Gå til innhold
Arkivverket

Johann Haag, i 1771 musketer ved Falckenskjolds infanterikompani


Arvid Skogseth
 Del

Recommended Posts

Johann Haag var musketer (infanterist) ved kaptein og generaladjutant Falckenskjolds gevorbne (vervede) infanterikompani da han ble far til Serina i Trondheim i januar 1771. Se dåpen på vedlagte utsnitt av kirkeboka for Vår Frue kirke. Kapteinen må være Sececa Otto Falckenskjold, som ble utnevnt til generaladjutant i 1768, og som i 1769 ble ansatt i den russiske hæren i krigen mot Tyrkia. Han ble kalt tilbake til Danmark i 1770 av Struensee, og falt med han i 1772 og satt på Munkholmen ved Trondheim til 1776. Kan det være mulig å finne noen kilder der dette kompaniet med innskrevne soldater er nevnt? Johann Haag har vært umulig å finne i andre kilder.

1771.Dåp.Serina.VårFruekirke.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Falkenskjold var  kompanisjef ved Delmenhorstiske gevorbne infanterireginment. Et dansk vervet regiment, hovedsaklig bemannet med tyske soldater, som var i Norge på 1760-70-tallet: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17202077#198703,37653952

 

Om dette regimentet (hvis soldater var flinke å spre sine gener rundt om i Norge):

https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1424594

https://www.nrk.no/trondelag/den-delmenhorstiske-bataljon-1.12541428

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Ola for utrolig interessante bakgrunnsopplysninger! Ja, jeg er en av etterkommerne, som 3-tippoldebarn til Johan Haan. Dattera Serina Johansdotter, eller Johannesdotter som hun seinere gikk under, havnet på Frosta sammen med mora, som bodde hos henne som ugift i folketellinga 1801. Se også artikkel om familien i Slekt og Data 1/2021 (Historien om Otte Hallsteinson). 

Det er det mest trolig at Johan var tysk, etternavnet Haan er brukt der så jeg på Ancestry. Han er ikke oppført i den transkriberte militærrullen over kompaniet fra 1770.

Flott at jeg nå kan se han i en større sammenheng. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

PS. Lista fra 1770 gjelder for Bergen, så ikke rart at ikke Johan Haag var nevnt der. 2. bataljon av det Delmenhorstiske regiment ble forlagt i Trondheim.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.