Gå til innhold
Arkivverket

Otte Simensen på Tenold (Tenål) i Vik i Sogn, nevnt 1612, eller Otte Ingebrigtsen på Tenål i Vik, hva er det korrekte navnet?


Svein O. Tislevoll
 Del

Recommended Posts

I en god artikkel i det lokalhistoriske bladet "Pridlao" nr. 2, år 2000 (side 34), av Gudmund Balvoll står det om Otte Tenål og mulige forfedre. Det er der en teori om, at Otte kunne ha vært en eldre halvbror av Samson Ingebrigtsson Finden. Otte er nevnt på liste over pengeskatten i 1603, men ikke for leidangsskatten i 1601. Teorien i dette bladet, er at Otte var sønn av adelsmannen Ingebrigt Pedersson Tenål, som var rik selveier på Tenål i 1563. I disse vanlige kildene på 1600- tallet, er ikke Otte nevnt med patronymikon, men kom over noe i boken "Leikanger kyrkje" frå mellomalderen til i dag, fra 1999 (av Terje Eggum). Der er det noe interessant på side 110 og 111: Det står at i Bergen Domkapittels Forhandlingsprotokoll, 1605- 1624, er Otte Simensen på Tenold i Vik og lensmann Hermand Hopperstad, frå Vik i Sogn, nevnt som vitne ved ei stemning 4. februar 1612. Det var en sak mot presten Hans Kruse i Leikanger. Hans var prest der fra 1607 til 1617. Hvis Otte Simensen er korrekt gjengitt fra orginalprotokollen, så må vel en del av det som er skrevet om denne slekten, skrives litt om, andre som har sett opplysningen fra boka om Leikanger kyrkje, og som har meninger om det?

Det står også om folka på Tenål, i "Pridlao" nr.2 2010, side 33 (Jo Rune Ugulen), i nr.1 2011, side 43, og i samme nr., side 41 (Balvoll).  

Endret av Svein O. Tislevoll
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forhandlingsprotokollen er lagt ut på Nasjonalbiblioteket sine sider fant jeg ut, og der står det: "Otte Simenssen paa Tynnevold i Vijg, och Hermand Hopperstad lensmand der sahmestedz". Det var kun en person som het Otte, i den aktuelle perioden på 1600- tallet, og det var Otte på Tenål (Tenold), så da må vi vel gå ut fra at han het Simenssen/Simonsen (at patronymikonet var det). Otte kan vel fremdeles ha vært en halvbror til Samson Ingebrigtsson Finden, men vel gjennom felles mor i tilfelle. 

Endret av Svein O. Tislevoll
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.