Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Ivar Moe

Trondheim - Fries og Friis er det samme slekta ? Søker en Derk Hanszoon Fries fra Trondheim som gifter seg i Groningen, Holland i 1725.

Recommended Posts

Ivar Moe
Posted (edited)

Er det noen som har kjennskap til denne Derk Hansen Fries . Han melder inn ekteskap med Titia Ennes 09-03-1725 i Groningen. Hun var enke etter Meijnardus Meijer, van Siddeburen.

 

image.thumb.png.a32122318fa1158f9f187a12dc61bccd.png

 

Mvh

Ivar

Edited by Ivar Moe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inger Hohler

En teori som kanskje kan sjekkes ut:

Titia Ennes er nevnt i boken 

Between Poverty and the Pyre: Moments in the History of Widowhood

edited by Jan Bremmer, Lourens Van Den Bosch
i forbindelse med hvordan hun håndterte arven etter sin første mann før hun giftet seg på nytt. Barna fikk rett på til sammen 9000 Guilder når de fylte 18, utdannelse og livsvilkår som passet seg deres standfram til de ble 18, for at hun skulle slippe å gi fra seg fast eiendom.

Siden hun var en formuende dame er det mest sannsynlig at den nye mannen hennes kom fra et møblert hjem. Jeg synes Derk Hansen Fries er tilstrekkelig likt Didrik Hansen Friis til å tenke at det har vært en forbindelse. Et stykke nord for Trondheim fantes det en handelsmann (sønn av en tollvisitør) ved dette navnet i 1690. 

Quote

Huset ble brukt av tollvisitør Hans Didriksen og kona Zephora Friis. De bodde her fra 1680-årene. Hans Didriksen ble 21. desember 1680 utnevnt til tollbetjent på Nordmøre og strandfogd over Nordmøre og Storfosens fogderier. Familien hadde både ku og to griser, og ei eng oppover der (Nedre) Thomas Aasgaards gate nå ligger. Sønnen Didrik Hansen Friis drev forretning i huset på 1690-tallet. Da Kongen forpaktet bort toll-inntektene mot fast årlig oppgjør, ble Christian Friis, også sønn av Hans Didriksen, ansatt som tollforpaktnings-kontrollør. Han døde 76 år gammel i 1756; men ”gikk fra forstanden i sitt siste leveår”. Han eide huset her til 1744, da han solgte til svogeren, presten Eiler Peter Holck, men bryggedelen ble fortsatt brukt som tollbu. Christian Friis holdt til å begynne med – til 1708 – til i nabohuset, den seinere Kongegården, som lå der Tahitiscenen er i dag.


http://www.nordmore.museum.no/besøk-oss/kristiansund/kristiansunds-tidligste-tollhistorie
Det er mulig Nordmøre museum vet mer om familien. Her er den på Geni, men det står ikke noe mer om Didrik Hansen Friis enn hvem han er sønn av og noen søsken. https://www.geni.com/people/Didrik-Friis/6000000005441922157 Det står heller ikke noe om en bror av Didrik ved navn Hans, for det er ikke helt umulig at Titiaa giftet seg med en fra generasjonen under disse brødrene. Kanskje det finnes et skifte etter en eller begge foreldrene, eller noen søsken, hvordet er mulig å få vite mer. Jeg fikk ikke opp noen kirkebøker fra Molde eller Kristiansund fra før 1750.

Men han kan jo også ha vært sønn av en av de mange Friisene i eller nærmere Trondheim. Sannsynligvis var de i slekt og kunne finne på å kalle opp etter hverandre. Saken blir vanskeligere av at noen av barna til Friis-døtrene fikk morens etternavn. Jeg har bare ikke funnet noen Hans eller Didrik blant dem som var faddere eller hadde barn til dåp der.

Pantebok 2C 06 1720-1733 for Trondheim by,  en haug andre Friiser 

http://xml.arkivverket.no/diverse/pb16011720.pdf

Jeg tipper han du leter etter var født før 1702, som er første årstall jeg finner noen dåpsopptegnelser på Digitalarkivet for Trondheim. Hvis han giftet seg med en velstående enke i 1725 er det høyst sannsynligat han var over 30 selv. Det var ikke så vanlig for mennene i det sosiale sjiktet å gifte seg tidlig. 

Jeg har sjekket hvem som var faddere i følge kirkebøkene i Domkieken i Trondheim fra 1702-1724 Didrik Hansen Friis' bror Thomas Hansen Friis (eller en med samme navn) var fadder i Trondheim i 1721. Det er ikke utenkelig at Didrik også flyttet på seg, men jeg har ikke funnet ham som fadder i Trondheim fram til 1724. Det nærmeste jeg kommer er et navn jeg tolker som Hans Frey. https://media.digitalarkivet.no/view/16890/52438/137 

Så var det en Friis på Rugsund

Quote

Friis-familien eigde Rugsund frå fyrste halvdel av 1700-talet til 1893, 

https://leksikon.fylkesarkivet.no/article/593fccef-2ecc-45a1-b997-13fb7cdda47e/

Jeg har ikke greie på Friis-slekten. Det finnes noen veldig langetråder på forumet som omhandler den, eks. https://forum.arkivverket.no/topic/191324-dorothea-friis-og-arvingene-etter-vincents-jensen-friis-1632-1689-i-trondheim/ 

For å gjøre det enda vanskeligere ser jeg på nett at det skal værenoen Frys'er, også i Trondheim på denne tiden, men jeg lurer på om det kan være fordi ii etter hvert ble skrevet ij og kan ha blitt forstått som y. Se Cornelis  1716 https://media.digitalarkivet.no/view/16890/52438/35

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ivar Moe
Posted (edited)

Hei Inger

 

Dette var veldig intressant. Da fant du også barna til Titia og Meinardus Meijer.  Supert 😃

 

Ellers er Didrik Hansen Friis en god kandidat. Han må sjekkes nærmere.

 

Derk og Titia får datter Ida i 1726 i Groningen (Achter de Muur bij de Ebbingestraat).  Riktignok døpt 8 januar så det er jo mulig hun var født i 1725 for den sags skyld. Kanskje hun er oppkalt etter noen i slekta til Derk ?

Flere barn finner jeg ikke etter Derk.

Titia blir begravet i Groningen 15-02-1749, da står Derk oppført som Derk Vriese.

 

I vielsen står Derk oppført med "schrijver" som yrke.

Bruid 

Titia Ennes

Bruidegom 

Derk Hanszoon Fries (schrijver)

Bruids zijde 

Cornelis Bolt - zwager

Bruids zijde 

Gesina Meijers - zuster

Bruids zijde 

Jan Entes - broer

Bruids zijde 

Elisabeth Gijses - zuster

Bruidegoms zijde 

Jannes Career - speciaal verzocht

Bruidegoms zijde 

Geert Hindriks - speciaal verzocht

 

Tusen takk for hjelp og gode tips. Er imponert over hva du klarer å finne.

 

Da fant jeg også vielsen til Titia og Meinardus i 1704 i Appingedam.

 

image.thumb.png.79258658d161b386c5ecf9a4276acc38.png

Mvh

Ivar

Edited by Ivar Moe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.