Jump to content
Arkivverket

Finne andre kilder - søken etter tips om kildebruk


Recommended Posts

Frank Rusten

Jeg har mange ganger erfart at det kan være utfordrende å finne de rette foreldre av fødte barn på 1800-tallet og tidligere. Spesielt gjelder dette personer som har midlertidig opphold på gårder. Kirkebøkene er ofte ført med varierende opplysninger om foreldrene. Ofte er bare navn og bosted oppført. Den første delen av 1800-tallet stod kun navn på foreldre oppført. Det har også delvis vært tilfelle for innføringer av konfirmasjonen. Seinere ser det ut til at det blir mer vanlig å innføre alder, og også årstall. Ved "Leiermaal" kan man noen ganger finne opplysninger i en rettsprotokoll, men dette skjedde ofte bare fra morens 3` "Leiermaal". At personen hette Olsen og Hansen gjorde det heller ikke lettere. Derfor ha det til tider vært et detektiv-arbeid for å finne de riktige opplysningene, noen ganger umulig.

 

En annen utfordring har vært at folk på den tiden (husmenn, andre arbeidere), flyttet relativt ofte. Husmannsplassene på gårdene i en bygd kunne også ha nokså like navn, feks "sveen" eller "stuen" i samme bygda. Det var også vanlig å bare kalle bostedet etter hovedgården (hovedbølet) med endelsen "-eie", f.eks By-eie. Og ofte var at det opp til flere husmannsplasser tiknyttet gården. Så hvor bodde de egentlig? Det har vært utfordrende å finne ut av.

 

Mitt spørsmål er egentlig enkelt. Ble farskap/morskap oppført i andre protokoller/registre enn kirkebøkene på 1800-tallet?

Finnes det andre kilder i kommunen hvor man kan finne flere detaljer rundt foreldrenes identitet, arbeidsforhold, bosted ol, som sammen med kirkebøkene kan hjelpe med å finne rett person og bosted?

 

Tips mottas med takk.

🙂

Edited by Frank Rusten
Link to post
Share on other sites
Anita Riise - Arkivverket

Om der er holdt registrering i boet etter foreldrene når de engang dør vil du kunne finne opplysninger der. Dødsfallslistene til lensmann/sorenskriver på 1800-tallet kan også gi opplysninger om forhold foreldre/barn – men noen ganger blir det kun vist til antall barn, eller «intet å skifte».

 

Du kan også bruke folketellingene for å underbygge foreldre-opplysninger. Og etterhvert blir iallfall fars navn og kanskje fødselsår oppgitt ved vielse.

For øvrig viser vi til materialet vi har publisert på sidene våre til hjelp for slektsforskere:

https://www.arkivverket.no/slektsgranskning

 

Flytter også emnet ditt over til Brukerforum i tilfelle her er andre som vil komme med råd og tips.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.