Gå til innhold
Arkivverket

Korona tider


Recommended Posts

I desse hunda-dagane vi no har, som heiter Korona, så kan det synast som at Arkivverket ikkje har forstått at folk kan ha det vanskeligst.

 

Å skanna materialer kvar dag er Kjempekjekt ! Og tusen takk for det !

 

Men kvifor må ein skanna materialer som vanlig folk ikkje får sjå i desse Korona-tidene ??

 

Burde ikkje Arkivverket fyrst og fremst skanna materialer som vanlig folk / almugen kan ha nytte av ? Og KUN dette ? Gladsaker !

 

Slik at skanna matr som har sperring på seg vært lagt på vent til Noreg kjem seg nokolunde til det normale.

 

Er dette for mykje forlangt av Arkivverket ?

 

Med helsing

 

Jon Sværen, Bergen

Ein person 70 pluss som ynskjer gladsaker frå Arkivverket, og KUN det i desse hunda-dagane !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden 13. mars har Arkivverkets kontorer og lokaler ikke vært tilgjengelige for våre medarbeidere. Det betyr at alt skanningsarbeid har vært innstilt. Den eneste skanninga som har fortsatt etter 13. mars, er den skanninga som Nasjonalbiblioteket utfører for Arkivverket i Mo i Rana. Denne skanninga kan naturligvis ikke omfatte annet arkivmateriale enn det som Arkivverket allerede har sendt til Mo i Rana. Det som er sendt til Mo i Rana skal også skannes så snart som mulig, slik at det ikke skal være utilgjengelig for Arkivverkets saksbehandlere lenger enn nødvendig. Nasjonalbiblioteket skanner i hovedsak folkeregistermateriale, som ikke er fritt tilgjengelig, men i vinter har det også blitt skanna skipsdagbøker fra 2. verdenskrig, som er fritt tilgjengelige.

 

I nåværende situasjon har Arkivverket ingen mulighet til å omstille skanningsarbeidet, i den grad skanning i det hele tatt finner sted.

 

Vi har imidlertid en del arkivmateriale som er skanna fra før, som ennå ikke er publisert. Vi jobber jevnt og trutt med å publisere dette. De siste 15-20 dagene har det publisert et stort antall dødsfallsprotokoller, bl.a. fra Hordaland og Sogn og Fjordane. Mange av disse er ikke fritt tilgjengelige, men en god del av dem er også så vidt gamle at de er fritt tilgjengelige.

 

Arkivverket digitaliserer for å effektivisere egen saksbehandling. Å gjøre allmennheten selvbetjent i større eller mindre grad, er én måte å effektivisere på. En annen måte er å digitalisere for at vår saksbehandling skal bli enklere, og derfor digitaliseres store mengder arkivmateriale som ikke kan gjøres fritt tilgjengelig i et kort perspektiv, men som effektiviserer saksbehandlinga nå, og som kan bli fritt tilgjengelig en gang i framtida. Saksbehandlinga kan effektiviseres ytterligere ved at digitalisert arkivmateriale som ikke er fritt tilgjengelig, under visse forutsetninger kan gjøres tilgjengelig for ansatte i andre offentlige virksomheter.

 

Arkivverket har derfor gode grunner for å kanalisere store deler av skanningsinnsatsen mot arkivmateriale som ikke kan være fritt tilgjengelig. Digitalarkivet er ikke bare et nettsted for allmennheten, men også et nettsted som Arkivverkets ansatte og til dels ansatte i andre offentlige virksomheter bruker for å utføre sitt arbeid.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar Kristian !

 

Då eg var innom Riksarkivet sommaren 2012, for bl.a å sjekka opplysningar om FT 1910, var dette eit stort digert Kjempebygg.

Fleire kan då arbeida der, dersom ein brukar vitet, utan at ein ser nokon andre. Dette kan altso ikkje planleggast ?

 

Eg talar då om avsnitt 2: I nåværende situasjon ..... 

——

Håpar at over-ordna myndigheit som Kulturministeren eller sjefen sjølv, Inga Bolstad tek til vitet !

Sjølv Josef Stalin skjønte at det undertrykka regimet hans, måte folk ha noko å gle seg til: Sirkus !

 

Det må værta flaut DERSOM  arkivet blir bedt om å væra med på muntra opp folk utanifrå: Pressen, Kulturdep etc etc, eller kva ??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke kommentere de vurderingene som er gjort mht. sikkerhet og beredskap, da dette ikke er noe jeg har vært involvert i. Men husk at myndighetene oppfordrer til at alle som kan, jobber fra hjemmekontor, og at man bruker kollektivtrafikk så lite som mulig.

 

For øvrig vil jeg kort nevne at Arkivverket siden 13. mars har satt mange medarbeidere som er forhindret fra å jobbe med sine vanlige oppgaver, til å utføre arbeid knyttet til å forberede publiseringa av FT1920, da dette er arbeid som kan utføres fra hjemmekontor. Så i disse korona-tider bruker Arkivverket mer ressurser enn planlagt på arbeid som kommer f.eks. slektsgranskere til gode. De synlige gevinstene for våre brukere kommer imidlertid ikke nå, men 1. desember 2020, når Arkivverket kan tilby FT1920 mer komplett og med høyere kvalitet enn hva tilfellet ellers ville vært.

  • Liker 5
  • Takk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg minner elles om at ein no også har full "korona-tilgang" til nb.no, dvs. at ein også har tilgang til materiale som ein vanlegvis må vere forskar for å få lov til å bruke.

 

https://www.nb.no/utvidet-tilgang/

 

Det er såleis ikkje noko problem å finne noko å gjere på.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.