Gå til innhold
Arkivverket

Jørgen Pederson (Staur) busett på Sakshaug, Inderøy (avliden 1588) - lagmann i Trondheim frå 1565 - gift med Gudrun Teiste - huslyden deira?


Lars E. Øyane
 Del

Recommended Posts

1 time siden, Lars E. Øyane skrev:

Når det gjeld Elsebe og ekteskapet hennar, er dette teke frå GENI, men er sikkert feil: https://www.geni.com/people/Elsebe-Staur/6000000055758912084

 

I dette tilfellet går det nokså tydelig fram av Geni-profilen at profilens administrator (Simon Ellefsen) har registrert Mille Hansdatter som Elsebes datter på grunnlag av et åbent spørsmål, altså bare en hypotese eller en regelrett gjetting. Så har en annen Geni-bruker tydeligvis registrert en uspesifisert Hans som Elsebes ektefelle og Milles far.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian,

 

En riktig, og viktig observasjon.

 

Simon Ellefsen er ellers kjent for å være både etterettelig og kildekritisk.

Men som han selv skriver: Et åbent spørsmål.

 

Dette kan som du antyder åpenbart ikke brukes som noe belegg for at Elsebe hadde ektefellen Hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk skal du ha, Johan. Der gikk adelslinjen fra min mor til Lunge, Dyre , Rosenkrantz, Basse, Grubbe og von Everstein føyken. 😅

 

Men rett skal være rett. Jeg skal prøve å få rettet opp Jens Pederson med søsken og aner på Geni om en liten stund.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting til, Johan.

 

I PHT 1903, s 118 ff er det påstått at Gudrun(Guren) Jonsdatter Teiste ikke kan være mor til andre enn Maren Jørgensdatter: https://tidsskrift.dk/personalhistorisk_tidsskrift/article/view/78842/113966

 

Mens i NRR 3, side 263 påstår at Lagmand Jørgen Pederson hadde barna Jørgen, Johan, Carsten og Elsebe. https://www.nb.no/items/ad56a7eb7f6b6a95e3aa2eb2f06a1637?page=267

 

Hadde Jørgen Pederson flere hustruer?

 

Har du noen tanker om dette?

Endret av Remi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Remi,

 

Ja, det er av og til vanskelig å endre eldre feiloppfatninger om slekt. Har det først kommet på trykk, så er det nesten håpløst å bli kvitt….

 

Enten det nå gjelder genealoger, historikere eller arkeologer for den slags skyld, så har enkelte dessverre en tendens til å stille med en forutintatt mening om en aktuell problemstilling. Dette gjør at ting av og til bærer fullstendig galt av sted. Tilnærmingen må være motsatt, nemlig at konklusjonen er et resultat av forskningen.

 

Har selv kuttet en linje til Danmark /Tyskland med ”fancy-navn” osv. Fant ut at vedkommende var fostersønn (seint 1800-tall), så da var det over og ut med den linja.

 

Har på nytt lest Thomle (1903) som du linker til, men jeg kan ikke etter beste evne følge Thomle her. Det er så langt jeg kan se en logisk brist i argumentasjonen.

 

Det eneste vi vet er at disse fire var arvingene etter lagmannen Jørgen Pedersson. Riktignok er det intet som taler imot at det bare var dattren Maren som var av ekteskapet med Guru Jonsdatter, men det er jo motsatt heller intet som taler for at så var tilfelle. Her mener jeg det er en logisk brist i argumantasjonen til Thomle.

 

Det kan jo ha vært slik, men intill annet foreligger, så bør vi vel regne de fire som helsøsken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2.2.2022 den 16.51, Lars E. Øyane skrev:

....

Kanskje er det eit poeng dette med bergensborgaren Ole Knutson som var handelsmann og budde på Slinning i Ålesund.  Finst det PROV for at han verkeleg var gift med Maren Jørgensdotter?  Har me nokolunde leveår for Ole Knutson?

....

 

Ut fra sammenhengen kan man kanskje tippe at Ola (Oluf) Knudsen på Slinningen levde fra ca.1565 til ca.1635 ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 2.2.2022 den 18.27, Johan M Setsaas skrev:

.....

Av en tingbok sak for Indre Sogn i 1650, fremkommer det dokumenter som viser 
at Fru Elsebe (Olavsdatter) Teiste er Carsten Jonsson Randalls hustrus moderbroders datter.

.....

 

Blir ikke Elsebe (Olavsdatter) Teiste snarere Carsten Jonsson Randall's hustru (Maren Jørgensdatter)'s broder (Ole Jonsson Teiste)'s datter ?

 

Tillegg:  Sorry, jeg var en generasjon skjev på mødresiden. Skulle ha tenkt meg (enda) nøyere om ! Se Johan's oppklaring i innlegget under ...
 

Endret av Per Nermo
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Per,

 

Nei...

 

Elsebe Olavsdatter var datter av Olav Jonsson Teiste. Olavs Jonsson Teistes søster var Gudrun Jonsdatter Teiste, gift med lagmannen.

Gudrun Jonsdatter Teistes datter var Maren Jørgensdatter, gift med Carsten Jonsson Randall.

 

Beklager om det er frusterende.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Innlegg #34:

 

Hjarteleg takk til Kristian, Johan, Remi og Per for fleire nye innlegg!  Det å «likvidera» gamle feilaktige teoriar veit eg mykje om.  Ikkje minst er amerikanarane svært flinke til å ta teoriar som faktaopplysningar!

 

Kanskje det kan vera turvande, for oversikten sin del, å leggja inn siste innlegget mitt frå debatten om Teiste-ætti:

 

Eg har nytta mykje tid i dag med å lesa gjennom diverse gamle tema om denne (Teiste) huslyden, og eg må berre slå fast at desse teoriane om Teiste-ætti har vore debatterte fleire gongar der ogso eg har delteke.  Når eg likevel ikkje har endra manuskriptet mitt før, kjem det av dei ulike teoriane som har vore presenterte, utan at me nokon gong er vortne sikre på kva som er rett!!

 

MEN, etter dei siste utsegnene frå Johan, er eg no etter kvart meir og meir overtydd om at Johan har rett, so eit svar på spørsmåli mine i føregåande innlegg om Ole Teiste «i Nordlandene» hadde vore kjempebra!

 

Ei anna sak som eg er vorti meir bevisst på, er formuleringane i skiftet etter Anna Kruckow frå 1607 der det etter 1604 var òpna for at einskildervingar (barneborn) kunne opptre på vegne av søsken og medervingar.  Soleis skreiv Johan i 2017 mellom anna dette:

 

~~~~~~~~~~

 

«Basert på det ovenfor allerede nevnte,  så kan det ikke ha vært andre etterkommere etter Anna Johansdatter Kruckow på dette tidspunktet enn etterkommere innenfor disse fire slektsgreinene, nemlig følgende:

  1. Etterkommere etter sønnen Olav, g.m. Maren Christoffersdatter (Tronds). Representert  ved  sønnen Hans Olavsson Teiste.
  2. Etterkommere etter dattera Gurun, g.m. lagmannen Jørgen Pedersson. Repr. ved  svigersønnen Carsten Jonsson Randall
  3. Etterkommere etter dattera Karen g.m. borgermester Anders Christensson. Repr. Ved sønnen, rådmann Johan Andersson.
  4. Sønnen Jon Andersson. (Han døde som kjent av et vådeskudd samme år som skiftet ble holdt. Hans enke Øllegaard Pedersdatter mødte da som fullmektig for sønnen, og som var arvingen i denne greina)»

~~~~~~~~~~

 

Dette kan ikkje eg tolka på anna vis enn at:

 

* Ole Johnson Teiste til Bjelland hadde MINST ein son Hans, som då representerte seg sjølv og søskeni sine.  Ei søster var Elsebe gift med Claus Franzson Berg.  Og det kan godt ha vore fleire...

 

* Gudrun Johnsdotter Teiste gift med lagmann Jørgen Pederson hadde MINST ei dotter (Maren) som var gift med Carsten Johnson Randall.  Men frå arvesaki frå 1592 veit me at Maren òg hadde brørne Peder og Johan og søsteri Elsebe.

 

* Karen Johnsdotter Teiste gift med borgarmeistar Anders Christenson i Bergen hadde MINST ein son Johan, rådmann i Bergen - men tidlegare forsking på denne huslyden kan tyda på at Johan var einebarn!

 

* Hans Johnson Teiste og Frank Johnson Teiste var avlidne før mori UTAN å etterlata seg (ektefødde) born!

 

So er det at denne Anna Teiste dukkar opp:

 

~~~~~~~~~~

 

Anna Teiste, f. kring 1586, gifte seg første gongen kring 1608, uvisst kvar, med Trond Thorson Benkestok, truleg f. i Klepp kring 1575.  Trond var vel helst for godseigar å rekna, og han og Anna busette seg på Hananger i Vanse der Trond d. kring 1611.  Anna gifte seg so att kring 1613 med Nils Jacobson Friis frå Landvik i Vestre Moland, Aust-Agder, f. i Moland kring 1572.  Nils Friis var truleg godseigar og skutehandlar, og han og Anna budde på Landvik i Vestre Moland der dei venteleg båe d. kring 1650.  Me kjenner til tre born etter Anna, eitt frå første ekteskapet og to frå det andre.

 

~~~~~~~~~~

 

Eg trudde at denne Anna var dotter av lagmann Hans Johnson Teiste i Stavanger, MEN det levde ikkje att born etter Hans Teiste i 1607, so då er spørsmålet - kven var ho?  Kanskje har dette vore oppe til debatt før, men ville det ikkje vera «logisk» at Anna var ei søster av Hans Olson Teiste på Lunde i Vanse?  Brynhild var søster av Trond Thorson Benkestok!!

 

 

Kanskje nokon har kommentarar til dette?  Elles trur eg at datoane on Anna Teiste og Trond Benkestok kan vera unøyaktige - Trond Benkestok må jo ha levd lenge etter 1611??

 

Eg har forresten oppdaga ein par feil i teksten min om Hans Olson Teiste, so her følgjer ei oppdatering:

 

~~~~~~~~~~

 

Hans Olson Teiste, f. i Kvinnherad kring 1572, d. på Lunde i Vanse kring 1623.  Han gifte seg kring 1600, truleg i Klepp, med Brynhild Thorsdotter Benkestok frå Orre i Klepp, fødd i Klepp kring 1580.  Ho d. på Lunde i Vanse kring 1655.  Hans var fut i Lista len og samstundes gardbrukar, først på Bjelland i Kvinnherad og frå kring 1609 på Lunde i Vanse.  Han og Brynhild fekk tre born i lag.

 

 

 

~~~~~~~~~~

 

Eg vonar på, og gler meg til, eventuelle attendemeldingar!

 

Endret av Lars E. Øyane
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.