Gå til innhold
Arkivverket

Fått svar


Celine Ski
 Del

Recommended Posts

Hei Celine, velkommen i forumet! 🙂

At Tordis er født utenfor ekteskap, har ingen betydelse for farskapet. Her er Kristian Pedersen oppført i kirkeboka som far. Det som vi regner som en primærkilde, er kirkebøker, skiftedokumenter, folketellinger, rettslige kilder og ev. andre offisielle dokumenter der vedkommende er oppført som far. Det spiller ingen rolle hva han betydde for moren, for å si det brutalt så kunne han i teorien være en voldtektsmann, men han er like fullt oppført som den biologiske faren til Tordis. Det er ingen notiser i kirkeboka som sier at farskapet bestrides, men hva slags far han var, sier jo ikke dokumentene noe om. I forskjellige tider har det vært mange født utenfor ekteskap, for 250 år siden var det straffbart, i være dager er barna født i et samboerskap helt vanlig. Bla litt i kirkeboka, så finner du nok ganske mange.

Det er et ikke tillatt å omtale fortsatt levende personer i forumet. Det er også en 100 års klausul på de fleste tellinger og kirkebøker, men Kristian og Marthe Viktoria født i hhv. 1906 og 1910 kan vi vel med sikkerhet anta ikke er blant oss lenger. Et problem er at nyere kirkebøker, hvor foreldrene ev. kan være omtalt ved Tordis konfirmasjon og vielse, neppe er tilgjengelig p.g.a. den klausulen. Den siste folketellingen som er tilgjengelig, er folketellingen for 1910, folketellingen for 1920 vil ikke bli tilgjengelig før slutten av neste år.

Et søk på Kristian Pedersen f 1906, i Avansert Personsøk, finner 33 personer, men bare en person med bosted Drammen. Den som kanskje er mest sannsynlig som barn i FT1910, er en som er født 14.04.1906, og som døde 18.08.2000. I FT1910 er han oppført som pleiesønn, men det står også at han av yrke er bryggearbeider! Han var neppe det i en alder av 4 år, så der er det en feil. Hvis vi kan anta at han er riktig Kristian, kan du ved hjelp av fødselsdatoen finne ham i kirkeboka for Strømsø i Drammen.

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036458028881

https://www.digitalarkivet.no/view/15/pa00000000435431

Jeg vil absolutt anbefale deg å se igjennom tipsene du kan finne i lenkene på Digitalarkivets forsider, bl.a. 'Kom i gang med slektsgransking', hvor du finner mye stoff om framgangsmåter.

Forøvrig, den lenken du ga til kilde er ikke den du skal bruke, for den er ikke permanent. Hvis du isteden holder musepekeren over  symbolene like over kirkeboka, får du bl.a opp 'Kopier kildeinformasjon til din utklippstavle', som kopierer den permanente adressen til kirkeboksiden når du klikker på det symbolet. Da kan du lime inn den informasjonen fra utklippstavlen din til en post hvor du stiller spørsmål. Da kan det se sånn ut:

 

Buskerud fylke, Bragernes i Bragernes, Fødselsregister nr. 2 (1922-1930), Fødte og døpte 1928, Side 152
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060607040163

 

Og bare spør oss, de fleste av oss har brukt mange år på å banke litt kunnskaper om slektsgransking inn i skallen, det er mange hjelpere her! 🙂

Endret av Olaf Larsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Celine Ski changed the title to Fått svar

Berre ein liten merknad til deg, Celine: Sjølv om du har fått svar på spørsmålet, er det greit å la det bli ståande. Vi er mange som les innlegga i Brukarforum, og no blir vi sitjande og lure på kva Olaf har svart på 😉

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om et par år vet jeg ikke engang sjøl... 😁

 

Saken gjelder barnet Tordis, dåp nr.38 i 1928:

Buskerud fylke, Bragernes i Bragernes, Fødselsregister nr. 2 (1922-1930), Fødte og døpte 1928, Side 152
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20060607040163

 

Det var tydeligvis ikke Marthe Viktorias senere ektefelle som var faren til Tordis, så litt av spørsmålet var i hvilken grad man kan stole på den opplysningen som står i kirkeboka om hvem som er faren til barnet Tordis, som er oppført som Kristian Pedersen. Dette gjelder jo foreldre født i 1906 og 1910, og et barn født i 1928 - som er oppført i den siste kirkeboka som er tilgjengelig i Drammen. Hva som videre hender med disse personene i offentlige registre, er jo belagt med 100-års klausul, derfor en kort redegørelse rundt det problemet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.