Jump to content
Arkivverket

Privat arkiv etter Hans Gutzeit (1836-1919)


Petter Kaurel

Recommended Posts

Dramenseren Hans Gutzeit satte spor etter seg både i Norge og i utlandet på slutten av 1800-tallet. Han startet den første dampdrevne sagen i Fredrikstad sammen med sin far før han solgte og startet opp tilsvarende virksomhet i Kotka, Finland. Etter personlig konkurs i 1880 reiste han til Frankrike og var der salgsagent for sitt livsverk i Finland, W. Gutzeit & Co. Han flyttet tilbake til Norge i 1902.

Virksomheten i Finland er godt dokumentert i et arkiv i Mikkeli i Finland (Elka). Men noe privat arkiv eller arkiv fra tiden i Frankrike kjenner jeg ikke til. Heller ikke fra de siste årene etter hjemkomsten til Norge.

 

Finnes det noe arkiv etter han? 

 

Jeg spør fordi Hans Gutzeit i tillegg til å være industrigrunder og -eier også var skipsreder. I årene fra tidlig i 1870 og fram til 1882 eide han barken "Amazone". Dette skipet eide han personlig og lite korrespondanse finnes derfor i arkivet i Finland. I 1882 havarerte "Amazone" utenfor svenskekysten og hele mannskapet omkom, deriblant skipsfører J. H. Simonsen som var min oldefar. Korrespondansen mellom Gutzeit og min oldefar vet jeg fant sted. Men er den bevart? Den er av spesiell interesse for meg.

 

Er det noen her som kan tipse meg hvor jeg bør lete?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har søkt på Gutzeit på Arkivportalen, som er en nasjonal søketjeneste på tvers av arkivkatalogene for flere arkivsinstitusjoner, https://www.arkivportalen.no/, men jeg finner ikke noe privatarkiv på Gutzeit her. Jeg har også søkt i databasen Hanske på Nasjonalbibliotekets nettsider, https://www.nb.no/hanske/, men jeg finner noen opplysninger om Hans Gutzeit her. Men jeg får treff i Brev fra Carl Benjamin Gutzeit.  

 

Men jeg får flere treff på Hans Gutzeit i bøker og aviser på https://www.nb.no/search og det regner jeg med at du allerede har vært inne og undersøkt. Her finner du for øvrig flere opplysninger om privatarkiver i Nasjonalbiblioteket: https://www.nb.no/samlingen/privatarkiv/

Edited by Grethe Flood
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.