stedsnavn / gårsnavn som rimer....  Noen som er mer drevne i gotisk enn meg?   Dette kan jo enten være en angivelse av gård hun tjener i i Tønsberg, eller peke til hvor hun opprinnelig kommer fra.

 

I siste linken er det nr. 3 i kirkeåret 1823.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

1.Hun fikk utstedt attest fra Tønsberg og presenterte denne ved innflyttinga til Sem (Slagen).

2.Attesten skulle deretter oppbevares i (Sem) prestearkiv  inntil eventuell videre flytting.

 

Hvis rutinene ble fulgt her, skal attesten finnes i : 

http://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-04000000279529

 

Klikk på Hierarki - helt nederst.

 

Dessverre virker det ikke umiddelbart som om det er noe å grave i  der!

Endret av Jon Erik Berg-Hansen
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk!   Var ikke klar over denne typen kilde. Virker som at dette arkivet er lukket.  Må man henvende seg til Statsarkivet på Kongsberg evt?

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I utgangspunktet er det ingen som helst grunn til at eventuelle attester skal være klausulerte.

Jeg har selv bladd meg gjennom tilsvarende materiale for samme periode for Borre.

 

Men: Om det faktisk finnes slikt materiale for Sem/Slagen må du avklare med SAKO.

 

Siden dette dreier seg om et veldig begrensa tidsrom  i begynnelsen av 1823, kan du jo prøve å be oppslag,

men mest sannsynlig må du selv møte opp og utføre et dypdykk i bunken.

Slike attester kan inneholde flere opplysninger enn innførselen i Kirke/Klokkerboka (som ofte var et utdrag av originalen).

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurte på om det kunne være et poeng i å lete etter mulig forbindelse mellom Anne/Anna Jensdatter/Jonsdatter Alno/Al... og den jevngamle Maren Jacobsdatter Ra...l som flyttet til samme prestgjeld samme dag. Jeg ser at det fantes en Maren Jacobsdatter i FT1801 på Nedre Raael, Tønsberg. Hvis hun var 5 år i 1801 er det i alle fall mulig at det var samme Maren Jacobsdatter som flyttet til Sem. Ut fra gårdshistorien var det forbindelse mellom Raael og Graabo. http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/gaardshistorie2/153.html
Thomas Paulsen Gardbo som var fadder til et par av barna til Anne Jensdatter og mannen, kjøpte bruk 3B av svogeren Kristoffer Kristoffersen som var tømmermann.

Nå fantes det flere Maren Jacobsdatter i Vestfold med riktig alder, men ved dåpen til Caroline Dorothea var en Anne Jacobsdatter Raael(?) fadder, og Maren Jacobsdatter Raael hadde en 2 år yngre søster som het Anne. Familien Jacobsen på Raael kan selvsagt ha vært i slekt med mannen til Anne.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Inger Hohler skrev:

Jeg lurte på om det kunne være et poeng i å lete etter mulig forbindelse mellom Anne/Anna Jensdatter/Jonsdatter Alno/Al... og den jevngamle Maren Jacobsdatter Ra...l som flyttet til samme prestgjeld samme dag. Jeg ser at det fantes en Maren Jacobsdatter i FT1801 på Nedre Raael, Tønsberg. Hvis hun var 5 år i 1801 er det i alle fall mulig at det var samme Maren Jacobsdatter som flyttet til Sem. Ut fra gårdshistorien var det forbindelse mellom Raael og Graabo. http://www-bib.hive.no/tekster/sem_slagen/gaardshistorie2/153.html
Thomas Paulsen Gardbo som var fadder til et par av barna til Anne Jensdatter og mannen, kjøpte bruk 3B av svogeren Kristoffer Kristoffersen som var tømmermann.

Nå fantes det flere Maren Jacobsdatter i Vestfold med riktig alder, men ved dåpen til Caroline Dorothea var en Anne Jacobsdatter Raael(?) fadder, og Maren Jacobsdatter Raael hadde en 2 år yngre søster som het Anne. Familien Jacobsen på Raael kan selvsagt ha vært i slekt med mannen til Anne.

 

Godt tenkt og sett.  Mulig at det kan ligge noe der, i alle fall at de kanskje var venninder.  Faren til Christen Jørgensen, Jørgen Christensen  var tømmermann på Walløe saltverk, like i same område.  Kan jo hende at Christen og denne Maren kjente hverandre fra barnsben, vokst opp samme sted sånn ca, og at Christen traff venninden Anne via henne.    Blir jo hypoteser, men artig lell.  

 

Jeg la inn Gårdbo og Raael i kartet fra Statens kartverk så ser du sånn ca geografien.

Skjermbilde 2019-05-02 kl. 08.03.15.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interesant.  Jeg søker kjapt på Anne / Ane  i sammenheng med Alm, men ingen eureka eureka.  Kan det være forkortelse for ALMue  / ALMinnelig etc?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det står Alm så har vi Alm i Toten.

En Anne Jensdatter gift med Peder Magnussen i Vardal 1821 (se link)

er da interessant,  Hun er oppgitt som 25 1/4 år da (f. ca. jan 1796).

Kan ikke finne henne i Ft 1801 i Toten/Vardal og nærliggende kommuner.

SAH, Vardal prestekontor, H/Ha/Haa/L0004: Ministerialbok nr. 4, 1814-1831, s. 197
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20070603710678
 

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Arne Kjetil!  

Den Anne Jensdatter som jeg forsøker å finne foreldre / bakgrunn til bodde i Tønsberg frem til hun giftet seg i 1822 med Christen Jørgensen. De fikk mange barn og bodde på Gårdbo i Slagen, Sem sogn - tett opp mot Tønsberg ut mot havet.  Men hvor hun kom fra før dukker opp som brud i Tønsberg vet vi ikke.

Jeg har ikke klart å finne noe notat om innflytting til Tønsberg, men heller ikke funnet hennes fødsel i Tønsberg.

Kan jo hende at hun kommer fra Toten, eller evt. andre steder med en gård som heter Alm, eller Alne, men isåfall må hun ha flyttet til Tønsberg på et eller annet tidspunkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et skudd i blinde, men jeg fant en Anne Jensdatter døpt 17 april 1797 i Aker med far Jens Olsen Alna.
https://media.digitalarkivet.no/view/7683/116

De bodde på Alna, Nordre i 1801: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058216005486
 

  • Liker 2
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Roger Fossum skrev:

Et skudd i blinde, men jeg fant en Anne Jensdatter døpt 17 april 1797 i Aker med far Jens Olsen Alna.
https://media.digitalarkivet.no/view/7683/116

De bodde på Alna, Nordre i 1801: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058216005486
 

Det var da som....  Kan det være henne da?  Mye som stemmer her: Fornavn  (ikke dobbelt), far er Jens, fødselsår 1797, og Alna kan være det som står i kirkebok og klokkerbok i Tønsberg da hun flyttet fra Tønsberg til Slagen (ref tidligere i tråden).   Men detvar på den annen side et stykke til Tønsberg...   Her må det graves litt

 

Ser hennes foreldre Jens Olsen Alna og Kari Erichsdatter giftet seg 12/3-1797 https://media.digitalarkivet.no/view/7683/38862/27

Søster Mari Jensdatter døbt 19.sep 1802 i Vestre Aker krk https://www.digitalarkivet.no/kb20061107010299 

Anne Jensdatter Ammerud (16 år)  (det er like ved Alna, kan kanskje være henne) konfirmert 25/4-1813 i Aker kirke  (nr. 23 til venstre) https://media.digitalarkivet.no/view/757/4700/6 

Gjennomgått utflyttingslistene fra 1815 - 1823 og finner ikke Anne Jensdatter som utflytter.   Perioden 1813-15 er det ikke egen utflyttingsliste.

 

Det neste her er nok som Jon Erik Berg-Hansen skriver tidligere i tråden å finne ut av om attesten for Anne Jensdatter befinner seg i Statsarkivet på Kongsberg.  Om ikke andre har andre ideer her?

 

 

Endret av Ivar Steen-Johnsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her kan Roger ha treff i innertieren - men som du skriver:

"å finne ut av om attesten for Anne Jensdatter befinner seg i Statsarkivet på Kongsberg"  kan avgjøre dette - eller ikke!

Endret av Jon Erik Berg-Hansen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skikkelig spennende, dette!  Synes forslaget i #20 er meget interessant, for å si det mildt, men så var det å finne ut mer om denne Anne, da....

Har du leita etter skifte etter Jens Olsen/Kari Erichsdatter i håp om å finne ut mer om barna?  Kan hele familien ha flytta?

 

Astrid,

som også har noen vriene aner som heter  "Anne"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Astrid K. Natvig skrev:

Skikkelig spennende, dette!  Synes forslaget i #20 er meget interessant, for å si det mildt, men så var det å finne ut mer om denne Anne, da....

Har du leita etter skifte etter Jens Olsen/Kari Erichsdatter i håp om å finne ut mer om barna?  Kan hele familien ha flytta?

 

Astrid,

som også har noen vriene aner som heter  "Anne"

 

Nei, har sjekket skifteprotokoller.  Vet i det hele tatt ikke noe om deres liv (og død).  Jeg har sendt melding til Statsarkivet i Kongsberg, så får vi se.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det står Jens Olsen Hegtner da han giftet seg.  Kan han være identisk med en av sønnene til Ole Gundersen Hegtner (Rælingen)?

Se debatt her på Forumet:  Løst: skifte etter Ole Gundersen Hegtner.

 

Nåja, du får avvente tilbakemeldingen fra Kongsberg.  

Lykke til,

 

Astrid

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.