Gå til innhold
Arkivverket

Tyskerjenter internering


FrotvedtUIA
 Del

Recommended Posts

Hei sann 

Jeg er masterstudent som ønsker å skrive en oppgave rundt behandlingen av tyskerjenter og deres barn i tiden etter andre verdenskrig... jeg jobber nå med å spisse inn oppgaven min, og lurer på om det finnes noen kilder hos dere som omhandler interneringen av disse kvinnene etter krigen? Finnes det noe spesifikt om fangeleiren på Espeland? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi ber alle brukere om å ha både for- og etternavn med i visningsnavnet sitt. Bruksanvisning for hvordan forandre visningsnavn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

 

Det vil nok være varierende hva som er tatt vare på rundt om i landet av dette materialet. Både på statsarkivene og Riksarkivet.

Fra arkivkatalogen til Bergen kretsfengsel: Kvinner anklaget for fraternisering ble samlet på politikasernen i St. Jørgensgt og den 14.09.1945 overført til Tennebekk interneringsleir. Pr.01.12.1945 var belegget 94.

Vi kan ikke se at vi har fått inn arkiv etter Tennebekk, men vi har etter Espeland og Knappen, der man også kan finne noen tyskerjenter. Men om de ikke satt inne for noe annet enn å være tyskerjente ville nok disse også bli overført til Tennebekk.

Katalogen til arkivet etter Espeland leir etter krigen finner du her:

https://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-07000000000733?ins=SAB

Knappen leir:

https://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-07000000000187?ins=SAB

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for nyttig svar!

 

Hvordan er det nå ift korona og slikt mtp bestilling av materiale til lesesal? Er det noen restriksjoner? Det er litt for høy smitte i sør til at jeg vil reise noe særlig for øyeblikket.. men er det sånn at det tar lang tid før man evt kan få tilgang? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.2.2021 den 8.44, Anita Riise - Arkivverket skrev:

Vi ber alle brukere om å ha både for- og etternavn med i visningsnavnet sitt. Bruksanvisning for hvordan forandre visningsnavn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

Nåværende åpningstider på lesesalene våre vil du kunne finne ved å gå inn på den enkelte lesesal i denne lenka: https://www.arkivverket.no/om-oss/besok-oss

Men i disse tider kan jo dette forandre seg ganske kjapt.

Materialet om tyskerjentene er klausulert, så du må søke om innsyn når du har funnet ut av hvilke arkiv du ønsker å se nærmere på. Om det er fangeleirene Knappen og Espeland du tenker på, så kan du legge inn ei skjemabestilling med mer eksakt hva du ser etter, så kan vi undersøke nærmere for deg hva som er beste tilnærmingsmåte. Det er ikke sikkert at vi finner så masse relevant for deg der.

Saksbehandlingstida varierer etter bemanninga på det enkelte statsarkiv/Riksarkivet. Det er derfor vanskelig å si, men du får svar normalt innen en måned, men det kan også gå raskare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.