Jump to content
Arkivverket

Henrik Evensen Gresset i Stjørdal f.ca.1711. Hans familie i Strinda.


Torkild Knudsen

Recommended Posts

Torkild Knudsen

 

 

Dragon i livkompaniet Henrik Evensen Solem gifter seg i Stjørdal 1744 med enken Ranni Haftorsdatter Gresset. Han blir bruker på Gresset til han dør 1755. Utifra en rulle over dragonene er han født ca. 1711

 

I bygdeboken for Stjørdal (Hegra), er det antydet at han kan være kommet fra Selbu. Han hadde fire døtre: Brynille Henriksdatter f.1745, Riborg Henriksdatter f.1747, Gunhild Henriksdatter f.1750 og Ranni Henriksdatter f.1753

 

Det er skifte i Stjørdal etter Henrik Evensen Gresset 1756   https://media.digitalarkivet.no/view/24755/138 

 

I skiftet blir en bror Thomas Evensen Torp nevnt. Denne Thomas Evensen er gått bort tidligere på Høsten 1755? og det går frem at Henrik Evensen må ha vært skyldig broren Thomas en del penger.

 

Denne Thomas Evensen Torp kan være samme Thomas Iversen Bech som i følge den gamle Malvik bygdebok 1734 kjøpte Ytre Buås og 1738 solgte gården for så i 1739 å kjøpe 2spd 6mrk av Torp Nedre i Malvik. Thomas Iversen Buås blir i 1736 gm Ingeborg Olsdatter Skjenstad. Thomas selger senere gården og slår seg ned som husmann under Torp på visse betingelser. Thomas Torp blir gravlagt 1755 og da er han 56 år gammel. Hans kone Ingeborg blir også gravlagt 1755. Det burde finnes et skifte etter dem, men så langt har jeg ikke kunnet finne noe. De hadde ikke livsarvinger.

 

1738 var det skifte på husmannsplassen Dahlen ved Vikelven i Strinda etter Brønelle Pedersdatter https://media.digitalarkivet.no/view/77832/199 .

 

Brønelle var enke etter en Evant (Even) og hadde følgende barn:

1. Thomas Evantsen boende her i tinglaget

2. Henrik Evantsen tjenende hos løytnant Seiersted og er dragon i livkompaniet ( Løytnant Seiersted begravet i Stjørdal 1750)

3. Hans Evantsen er skredder og er bortreist på handtverket og nu ei vides hvor han er

4. Anna Margrethe Evantsdatter ugift og tjener hos sin broder Thomas

 

Dette må vel være familien til Henrik Evensen Gresset og Thomas Evensen Torp.

 

Hvis Thomas Iversen Bech og Thomas Evensen Torp er samme person så må en vel gå utifra at mannen til Brønelle Pedersdatter er en Evant (Even) Bech. Da er det vel i tilfelle stor sansynlighet for at han kan være en Even Thomasen Bech, Even Henriksen Bech eller Even Hansen Bech utifra navnene på sønnene.

 

Er det noen som kan ha kjennskap til denne familien.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Torkild Knudsen

Jeg synes det virker som om Thomas Iversen (Bech) Torp og Thomas Evensen Torp må være to forskjellige personer. Thomas Bech ser ut til alltid å skrive seg som "Iversen", mens Thomas Evensen Torp ( bror til Henrik Evensen Gresset ) helt klart er en "Evensen". I såfall har det vært 2stk Thomas Torp på denne tiden.

Link to post
Share on other sites
Torkild Knudsen

I skiftet etter Gunhild Nilsdatter Skjenstad ( i Malvik) 1738 går det frem at hennes datter Ingeborg Olsdatter er gm Thomas Evensen Bech på Ytter-Buås. Merkelig at han ved flere anledninger kaller seg Iversen.

 

https://media.digitalarkivet.no/view/24737/249

 

Da er det vel godt mulig at familien på Dahlens familienavn var Bech. Det blir spennende å se om det er mulig å finne hva slags bakgrunn disse folkene hadde. Det er vel en god mulighet at Brønelles mann hadde annen bakgrunn enn bonde-yrket, kanskje var han skredder slik som sønnen Hans Evensen.

 

Siden Thomas Evensen Bech er født ca. 1700 så kan det være at han er å finne i 1701 mantallet for Strinda.

 

 

Link to post
Share on other sites
Torkild Knudsen

I Malvik bygdebok er nevnt en Sr.Henrik Bech med sag og hogst rettigheter i Malvik almenning. Dette er sannsynlighvis rådstueskriver i Trondheim Henrik Fredriksen Bech i Trondheim. Han var vel sønn av Rådstueskriver i Trondheim Fredrik Bech og Catharina Henriksdatter Hornemann. Det var skifte i Trondheim 1709 etter Fredrik Bech

 

Deres barn:

1. Henrik Fredriksen Bech f. 1695

2. Thomas Fredriksen Bech f. 1696

3. Anne Cathrine Fredriksdatter Bech f. 1697

4. Stinchen Fredriksdatter Bech f.1701

 

Utifra barnas navn kan en vel gjette på at Fredrik Bech sin fars navn kan ha vært Thomas slik at vi får Fredrik Thomassen Bech. Henrik er sikkert oppkalling av morfaren Henrik Hornemann

 

Samtidig kan en også gjette på at Thomas Evensen Bech på Torp sin fars navn kan ha vært Even Thomassen Bech. Er det mulig at dette kan ha vært to brødre eller slektninger på annet vis?

 

Umiddelbart ser det ut som om dette er to familier som tilhører to vidt forskjellige sosiale lag i samfunnet, men en vet jo foreløbig ingenting om Brønelle Pedersdatter Dalens ektemann Even. Kanskje er han til og med ikke en Bech.

 

Evens barn fra skiftet etter Brønelle 1738:

1. Thomas Evantsen boende her i tinglaget F.ca. 1699

2. Henrik Evantsen f. ca.1711 tjenende hos løytnant Seiersted og er dragon i livkompaniet ( Løytnant Seiersted begravet i Stjørdal 1750)

3. Hans Evantsen er skredder og er bortreist på handtverket og nu ei vides hvor han er

4. Anna Margrethe Evantsdatter ugift og tjener hos sin broder Thomas

 

Jeg har prøvd å finne noen av disse folkene i mantallet 1701 for Strinda, men kan ikke si jeg fann noe interessant.

 

Det er vel god mulighet for at Brønelle bare i alderdommen har brukt plassen Dahlen i Strinda. Sønnen Thomas Evensen Bech operer tydelighvis på egen hånd allerede i 1734 da han kjøper Ytre Buås i Malvik. Han kjøper Torp Nedre 2spd 6mrk 1739. Dette er i samme tidsrom som Sr.Henrik Bech operer med sag og hogst rettigheter i Malvik almenning.

 

Jeg hadde sett for meg at Bech var ett forholdshvis vanlig slektsnavn, men jeg har ikke funnet særlig mange som bruker navnet i Trondheims området i aktuelt tidsrom.

 

 

 

 

   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

 

https://www.nb.no/items/227eacaffe169b8b2f4f273ce29a118a?page=135&searchText=bech713992425_HenrikBech2.png.d69d0605828af142930e53a0c203ec8f.png

 

https://www.nb.no/items/227eacaffe169b8b2f4f273ce29a118a?page=127&searchText=bech

2001611662_HenrikBech.png.b1b7b9ccd61e46e3fa85a39894505ec6.png

Link to post
Share on other sites
Torkild Knudsen

 

Skiftet etter Brønelle Pedersdatter Dahlen ved Vikelven

Eier av husmannsplassen Dahlen sies i skiftet å være Peter Høyer

https://media.digitalarkivet.no/view/24737/290

 

 

 

På Wiki Strinda antas det at Peter Høyer anla de 2 nederste møllene i Vikelva på Dalen og på Løkka. Spørs om ikke familien på husmannsplassen Dahlen kan ha hatt noe med denne mølle virksomheten å gjøre. muligens driftet møllen eller hatt annen virksomhet der. Vanskelig å finne informasjon om Dahlen, har ikke funnet hvor ved Vikelven husmannsplassen kan ha ligget. Mest sannsynlig var den lokalisert i den nedre delen av Vikelven. Det skal ha vært iallefall to husmannsplasser Dahlen under Rønning men usikkert om dette er samme Dahlen hvor Brønelle Pedersdatter bodde.

https://www.strindahistorielag.no/wiki/index.php/Peter_Høyer

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.