Gå til innhold
Arkivverket

Ane Erichsdtr og Thomas Olsen fra Beitstad, Nord-Trøndelag


Wenche Flatvoll Lømo
 Del

Recommended Posts

Erich Steensen Darre døde i 1743 uten å etterlate seg livsarvinger. Dette framgår av skifte etter broren Ole Steensen Darre. Skiftet startet i 1742 (Inderøy sorenskriveri), men før det var sluttet kom det brev fra sorenskriveren Peder And (gift med Sara Steensdatter) at "Erich Steensen Darre ved døden var afg. uden at efterlade sig noen livsarvinger".  s. 456 https://media.digitalarkivet.no/view/24773/461

 

Ole Steensen Darre døde "heldigvis" 🙂 uten livsarvinger. Dermed får vi en fin oversikt i skiftet over denne Darregrenen:
1) Christopher Steensens barn: Mentz, gift og bodde på Schrataas i Stod ; Ingeborg g.m. klokkeren Iver Hansen ; Berete g.m. Carl Olsen. Elie og Anne g.m. Ole Jensen el. Jonsen (tyder Jeensen et sted og Joensen et annet sted), bodde på Steenkier.
2. Anders Steensens barn: Monsr. Jørgen myndig ; ingeborg 30 år, Berete 26 år og Lisbeth 24 år - alle ugifte
3) Erich Steensen - "nu tilholdende sydenfjelds"
4) Sophie Steensdtr. 78 år ugift, "tilholdende paa Steenkier"
5) Madame Sara Steensdatter, gift med sorenskriver Sr Peder And, udi Follu Fogderi i Agershuus stift.

 

Søsteren Marte Steensdatter 2 barn er da glemt og utelatt i dette skiftet. Marte Steensdatter døde i Alta i 1738.
Ser også at Sara og sorenskrivermannen var flyttet fra Alta før 1742. Det samme hadde også Erich Steensen gjort.

 

Så: Ane Erichsdatters far er fortsatt ukjent.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk! 
Jeg hadde ikke mye tro på Erich Darre, men hadde håpet og trodd at Anders Steensen skulle hatt flere barn. Men hvis døtrene var ugifte, er det vel ikke sannsynlig at det er noen etterkommere der.
Selv driver jeg og går gjennom skiftekort fra Namdal sorenskriveri, 1656-1803. Men det er over 9000 sider å bla gjennom, så det tar tid. Håper å finne noe der som kan plassere enten Thomas eller Ane på kartet.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ane Erichsdatters to sønner med Hans Barenfeldt er nevnt blant fadrene ved en dåp i 1795 i Skjervøy: Christian Barnefeldt og Thomas Darre, begge bodde på Meiland.  Thomas er oppkalt etter Ane Erichsdatters første mann, men han er døpt "Thomas" og ikke "Thomas Darre". Når han likevel identifiseres som Darre, kan det kanskje tyde på at samtiden visste at han var oppkalt etter  "Thomas Darre" ? ?  Det kan selvfølgelig være moren som er Darre, men synes det er interessant at det nettopp er Thomas som her er innført med Darre i Skjervøy kirkebok (s.124).
https://media.digitalarkivet.no/view/9729/46321/62

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan ha rett i det... Jeg hadde ikke sett dette før. Merkelig at det skal være så vanskelig å finne forbindelsen!
Jeg har bladd gjennom 7547 sider av de 9544 med skiftekort fra Namdal, men ennå ikke funnet noe håndfast.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg ferdig med skiftekortene, og null resultater. Det eneste jeg sitter igjen med er to Ane Ericsdtr som jeg ikke har kunnet avskrive helt, men det står jo ikke alder, så det er mulig de er helt uaktuelle. 

Ane Erichsdtr i skifte Lysfjord-Bindal 1749.jpg

Anne Erichsdtr i skifte Høiknes-Vemundvik 1734.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synd det ikke kom noen sikre bevis ut av skiftegjennomgangen. Ang: Tvillingen Tommes Olsen, sønn av Ole Andersen, Aasve:  Gårdshistorien for Kvam, Stod og Egge har avskrift av skiftene etter Anders Nilsen og kona Golou Olufsdtr., Aasve. Dette må være Ole Andersens foreldre. Kan ikke se noe Darre-tilknytning på Aasve. https://www.nb.no/items/b935e542ff4a459ae90c427259b6286b?page=73&searchText=Gårdshistorie for kvam stod egge

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant absolutt ingen Darre nevnt i skiftekortene heller, det eneste var en Jørgen Darre Strand i 1799, men han var antagelig oppkalt etter Jørgen Darre, han behøver ikke være av slekta. Uansett var han født lenge etter perioden som er interessant for oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anne Erichsdatter nevnt i skiftet 1734 på Høiknes tror jeg vi kan se bort fra, hun er nevnt i skiftet etter faren Erich Olsen på Spillum i 1719, så hun er nok eldre enn vår Ane.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter militærlistene er begge Thomassene født i Beitstad, på han på Gulling synes jeg det står Beitstad, Malmo (Malm)?
https://www.digitalarkivet.no/ru20111110670291
I 1723 finner jeg bare to Thomas, den ene er gutten på Honvig, den andre er denne, to rubrikker under, men jeg synes navnet på faren er så rart, tyder det til Kel Moi... (Fant akkurat at denne gutten døde i 1728, så han er uansett ikke aktuell, dessverre.)

 

Endret av Wenche Flatvoll Lømo
Nye opplysninger
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det må være Malmo. Har sjekket Norske Gaardnavne, Beitstaden, Der er én gård som er skrevet Malme. Gården ligger i Malm, hvor alle gårdene som er av interesse i denne tråden, Saugestad, Holmvik og Malmo ligger. Gårdene er behandlet i Malmboka, b. 1.  Boka er dessverre ikke tilgjengelig på nett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og selvfølgelig mangler Skifteprotokoll nr. 6 for Inderøy, som dekker årene 1723 til 1733... I Namdal fant jeg ingenting. Dvs. jeg fant en Ole Olsen Haanvigen, men han døde i 1719, antagelig bestefaren til Thomas.

Endret av Wenche Flatvoll Lømo
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 år senere...

I 1752 gifta dattera på Kolstad, Anne Eriksdatter, seg med soldaten Tomas Olsen som trolig var sønn til Ole Honvig og født 1723. Ole var oppsitter der i 1723 og i følge Malmboka var Ole Jensen der til bortimot 1730. Mora kan være Anne Honvig (Holmvik) som var fadder i 1724. Tomas arbeidet i saga på Kolstad og nevnes i konkursboet til Doran og Mejer i Trondheim omkring 1750. Der ble han kalt Anne Brostuens sønn. Så da var foreldrene Ole og Anne, og dem var det mange av.

 

Men så dukka navnet Darre opp. Presten Steen Darre hadde mange barn som ble i distriktet. Døtrene var trulig ikke lenger i fertil alder da Tomas ble født. Men i skiftene etter Ole Steensen og etter Sophie Steensdatter (nest yngst i kullet og født ca. 1662) på 1740-tallet dukker Anne Kristoffersdatter opp. Ho er Steen Darres barnebarn og har i tillegg en ektemann som heter Ole.  Ektemannen er ferjemann Ole Joensen Steinkjer. Kanskje kan disse to være lenka som binder Tomas Olsen Kolstad til Darre-slekta.

Skifte Ole Stensen Darre, og Sophie (s. 456) sine skifter Skiftemateriale: Inderøy sorenskriveri, SAT/A-4147/1/3/3A/L0008: Skifteprotokoll, 1741-1751, s. 450b-451a - Skanna arkiver - Arkivverket (digitalarkivet.no)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.