Jump to content
Arkivverket

Serine Syversdatter, Elverum - hvilke er korrekt?


Recommended Posts

Stein Ole Kjær
Jeg har i et par tiår (minst) gått med et problem jeg ikke klarer å slå meg til ro med. Serine Syversdatter.
Her er det jeg har av opplysninger og kilder som jeg er sikker på.
I FT 1865 finner jeg Serine Syversdatter på Skjefstadeie i Elverum. Der bor hun sammen med sine barn Eilert Embretsen, Anne Serine Mortensdatter og Oline Martea Jørgensdatter.
 
I FT 1875 finner jeg en Serine Syversdatter på Skjefstadmoen uten barn.
 
I samme FT 1875 finner jeg Anne Serine 10 år gammel som stuepige på Bjølset - altså hun bor ikke med moren. https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052073000265
 
FT 1885, her bor hun på Hamar sammen med sin datter Anne Serine og hennes mann Hans Olsen.
Hans Olsen var enkemann når Anne Serine og han giftet seg i jan. 1885. Her bor også barna til Hans Olsen, deres sønn Martin Albert (min bestefar) og Anne Serine uekte barn - Signe Olsen - som Anne Serine fikk med en Arne Nilsen fra søndre Odalen. I denne folketellingen står det oppgitt at Serine Syversdatter er født i 1815. https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01053258002492
 
Så finner jeg henne død/begravet i Hamar i kirkebok. Død 25. april og begravet 3. mai 1890. Her står det oppgitt at hun skal være født i 1814i Elverum.
Når jeg leter i kirkebok for Elverum så finner jeg en Serine Syversdatter døpt i 1816 og en døpt i 1819/20. Hvem er den Serine Syversdatter jeg leter etter???
 
mvh
Stein
Link to post
Share on other sites
Carl Nilsen

For ordens skyld:

1. Serine/Syrene, 1816, nr 58:

https://media.digitalarkivet.no/view/9172/21

2. Serine/Syrene, 1819, nr 7:

https://media.digitalarkivet.no/view/9168/50

 

Så vidt jeg ser har de samme far (Syver Erichsen Skjefstad i forskjellige skrivemåter?), men forskjellig mor (hhv Sille Ottersdatter og Marthe Pedersdatter)? Første født utenfor ekteskap, andre i ekteskap?

 

Kanskje den første Serine/Syrene, født 1816, er hun som dør 2 år gammel i 1819, nr 6?

https://media.digitalarkivet.no/view/9168/153

 

Jeg fant i hvert fall ingen andre "lokale" Serine Syversdøtre født i denne perioden som kan være den avdøde fra 1819 i farten, men hun kan jo være fra et annet sted.

Edited by Carl Nilsen
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Stein Ole Kjær

Forskjelle på de to Syver Erichsen er at den ene er fra Sjeftstadmoen den andre fra Schulstad. Den fra Skjefstadmoen kommer fra Åsnes og han giftet seg med  Marte Larsdatter i 1810.

Jeg har i og for seg fulgt begge bakover i tid, men som sagt - selv om noen en gang påstod at hun som var født 5. desember var min, så får jeg det ikke helt til å stemme - gitt opplysningen ved FT'er og ved innførsel ved begravelsen.

 

Stein

Link to post
Share on other sites
Carl Nilsen

Jeg finner ikke Serine født 1816 konfirmert i Elverum, men jeg finner derimot en Serine født 1819 konfirmert (nr 37)

https://media.digitalarkivet.no/view/9173/116

 

Men her står det foreldre Syver *Gundersen* og Marthe *Larsdatter*? Bosted er for så vidt Sjefstad. Det står 26. desember 1819, som vel er dåpsdatoen på Serine nr. 2.

Edited by Carl Nilsen
Link to post
Share on other sites
Carl Nilsen
6 minutter siden, Stein Ole Kjær skrev:

så får jeg det ikke helt til å stemme - gitt opplysningen ved FT'er og ved innførsel ved begravelsen.

 

Ikke at det nødvendigvis betyr noe her, men jeg har merket meg feil aldre i størrelsesorden 5-10 år på både FT og begravelser for flere av mine aner (som jeg vet at er de riktige personene).

Link to post
Share on other sites
Ronny R. Haugen

Dette har du spurt om før og fått svar på, men greit å spørre igjen. Du burde imidlertid ha lenket til den tidligere tråden din, så jeg setter den inn:

 

 

Jeg kan gjenta svaret mitt fra 2017: Din Serine Syversdatter knyttes ved flere anledninger til Skjefstadmoen. Dermed er det overveiende sannsynlig at hun er den Serine Syversdatter som var født 5. desember 1819 og datter av Syver Eriksen og Marte Larsdatter som dør henholdsvis 1823 og 1826 med oppgitt bopel Skjefstadmoen. Bygdeboka for Elverum har konkludert med det samme alt i 1988 (bind 4, side 150). At aldersoppgaver avviker, er helt vanlig. Den Serine Syversdatter som var født 9. september 1816 og datter av Syver Eriksen Skjulstad og Sille Ottersdatter Horndalen, er ikke å finne som konfirmert i Elverum. Hun bør være den Serine Syversdatter som dør 2 år gammel 5. januar 1819.

 

Så kan jeg legge til litt: Mens kirkeboka knytter bostedet Sætre til jenta som døde i januar 1819, knytter sorenskriverens dødsfallsjournal henne til Skjulstad og oppgir dessuten at hun var frillebarn.

 

SAH, Østerdalen sorenskriveri, J/Jd/L0001: Dødsfallsjournal, 1816-1822
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/sk10211303131005
 

Dette styrker ytterligere at hun er den som er født utafor ekteskap høsten 1816 med foreldre fra Skjulstad og Horndalen. Dermed finnes det ikke andre kandidater til din Serine enn vedkommende som er fra Skjefstadmoen og født i desember 1819. Som nevnt er avvikende aldersoppgaver ikke uvanlig.

 

Din Serine Syversdatter fikk seks barn utafor ekteskap med tre forskjellige menn, såkalt kvalifisert leiermål. For dette ble hun straffet med ti dagers fengsel på vann og brød. Her er forhør, behandling og dom:

 

SAH, Sør-Østerdal sorenskriveri, G/Gc/L0005: Ekstrarettsprotokoll, 1856-1863, s. 496-497
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/rg10211312051251
 

Det står i saken fra 1859 at Serine Syversdatter Skjefstadmoen var født og konfirmert i Elverum og hadde bodd der all sin tid. Dessverre står ikke navn på hennes foreldre i saken, men det finnes kanskje flere papirer i saken i fogdearkivet e.l. på Statsarkivet i Hamar. Muligens vil foreldrenes navn stå der, og dermed bekrefte det som er nevnt over.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Stein Ole Kjær

Takk Ronny, her var det straks flere opplysninger som jeg ikke har sett tidligere og dom jeg ikke har funnet. Som skrevet i starten så er det spesielt det at fødselsår er oppgitt til 1814 - noe jeg vil tro dattera (min oldemor) har opplyst om. Jeg synes vel fortsatt at det er rart i et slikt tilfelle å bomme med nesten 6 år, men det var muligens vanlig på den tida.

 

Stein

Link to post
Share on other sites
Ronny R. Haugen
10 timer siden, Stein Ole Kjær skrev:

Takk Ronny, her var det straks flere opplysninger som jeg ikke har sett tidligere og dom jeg ikke har funnet. Som skrevet i starten så er det spesielt det at fødselsår er oppgitt til 1814 - noe jeg vil tro dattera (min oldemor) har opplyst om. Jeg synes vel fortsatt at det er rart i et slikt tilfelle å bomme med nesten 6 år, men det var muligens vanlig på den tida.

 

Stein

 

I saken fra 1859 oppgir hun å være 41 år, altså født 1818, som er mye nærmere faktisk fødselsår. Så det er store avvik i aldersoppgavene på Serine.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.