Gå til innhold
Arkivverket

forfatter


Militærmusikken under krigen
 Del

Recommended Posts

Saken er denne:

Jeg skriver bok om Divisjonsmusikken i Halden. Her inngår et kapittel om musikken under krigen. Etter krigen skulle alt militært personell undersøkes for å se om de hadde holdt sin sti ren. I Oslo skrev 2. Divisjons Musikkorps v/Guttorm Johns Larsen en rapport om forholdene i korpset under krigen stilet til Forsvarsdepartementet v/oberstløytnant Pettersen. Dette skjedde etter at Departementet hadde bedt om en redegjørelse for korpsets forhold under okkupasjonstiden. Denne rapporten finnes.

Tillitsvalgt ved korpset i Halden, Christian Kjølstad, foreslo på Divisjonsmusikernes Landsforenings landsmøte 17. september 1945 at alle korpsene skulle gjøre det samme. Dette ble enstemmig vedtatt. Kjølstad sendte 13. oktober 1945 inn sin rapport til Divisjonsmusikernes Landsforening v/sekretær Conrad Hagelund i 2. Divisjon.

Denne rapporten er ikke funnet i foreningens etterlatte papirer, og den er jeg på jakt etter ettersom den kan kaste lys over musikernes vanskelige situasjon i krigsårene.

18.  juni 1946 purrer Kjølstad opp saken og spør om det er gjort noe med rapporten.  Hagelund svarer i brev av 20. juni 1946 at det er kun 1. og 6. Divisjon som foreløpig har sendt inn rapport. Deretter ser saken ut til å ha dødd ut.

Papirene etter Divisjonsmusikernes Landsforening finnes, og der er rapporten ikke. Men den ligger kanskje i et departementalt arkiv et sted.

Mvh. Roger Prang

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.