Gå til innhold
Arkivverket

Gammel slekt på Haukås i Kolbu, Vestre Toten


Per Reidar Christiansen
 Del

Recommended Posts

I skifteprotokollene virker det som om rettslige krav sjeldent var foranledningen til at det ble iverksatt offentlig skifteforretning, men av og til kommer man over tekster hvor det klart fremgår at slike krav må ha fremprovosert skiftet.

 

14.10 1732 fremmer brødrene Lars Larsen Aslaksrud og Erik Larsen Skjølåsstuen krav om morsarv. De hevdet at det aldri ble skiftet etter deres mor Kari Larsdatter Haukås, som døde for «en rom tid siden». Selv om deres far Lars Haukås hadde giftet seg på nytt ble det ikke skiftet etter hans forrige kone. 

 

Nå som deres stemor Kari Olsdatter nylig var død fryktet nok brødrene for at faren skulle tilgodese sine sønner (saksøkernes halvbrødre) fra siste kull, Ola og Jens Larssønner Haukås. Til sitt forsvar hevdet Lars at han satt i gjeld den gang deres mor døde. Boets løsøre ble taksert til 87 rdr., men siden det også nå var mye gjeld, satt brødrene igjen med i underkant av 4 rdr. hver i morsarv.

 

I slutten av skiftet nevnes for øvrig at Ola Larsson har overtatt bruket etter faren, som har tatt føderåd hos sønnen. Også nevnt hvilke føderådsbetingelser faren har fått.

 

Lars og Erik Larssønner ble trolig født før totenkirkebøkenes startår 1695, for de er ikke å finne døpt på Toten. Og moren døde trolig også før 1695, for heller ikke noen Kari Larsdotter synes å forekomme som gravlagt fra Haukås. I så fall ventet faren lenge før han fant seg en ny brud høsten 1700.

 

I følge mine eldre og ubekreftede notater skal Lars Olsen Haukås ha vært sønn av den Ola Olsson Haukås som døde i 1716, angivelig i en alder av 98 (!) år. Kan dette bekreftes fra annet og mer pålitelig hold?

 

Ser ikke bort fra at disse menneskene kan være nevnt som utarvinger i andre skifter, i tingbøkene, manntall eller andre kilder. Selv om jeg stammer fra Ola Larsson Haukås, gift med Mari Persdotter fra Øverset, er det også interessant å få vite mer om Kari Olsdotters herkomst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For ordens skyld en lenke til skiftet:

 

https://media.digitalarkivet.no/view/25270/435

 

Lars Olsen bodde for øvrig på Haukås da han 28. november 1700 ble ekteviet med Kari Olsdatter fra Mjørlund. Svein Dyste og Nils Kvikstad var parets forlovere.

 

I tillegg har vi brødrene Lars og Erik Larssønners utsagn, hvor de kaller moren for Kari Larsdatter Haukås. Det kan dermed se ut til at Lars Olsen også bodde på gården med sin første kone.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.