Gå til innhold
Arkivverket

Utskiftinga av klyngetunet gnr. 6 i Borgund prestegjeld (Ålesund kommune i dag) etter 1834


Svein Ove Østrem
 Del

Recommended Posts

Hei!

Eg er på jakt etter opplysningar om innmarksutskiftinga for garden Emblem (gnr. 6) i Borgund (i dagens Ålesund kommune).

Den kom i gong etter 1834, og var truleg avslutta før 1850. Eg er nemleg på jakt etter opplysningar om det tidlegare klyngetunet

på garden frå før 1835. Nokre av husa stod nemleg i fleire år på opphaveleg stad etter 1834.

 

Eg har leita i Digitalarkivet ei tid, men ikkje funne utskiftingsregister eller utskiftingsprotokoll enda. Utskiftingskartet manglar visst også

hos jordskifteretten. 

 

Mvh.

Svein Ove Østrem

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi ber alle brukarar om å ha både for- og etternamn med i visningsnamnet sitt. Bruksanvisning for korleis endre visningsnamn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

 

Eg kan heller ikkje sjå via grunnboksblad eller panteregister at der står noko om et slikt innmarksskifte.  Om det er holdt før 1838 var det ikkje påbudt å tinglyse og dermed hamna det ikkje i grunnboka. Og har du sikre opplysningar om at det har vore utført ei slik utskifting? Dei kan ha ordna det utan mellommann:

https://www.domstol.no/jordskifterettene/om-jordskifterettene/jordskiftevirksomheten-i-et-historisk-perspektiv/

Om du likevel meiner at det har vore holde eit offentleg jordskifte, så kan du legge spørsmålet inn i skjema så kan Statsarkivet i Trondheim slå opp i åstadsaksregisteret:

https://www.arkivverket.no/tjenester/bestill-en-enkeltopplysning

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bygdebokforfattar Ragnar Øverlid (Gardsoge for Borgund og Giske Band II ) hadde før 1961 klare opplysningar om dette. Eg vil tru at han sat på dokument som bevitnar dette, men dessverre er det lite att etter papirarkivet til bygdebokforfattaren. Det vart overlevert Stiftinga Sunnmøre Museum, men dei fleste konvoluttane er no tomme. På side 64 skriv han følgande: 1834 fekk Ystbøen jorda si utskift til eitt stykke, bortsett frå ein del åkerland, og i innmarksutskiftinga året etter fekk dei andre bruka jorda si samla, Auregarden, Sjursgarden og Negarden til eit stykke kvar, Steffå- og Ebbegarden i 2 stykke (....) Utskiftinga er også nemnd i fleire livsminne, samla inn ved oppstarten på bygdesoga på 1920-talet frå dei eldste i byda den gongen, men ikkje med heilt klare årstal som her. Skrivar Krogh (Borgensund/ Borgund) var også del av denne utskiftinga. Han budde i Sjursgarden, for gardskona der Andrine Christiane Arnesd. Nedregotten g. Emblem (1799-1862) hadde tent hos han i sin ungdom. Ho investerte stort i eigedom, og han kom då i eigen person til Sjursgarden for å tinglyse. Ved eit høve var tinglysinga heildags arbeid.  Det var Ystebøbonden Nils Britannus Ols. Østrem (skifta etternamn til Emblem og var fødd Solevåg) (1806-1857) som krevde utskiftinga. Han gifta sg med henne i 1833.  Det kan vere grunn til å tru at der enten finst protokoll frå skrivar Krogh, eller tinglysing bak dette arbeidet. Det stod i alle fall ikkje på økonomien. For ordens skuld. Ystebøen er gnr.6 bnr 5 i Borgund (no Ålesund kommune). Auregarden er 6/9, Negarden 6/1, Sjursgarden 6/11 og Ebbegarden 6/8. Steffågarden er både 6/6 og 6+7 til tider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.