Gå til innhold
Arkivverket

Leter etter urne eller grav.


Mikko
 Del

Recommended Posts

Kortversjon av historien:

Min farfar og familien kom seg med et Lofotenraid i begynnelsen av krigen, og kom seg til Storbritania. Farfar ble utdannet skytter på Britisk krigsskip, og seilte ute. De andre oppholdt seg i

Skotland. Farmor fikk tuberkolose, og døde i 1943. Jeg har vært inne i arkivverket og sykehusets journaler, og har foto av legejournal / kremeringstillatelse. Det var vanlig å kremere, 

slik at man kunne frakte folk hjem når krigen en gang var slutt. Papirene ble godkjent av farfar, men jeg tror ikke det er hans underskrift. Han var ute i havet, og kunne ikke skrive

under. Jeg har også fått en kommentar fra Skotland at hun sikkert ble hentet av den som skrev under. Men han var jo ikke der. 

 

Den norske stat organiserte hjemsendelse, det fins foto av når et skip ankommer Oslo med de falne og døde etter krigen. De som ikke ble avhentet umiddelbart, ble oppbevart i kjelleren på UD. Dette skal ha arkivkode " 81.1/11 med tittel Hjemsendelse av døde". Det er anførsler under denne koden fra 1945 til 1994. Omtrent da flyttet UD tilbake til sine opprinnelige lokaler. 

De gikk ut med en pressemelding om at de som enda ikke hadde hentet folk, måtte nå hente dem. Hadde neon i slekta reagert den gangen, hadde hun kanskje vært hentet. 

 

Før dette ble endel mennesker begravet i umerkede anonyme graver, men fra 1994 skal alle ha fått en kode som kan identifisere dem. 

 

Det var kortversjonen. Mye å ta tak i, setter pris på evt tips om f eks hvor en kan finne ut mer om transporten osv. 

 

EspenB

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.