Jump to content
Arkivverket

Maler August Sætre, f. 1876 i Storelvdal


Johan I. Borgos

Recommended Posts

Johan I. Borgos

I 1900 bodde "dekorasjonsmaler" August Søtre på Øksnes prestegård i Vesterålen, der han blant annet malte ny altertavle til Øksnes kirke. Folketellinga oppgir at han var født 1876 i Storelvdal, Hedmark. Nå har enda et av hans malerier dukka opp, og spørsmålet er: Hvor blei han av? Så langt er han ikke funnet i FT1910. Har noen flere opplysninger om han?

Link to post
Share on other sites
Johan I. Borgos

Stor takk til Bjarne Rosenstrøm! Jeg fikk en bonus der med opplysninga om broren Johs. Sætre: Han var distriktslege o Øksnes rundt 1900.

PS: Altertavla i Øksnes kirke, malt av August Sætre, blei tatt ned da man restaurerte kirka på 1930-tallet, og står nå i en mørk krok.

Link to post
Share on other sites

Hei, Johan Borgos!

Jeg har fått din forespørsel til Stor-Elvdal kommune vedr. August Sætre, men her ser det ut til at du har fått en mengde opplysninger. Så da er vel gåten løst?

 

Vennlig hilsen

Ola Klefsås

(Deltaker på seminar for bygdebokforfattere i Vågå en gang i tida)

Link to post
Share on other sites
Johan I. Borgos

Takk for sist, Ola: Mye vann har nådd havet og mange hår er blitt grå siden den gang.😉

De to avisutklippene fra Bjarne Rosenstrøm er svært nyttige, men jeg har fortsatt spørsmål på lager. Planen min er å skrive en artikkel for den lokale årboka samt å skape interesse for altertavla Sætre malte i Øksnes (den står nå i en mørk krok i kirka). Derfor bruker jeg mitt gamle knep: Skrive til heimkommunen og spørre om det finnes informasjon der. I folketellinga fra 1900 bor han hos broren, Johannes Sætre, som var distriktslege i Øksnes. Folketellinga kaller August S. "dekorasjonsmaler", det har nok bidratt til at altertavla hans er blitt for lavt vurdert - et "smøreri". De to avisartiklene tegner et annet bilde av han som kunstner, da er det god grunn for å rette opp omdømmet hans,

 

Link to post
Share on other sites
Johan I. Borgos

Den første utvandringa til August Anderssen Sætre må ha skjedd like etter 1900 (det året han malte altertavla på Øksnes) . 30. september 1903 gifta han seg med Marie Øgle i USA. De fikk første barnet i Norge i oktober 1904 og det neste i USA i februar 1908. Klarer noe å finne i hvert fall den første utvandringa?

Link to post
Share on other sites
Johan I. Borgos

Jeg må spørre litt mer: August Sætre gifta seg i september 1903 med Marie Haakensdtr Øgle fra Åmot. Reiste hun samtidig med han over?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.