Gå til innhold
Arkivverket

Feil navn i folketelling


Anne Elise Ferner
 Del

Recommended Posts

Oj, dette er ikke alltid lett! Det spørs om du har funnet et navn som er feil i den transkriberte utgaven, eller om det i den skannede utgaven er oppgitt et feil navn. Hvis det står det samme i begge utgavene, så er transkriberingen altså korrekt -  selv om det kan være feil! Transkriberingen er bare en søkbar, eksakt gjengivelse av den skannede utgaven. Det som gjør det hele litt vrient, er at bare den som utførte transkriberingen er den som kan rette ev. feil.

Jeg kan vise et eksempel på hvordan du går fram, du må være logget inn for å kunne utføre dette.

Her har jeg siden med Ole Berntsen:  https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052717006508

På høyre side finner du symbol og tekst Rapporter, og hvis du klikker på den får du opp den viste stripen med tekst som ber deg velge rapporttype, og som forteller deg hvilke opplysninger og kildeadresser du bør ha slått opp på forhånd, for de skal legges inn i rapporten. Jeg har rapportert noen feil som har blitt rettet - hvis det er arkivverket som har transkribert folketellingen, eller som har fått en permanent markering under Rapporter, som viser at det har vært innsigelser eller kommentarer til transkriberingen. Da kan personer som senere besøker navnet, lese merknadene dine i rapporten. Det tar litt tid å få svar, men om noen måneder får du en epost med beskivelse av resultatet av din rapport. Ulempen med en merknad i en rapport, er at andre som søker på personen med riktig navn, ikke vil finne vedkommende med korrigert navn. De må først finne personen ved å søke med feil navn, og så lese rapporten om at det er en feil.

Et annet problem du må være oppmerksom på, er hvem som har transkribert tellingen. I spalten Kildeinformasjon som vist på bildet, finner du lengre ned Bidragsytere. I tilfellet med Ole Berntsen, er det AMF - Ancestry, MyHeritage og FamilySearch. Da vet du aldri hvordan navnene i den skannede utgaven er tolket, av folk som kanskje ikke vet hvor Norge er på kartet engang... 🙄

 

Hvis det er en feil i den skannede utgaven, bør du ta det opp i Spør Digitalarkivet som du finner på Forsiden, et par hakk nedenfor Brukernes eget forum.

 

Kan du ev. fortelle oss brukere hva du mener er feil, med en lenke? Da er det litt lettere å fortelle deg hva du kan gjøre.🙂

 

shot.thumb.png.11a37ff6edb66f49925b9a950b57138b.png

Endret av Olaf Larsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Under tellingskrets 010 Sætre og Fjeldets skolekredser - 063 Neby, (i Elverum) står husfar som Johan Svensen, men det rette navnet er Johan Iversen. Det bekreftes jo også ved at hans far også bor på stedet, og heter Iver Jenssen. Dette i den søkbare FT 1891. Men også ved døtrenes fødsel/dåp heter far Johan Iversen ! 

 

Anne Elise

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Permanent lenke:

 

Hedmark fylke, Elverum i Sør-Østerdal, Statlig folketelling (1891-1891), Dokumentside, Side 8587
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/ft10061011047819

 

Transkribert:

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052739007178

 

Skriver du inn korreksjon, Anne Elise?

@Anne Elise Ferner
 

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Jeg har lagt inn korrekturmelding:

 

 

F6F78EA5-06D9-426B-A044-AF4503416686.jpeg
 

 

 

Tilbakemeldingen på e-post fra Digitalarkivet:

 

Tusen takk for meldingen din! Meldingen er synlig for alle brukere. Du vil få e-post fra oss underveis i behandlingen av meldingen din. Vi har stor pågang og det kan gå en del tid før din melding blir behandlet. 

For å se meldingen gå til https://digitalarkivet.no/pf01052739007178 og klikk på Rapporter-ikonet oppe til høyre.

Ønsker du å ta kontakt med oss i tilknytning til meldingen din, ber vi om at du sender oss en e-post: digitalarkivet@arkivverket.no og oppgir rapport-id 30253.

 

Vennlig hilsen

 

Digitalarkivet 
Arkivverket

Endret av Anne-Lise Hansen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.