Jump to content
Arkivverket

Eskil Olsen Solset, f: 1690, Gausdal sitt ekteskap med Anne Mikkelsdtr Kinn, f: 1699, Torpa


Fam. Elton Myhrby

Recommended Posts

Jeg har i lengre tid forsøkt å finne noe som kan bekrefte om Eskil Olsen Solset fra Gausdal, født ca 1690 er den samme som Askil Olsen Aspesletten 

 

Det jeg trenger hjelp til er å finne ekteskapet hans med Anne Mikkelsdatter fra Kinn, født 1699. Dette kan være inngått i Gausdal rundt 1722, de får sitt første barn dette året.

Barna finnes i kirkebøker for Gausdal med ulike etternavn/gårdsnavn på far.

Ole 1722, Marit 1723, Mikkel 1725, Magnhild 1727, Gudmund 1729, Gudbjørg 1730, Mogens 1734, Gjerturd 1735

 

I 1737 kjøper Askild gården Granngard på Dokka av svoger Hovel Mikkelsen. På gården finner man Askil med alle barna som er døpt med forskjellige etternavn i Gausdal med fars navn Eskil.

Dette bør jo bekrefte at Eskil og Askil er samme person?

 

i 1738 får de datteren Kirsti som dør året senere.

Edited by Fam. Elton Myhrby
Konen heter Mikkelsdatter, ikke olsdatter som jeg noterte først
Link to comment
Share on other sites

Det er nok samme person. Navnene Eskild og Askild er samme navn, men formene går litt om hverandre, også i kilder for Gausdal, men "Eskil(d)" er vanligst der. På Nord-Vestlandet (Romsdalen) er formen Askild den vanlige, og det er mange med navnet der. Kanskje har navnet kommet derfra en gang, for det er ikke noe vanlig i navn i Gausdal. Jeg vet om to opphavspersoner til navnet i Gausdal, den ene er Eskild Engebretsen Søndre Solset f. ca. 1611, som nok "din" Eskilds bestefar; den andre er Eskild Torgersen Øvre Sønstegård (ca. 1649-1725).

 

Ifølge "Norsk personnamnleksikon" er Eskil dansk og svensk form av Askjell (Askild). Eskil finnes i norske kilder fra 1300-t. og fremover, men de mener det for det meste bare er en skrivemåte for norsk Askjell.

 

Men er du sikker på at kona var en Olsdatter? 21/5 1721 trolovet Eskild Olsen "Ofre"(?) seg med Anne Michelsd. De giftet seg 19/6 (s. 141) https://media.digitalarkivet.no/view/9281/143 . - Jeg ser at de fikk en sønn Mikkel i 1725 som kan være oppkalt etter hennes far.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Du har helt rett, det er Anne Mikkelsdatter fra kinn han giftet seg med, det er også det navnet jeg har på henne i notatene mine. Vet ikke hvorfor jeg plutselig kalt henne Olsdatter. Kan være fordi Ole, Mikkel og Askil er navn som går hyppig igjen i denne grenen. 

Imponert over at du klarte å tyde disse kråketærne, og utrolig glad for at jeg endelig har en solid bekreftelse på at jeg har klart å nøste sammen riktig. Ja utifra hva jeg har klart å nøste opp er Eskild Engebretsen Solset, min Eskil sin bestefar. Når han flytter til Dokka blir navnet senere omtalt som Askild. Tusen takk 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.