Gå til innhold
Arkivverket

Finne andre kilder - søken etter tips om kildebruk


Frank Rusten
 Del

Recommended Posts

Jeg har mange ganger erfart at det kan være utfordrende å finne de rette foreldre av fødte barn på 1800-tallet og tidligere. Spesielt gjelder dette personer som har midlertidig opphold på gårder. Kirkebøkene er ofte ført med varierende opplysninger om foreldrene. Ofte er bare navn og bosted oppført. Den første delen av 1800-tallet stod kun navn på foreldre oppført. Det har også delvis vært tilfelle for innføringer av konfirmasjonen. Seinere ser det ut til at det blir mer vanlig å innføre alder, og også årstall. Ved "Leiermaal" kan man noen ganger finne opplysninger i en rettsprotokoll, men dette skjedde ofte bare fra morens 3` "Leiermaal". At personen hette Olsen og Hansen gjorde det heller ikke lettere. Derfor ha det til tider vært et detektiv-arbeid for å finne de riktige opplysningene, noen ganger umulig.

 

En annen utfordring har vært at folk på den tiden (husmenn, andre arbeidere), flyttet relativt ofte. Husmannsplassene på gårdene i en bygd kunne også ha nokså like navn, feks "sveen" eller "stuen" i samme bygda. Det var også vanlig å bare kalle bostedet etter hovedgården (hovedbølet) med endelsen "-eie", f.eks By-eie. Og ofte var at det opp til flere husmannsplasser tiknyttet gården. Så hvor bodde de egentlig? Det har vært utfordrende å finne ut av.

 

Mitt spørsmål er egentlig enkelt. Ble farskap/morskap oppført i andre protokoller/registre enn kirkebøkene på 1800-tallet?

Finnes det andre kilder i kommunen hvor man kan finne flere detaljer rundt foreldrenes identitet, arbeidsforhold, bosted ol, som sammen med kirkebøkene kan hjelpe med å finne rett person og bosted?

 

Tips mottas med takk.

🙂

Endret av Frank Rusten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om der er holdt registrering i boet etter foreldrene når de engang dør vil du kunne finne opplysninger der. Dødsfallslistene til lensmann/sorenskriver på 1800-tallet kan også gi opplysninger om forhold foreldre/barn – men noen ganger blir det kun vist til antall barn, eller «intet å skifte».

 

Du kan også bruke folketellingene for å underbygge foreldre-opplysninger. Og etterhvert blir iallfall fars navn og kanskje fødselsår oppgitt ved vielse.

For øvrig viser vi til materialet vi har publisert på sidene våre til hjelp for slektsforskere:

https://www.arkivverket.no/slektsgranskning

 

Flytter også emnet ditt over til Brukerforum i tilfelle her er andre som vil komme med råd og tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.