Jump to content
Arkivverket
Anne Jansen Backsæther

DNA-tester – nyttige eller bare tull?

Recommended Posts

Anne Jansen Backsæther

DNA-tester – er det noe å få ut av disse testene? I så fall hvilke skal man velge? 
Norgesprosjektet tilbyr mange forskjellige innen yDNA (menn, y67 anbefalt til slektsforskning) og mtDNA (kvinner, FMS-test).

 

Hvilken test av hvem i slekta får vi mest ut av? Hvis jeg har skjønt det riktig, vil det beste være at min bror tar én test for begge sider, dvs y og mt – er det riktig forstått?

 

Glad for synspunkter og opplysninger fra de som har erfaring med dette. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein Arnolf Bjørndal

DNA-tester kan brukes til å bekrefte og avkrefte slektshypoteser, for eksempel to mannslinjer med antatt samme opphav eller to kvinnelinjer med antatt samme opphav et stykke tilbake i tid.

Hvis slektskapet man ønsker å sjekke går på tvers av kjønn, er Family Finder (autosomal test) nyttig, innenfor de siste 4-5 generasjonene.

Se gjerne også denne siden: http://www.norwaydna.no/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hanne W. Ringseth

Jeg var veldig i tvil i begynnelsen men vil nå påstå at dette kan være nyttig for mange. I min familie så er vi 2 brødre og 2 søstre som har testet, vi gikk for Y-DNA på begge brødre, samt mt-DNA på meg. Den yngste av brødrene tok i tillegg Family Finder testen og det samme gjorde vi 2 søstre også. I tillegg har jeg tatt Family Finder på min ex mann, for våre barns skyld og min nåværende mann har jeg også tatt Family Finder testen på. De 2 siste skal jeg utvide med Y-DNA siden. 

Vi har testet via Family Tree DNA.

Min manns søster tok test via My Heritage, og de fikk da bekreftet at feil oldefar står oppført i kirkebøkene, så her måtte jeg lage nytt familie tre 🙂

Dette har det vært snakket om blant folk, men nå fikk vi beviset.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niels Hegge

Jeg har tatt Y-DNA, mt-DNA og Family Finder på FTDNA. Har ført over resultatet til MyHeritage. Og nå senest DNA test på Ancestry. For meg har Y-DNA og mt-DNA vært helt verdiløse for å bekrefte slektskap eller å finne nye. Så om man ikke er godt innsatte i vad man leter etter og hvor store muligheter det er å få svar, så er det bortkastet. FamilyFinder testene påstås bare fungere på 4-5 generasjoner, min erfaring er att man kan få bekreftet felles aner lengre ut.

 

Jeg har fått absolutt flest "treffer" på MyHeritage og Ancestry. Personlig så synes jeg det er enklere å tolke resultatene på disse treffene. Men MyHeritage blander gjerne sammen med andres dårlige slektforskning med DNA for å skape noen "mulige" forbindelser som er veldig dårlige. Ancestry er selvfølgelig best om man vil finne slekt i Nord Amerika.

 

FTDNA som mange anser er best for skandinaver har for meg gitt færre treffer og kan være noe vanskeligere å tyde. Men om man får treffer som er seriøst interesserte  (har riktige slekttrær) så kan det fungere.

Edited by Niels Hegge
Fortydlige

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein O. Tislevoll

Jeg og andre i min slekt, har tatt DNA- test hos MyHeritage, og er fornøyd med det, vi har fått mange treff mot personer, som vi etter vanlig gransking av linjer, bør ha treff med. Men har også fått en del overraskende treff, der vi har problemer å finne ut av, hvor felles linjer med disse er (felles forfedre kan være for langt bakover, eller så er det bare, at det kan være nyere linjer, som vi ikke har sett grundig nok på). Vi har fått mange treff i Norge, Amerika, Storbritannia (Skottland, Wales og Irland), men også i Finland, Sverige, Danmark, og i Nord og Vest- Europa). Vi har ingen slekt i Øst- Europa, eller i Afrika i moderne tid, så derfor lite eller ingen treff der. Men ved å bruke Gedmatch etterpå, så kommer det oversikt lengre bak i tid, og da viser det også spor av Nord- Afrika og andre steder. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Unni Sæther

 Er som Svein fornøyd med MyHeritage og har opp mot dna-matcher fått bekreftet slektsskapsforhold med mange- både nære og fjerne slektninger.

Min farmor var født utenfor ekteskap og mange matcher fra hennes far side på MH viser at riktig far var innført i kirkeboka 👨‍👩‍👧 

Imidlertid vil jeg anbefale at flere i samme familie tar testen, da hver og en av oss tross alt ikke arver mer enn 50% fra hver foreldre. Min far og flere av hans søskenbarn, samt barn av andre av deres felles søskenbarn har tatt testen og på den måten har vi et større grunnlag for å finne ut mer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.