Gå til innhold
Arkivverket

LØST: Peder Rasmussen Tjøtta/Bardal født på Husby eller i Trondheim?


Baard Vidar Pettersen
 Del

Recommended Posts

Peder Rasmussen gift med Else Marie Greger var bruker på Tjøtta rundt 1720, og senere bruker av borgerleiet i Bardal når han dør 1738. Han er oppgitt som sønn av Rasmus Svendsen og Alette Pedersdatter på Husby i Dønna flere steder og jeg har også tenkt at dette var naturlig. I 1723, mens han er bruker på Tjøtta er han imidlertid oppgitt som borger av Bergen (ikke av Trondheim som i skiftet når han dør.) og jeg tror kanskje dette er ham i borgerregisteret til Bergen? Der er han oppgitt født i Trondheim. Er det kilder for at han er den samme Peder Rasmussen som var sønn av Alette/Ahled Pedersdatter i skiftet hennes?

 

Dette er kilder jeg har:

Rettsak som nevner arvingene etter Jonas Greger og som viser Peder Rasmussen som gift med Else Marie Greger og bruker av Tjøtta 1724: https://media.digitalarkivet.no/view/31248/67

Peder oppgitt som Bergensborger to ganger. Også at hans søster Karen Rasmusdatter tjener hjemme hos ham på Tjøtta 1724: https://media.digitalarkivet.no/view/31248/94

Peder død 1738, oppgitt 58 år gammel, altså født ca. 1680. https://media.digitalarkivet.no/view/16554/126

Peders skifte 1738: https://media.digitalarkivet.no/view/24843/203

Søsknene Svend, Kristoffer og Inger som drukner på Husby 1712, der Peder Rasmussen er listet som en av søsknene: https://media.digitalarkivet.no/view/24833/138 

Skifte etter Alette Pedersdatter 1713 https://media.digitalarkivet.no/view/24833/196

 

Det som taler for er selvfølgelig navnelikheten og at Peder Rasmussen Husby har en søster Karen. Det som taler mot er oppgitt fødested Trondheim, og at hans eldste datter er kalt Maren, hans nest eldste Petronelle. Siden nest eldste er kalt opp etter mormor, burde man forvente at farmor het Maren. 

Så vidt jeg kan se er det ikke nevnt noen adresse for Peder i skiftene 1712 og 1713, men i 1712 sies det at han er gift. Dersom det skal være samme person som bor på Tjøtta, bør også Karen Rasmusdatter Husby være ugift i 1724, men hun er også oppgitt som gift i 1712. Hun kan naturligvis ha blitt enke i mellomtiden. 

Endret av Baard Vidar Pettersen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Randi Elisabeth Haugros skrev:

Det bekrefter i hvert fall den gjeldende teorien. Men dessverre ikke noen kilder. Men ser det skal være født en Ahled i 1718, som spenner ben under en av innsigelsene mine over om det stemmer. I følge rettsaken 1724 hadde Peder og Elsa 6 sønner og 3 døtre da, som om hele lista stemmer er noen død unge. Elsa Maria var forøvrig død allerede i 1724. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maren finner jeg ikke født. Og ikke i 1715 i hvert fall. Muligens var hun født før kirkeboka begynner i 1714, og muligens var hun oppkalt etter oldemor Maren Falch som døde i 1709. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.