Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Svein O. Tislevoll

Otte Simensen på Tenold (Tenål) i Vik i Sogn, nevnt 1612, eller Otte Ingebrigtsen på Tenål i Vik, hva er det korrekte navnet?

Recommended Posts

Svein O. Tislevoll
Posted (edited)

I en god artikkel i det lokalhistoriske bladet "Pridlao" nr. 2, år 2000 (side 34), av Gudmund Balvoll står det om Otte Tenål og mulige forfedre. Det er der en teori om, at Otte kunne ha vært en eldre halvbror av Samson Ingebrigtsson Finden. Otte er nevnt på liste over pengeskatten i 1603, men ikke for leidangsskatten i 1601. Teorien i dette bladet, er at Otte var sønn av adelsmannen Ingebrigt Pedersson Tenål, som var rik selveier på Tenål i 1563. I disse vanlige kildene på 1600- tallet, er ikke Otte nevnt med patronymikon, men kom over noe i boken "Leikanger kyrkje" frå mellomalderen til i dag, fra 1999 (av Terje Eggum). Der er det noe interessant på side 110 og 111: Det står at i Bergen Domkapittels Forhandlingsprotokoll, 1605- 1624, er Otte Simensen på Tenold i Vik og lensmann Hermand Hopperstad, frå Vik i Sogn, nevnt som vitne ved ei stemning 4. februar 1612. Det var en sak mot presten Hans Kruse i Leikanger. Hans var prest der fra 1607 til 1617. Hvis Otte Simensen er korrekt gjengitt fra orginalprotokollen, så må vel en del av det som er skrevet om denne slekten, skrives litt om, andre som har sett opplysningen fra boka om Leikanger kyrkje, og som har meninger om det?

Det står også om folka på Tenål, i "Pridlao" nr.2 2010, side 33 (Jo Rune Ugulen), i nr.1 2011, side 43, og i samme nr., side 41 (Balvoll).  

Edited by Svein O. Tislevoll

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein O. Tislevoll
Posted (edited)

Forhandlingsprotokollen er lagt ut på Nasjonalbiblioteket sine sider fant jeg ut, og der står det: "Otte Simenssen paa Tynnevold i Vijg, och Hermand Hopperstad lensmand der sahmestedz". Det var kun en person som het Otte, i den aktuelle perioden på 1600- tallet, og det var Otte på Tenål (Tenold), så da må vi vel gå ut fra at han het Simenssen/Simonsen (at patronymikonet var det). Otte kan vel fremdeles ha vært en halvbror til Samson Ingebrigtsson Finden, men vel gjennom felles mor i tilfelle. 

Edited by Svein O. Tislevoll

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.