Gå til innhold
Arkivverket

Hvem var foreldre/forfedre til Abraham Knudsen Hald/Alten født ca.1705 i Halden (før Fredrikshald)? Han og kona Ragnhild Jansdtr. Børs (1709-1746)bodde i Sagvåg på Stord, Hordaland.


Svein O. Tislevoll
 Del

Recommended Posts

Abraham Knudsen var født ca. 1705 i Halden (før Fredrikshald) i Østfold, han var militærmann: korporal, og ble gift på Stord i desember 1736 med Ragnhild Jansdtr. Børs (1709- 1746), dtr. til en skredder på Leirvik, Stord, som jeg tidligere har skrevet om i en tråd, her på forumet (i 2010). Barna deres var: a) Maren, døpt 16. januar 1734, død 6 dager gml. (oppkalt etter sin mormor Maren Andfindsdtr.), b) Mette Christina, døpt 13. mars 1737 (vet ikke hvem hun er oppkalt etter), c) Carnuta, født 1743, døde en mnd. gammel (Er vel oppkalt etter farfar, for Carnuta er vel en variant av Knud/Knut), d) Carnute Marie, døpt i august eller like etter, i 1744 (kanskje oppkalt etter farfar og farmor?). 

I 1734 var Abraham Knudsen Hald 29 år gml. og 2den Under officer i opdalsche Captain Lorentz Mullers Compagnie af det Andet Bergenhusiske Regiment. Opdalsche = kompani i Tysnes, Hordaland. Han hadde da "tient ved dette Regimente som under officer i 8 år. Så må vel ha bodd på Vestlandet fra omkring 1726 eller før. I denne "Hoved og lægs Roûlle", står det at han er født i Norge og Fredrikshald, altså i Halden. Kanskje noen kan ha sett noe til hans navn, eller foreldrenes, i skifteprotokoll eller i andre kilder? Hva tilnavnet Alten kommer av, det vet jeg ikke, han hadde også andre tilnavn: Haland/Aland, men vet ikke hvorfor. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke etterkommer etter Ragnhild og Abraham, men etter Ragnhilds søster Synneve Jansdtr. Børs, og hennes mann Johannes Haagensen (Håkonsen) Stokken, Stord. Men Abraham var ofte fadder til sine nieser, nevøer og andre, og derfor er det interessant hvis mer av hans bakgrunn (foreldre) kan finnes i kilder. Sannsynligvis har noen dette ekteparet som forfedre, og vil være interessert i opplysninger videre bakover, hvis det er mulig å finne, eller om noen vet noe. Livet hans etter at han kom til Vestlandet er bra kjent, for det står en del i kirkebøker fra Stord, og i tingbøker osv. Det er å finne ut mer fra kilder i Halden (Fredrikshald) - området, som har mest interesse. 

Endret av Svein O. Tislevoll
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Takk til deg Grethe, at du fant flere opplysninger fra det "Opdalske Compagni" er interessant, har ikke sett det før. Også bra å ha lenker til Abrahams to ekteskap i denne tråden. Da er det vel også bekreftet at kone nummer 2 virkelig hadde Lampe som etternavn i tillegg til Ebeltoft. Magtele Lampe Ebeltoft var datter til Niels Anderssen Ebeltoft (1790- 1733), gjestgiver på Leirvik, Stord og Claschie Rich (ca.1694 - 1729), fra Bergen. Claschies far var sannsynligvis Caspar Jansen Rich, født i Bergen. Borgerskap som utfarer 15.12.1682, var i live 12.3.1732, da han er nevnt i skifte etter sønnen Johan Rich. Caspars foreldre var visstnok Jan Riick fra Lubeck i Tyskland, han tok borgerskap i Bergen 25. januar 1655. Var visst gift med Trine Baden, som det var begravelse for 14.7. 1680. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.