Jump to content
Arkivverket
Snorre Valen

Foreldrene til Hans Bernstrøm (f. ca. 1794 i Skåne) og Martha Gjertine Olsdatter Hagen (født 15. februar 1810 i Kristiansund)

Recommended Posts

Snorre Valen

Hei!

 

Jeg trenger kritiske blikk på en kobling som jeg kvier meg for å gjøre. Saken er at jeg forsøker å finne foreldrene til Hans Bernstrøm (født ca. 1794 i Skåne), bosatt i Kristiansund — og foreldrene til hans kone Martha Gjertine Olsdatter Hagen (født 15. februar 1810 i Kristiansund).

 

Hans Bernstrøm er far til Elise Kjerstine Bernstrøm. Det var en interessant jakt å forsøke å finne ut hvem Elises foreldre var, siden det knapt finnes relevante personer ved navn Bernstrøm i det transkriberte, søkbare innholdet på Digitalarkivet, og ikke minst fordi brann har ødelagt så mye av materialet fra Kristiansund i denne perioden. Det ligger heller ikke noe i ETCs samling. Men i ministerialbok for Kristiansund i den aktuelle tidsperioden, er det mulig å finne konfirmasjonen hennes (Ministerialbok nr. 572A09, 1855-1865, s. 12, lenke: https://media.digitalarkivet.no/view/6415/33291/12)

 

I denne fremgår det at hennes foreldre heter Martha Gjertine og Hans Bernstrøm. Da går det an å lete seg fram til bryllupet deres. De giftet seg 22. august 1834. I ministerialbok nr. 572A06, 1832-1842, s. 268 kommer det fram at:

 

  • Marthas fulle navn er Olsdatter Hagen, og hennes far heter Ole Hagen
  • Martha er født i Kristiansund
  • Hans’ far heter Svend Bernstrøm
  • Hans er født i «Skaane», i 1794

 

Marthas dåp finnes her: https://www.digitalarkivet.no/view/255/pd00000006721785 - her er Ole Hagen skrevet «Ole Hagens».

 

Noe mer om denne Ole Hagen som f. eks. kan fortelle hvem Marthas mor er, er det vanskelig å finne.

 

Så er det Hans’ foreldre. Det nærmeste jeg kommer er en oppføring i Skåne, Ängelholms kirkearkiv (Födelse- och dopböcker, SE/LLA/13499/C I/2 (1767-1834), s. 54, lenke: http://ddss.nu/ddss/birthResult?foddID=589321)

 

Her er en Hans Bernström døpt 3. juli 1790, til foreldre Christina Maria Palm og Svend Bernström.

 

Gitt at det er få ved navn Svend Bernström og Hans Bernström i denne perioden som er mulige å finne - er det i det hele tatt plausibelt at dette kan være den riktige Hans? Aldersforskjellen mellom Hans og Martha er stor fra før av, og blir enda større om han er født i 1790, og ikke 1794. Har dere noe råd til hvordan jeg kan gå fram videre for å finne ut av om dette stemmer? Magefølelsen sier meg nemlig at dette er feil Hans.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Snorre Valen

Jøss, da ser det jo ut til at det stemmer! Virker som om godeste Hans jukset litt med alderen...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Snorre Valen

Tusen takk for hjelpa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.