Jump to content
Arkivverket

Malerier fra Stange ca. 1880 - kan motivene bekreftes?


Recommended Posts

Inger Hohler

Jeg har arvet tre små malerier. På baksiden av dem står det at de er malt av dekorasjonsmaler Jørgen Jørgensen ca. 1880. Det ene har påskriften Tangen kirke, og siden det dreier seg om en åttekantet, hvitmalt kirke er jeg nokså sikker på at det er korrekt.
Et av de to andre bildene er, i følge skriften på baksiden, gården Sørum i Stange.

Her er Jørgen Jørgensen sammed med familie i 1875 https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052055038052  - konen Karen Elisabeth het Sørum, og sønnen, min morfars far, tilbrakte deler av barndommen sammen med morens foreldre på Stange. Karen Elisabeth var født i Kristiania, men faren, som var sølvsmed, slo seg ned på Sørum, og Karen Elisabeth ble konfirmert i Stange. https://www.digitalarkivet.no/view/279/pk00000001289296  Jeg tror opplysningene bak på bildet er nedskrevet av min mor, altså lenge etter at Jørgen Jørgensen døde.  Derfor hadde det vært veldig hyggelig om noen var i stand til å bekrefte at det vare rette gården. Karen Elisabeth og mannen slo seg senere ned på Tangen. Jeg har ganske godt med opplysninger om slekten, det er gårdens identitet som er interessant i denne omgangen.

SoerumStange.png

Link to post
Share on other sites
Inger Hohler

Det andre bildet er i følge påskriften fra dampsagen på Moskogen, med sagmesterboligen. Jeg vet foreløpig ikke om familien hadde noen spesiell tilknytning til den.

 

dampsagenMoskogen.png

Link to post
Share on other sites
Inger Hohler

Takk for lenken, Frank. Jeg kan ikke si ut fra bygningene på bildene om noen av dem stemmer med maleriet. En av bygningene har dessuten en bygning eller et tilbygg som jeg tror kan være nyere.

Link to post
Share on other sites
Anne-Lise Hansen
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Steinar Vasaasen

Jeg vil si at det øverste maleriet som skal være av Sørum ihvertfall ligner bra på topografien rundt. (Jeg kjenner ikke til husenes plassering.) Det skal være en liten bakke opp fra vegen (som ligger i forkant av gården). Ser ikke vegen på maleriet, men den går fra Stange kirke sørover mot Gjøvika/Rotlia. Kunstneren er plassert litt høyere enn gården og ser vest/nordvestover. Da er Mjøsa bak gården. Vi ser sørspissen av Helgøya på høyre side og Skreifjella/Toten i bakgrunnen. Kanskje er det Skibladner vi skimter ute på Mjøsa? Ihvertfall ett av de dampskipa som var i trafikk på Mjøsa den gang. 

 

mvh

Steinar Vasaasen

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ronny R. Haugen

Det øverste maleriet kjenner jeg igjen som Sørum. Jeg var der flere ganger for 15-20 år siden, og har til og med overnattet i huset som ligger til venstre ved toppen av innkjøringa.

Edited by Ronny R. Haugen
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Inger Hohler

Flott å få det bekreftet! Så vidt jeg har forstått ble låven bygd om til et atelier for noen år tilbake, men med mye av de opprinnelige materialene på plass. Takk til alle sammen!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.