Gå til innhold
Arkivverket

Inger Rasmusdatter, f. 1771 - MURVEGG!


Ørjan Hagerup Kvaløy
 Del

Recommended Posts

Søker etter opphavet til Inger Rasmusdatter, f. ca 1771. Hun gifter seg i Vik kirke, Fosnes, i 1797, med en viss Ole Fredriksen. Paret oppholder seg på gården Tøtdal. 

 

Lenke: https://www.digitalarkivet.no/kb20070928650549 

 

De oppholder seg i Fosnes i fire år, og får to barn der. 

 

I 1801 dukker paret opp i Leka, nærmere bestemt på gården Selliset:

 

https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058466001803

 

Ved ekteskapsinngåelsen i 1797, finner vi en løytnant Lange blant forloverne, samt en Baard Tøtdal. I 1801 er de jordløse husmenn hos nettopp løytnant Lange. Løytnanten kjøpte gården Selliset i 1801, og trolig ble Inger og Ole med dit. Paret får også en sønn som heter Baard. (oppkalling?) 

 

Ole og Inger flytter over fjorden til handelsstedet Fjølvika (Fjeldvig). Der bor de allerede i 1803. I 1805 omkommer Ole i Nordland, sammen med 8 andre, da ei av jektene på handelsstedet går ned. Inger blir enke, og hun har to barn som lever opp: Baard Olsen, f. 1798 og Olava Olsdatter, f. 1806 i Fjølvika. Altså født året etter faren døde. Både Baard og Olava har mange etterkommere. 

 

Hvor kom Inger Rasmusdatter fra, hva var opphavet hennes? Har trålet gjennom kirkebøkene, men finner henne ikke, verken døpt eller konfirmert i Leka eller Fosnes. Ektemannen, Ole Fredriksen, var etter alt å dømme fra Leka. Hva med Inger? Finner heller ikke Inger i kiledene etter 1806, så hvor ble hun av? Begge barna blir bosatt i Leka, og lever der hele livet. Olava er bosatt hos Peder Olsen, Finnsetmo ved konfirmasjonen i 1824. Konfirmasjonen til Baard finner jeg ikke.

 

Dette er en skikkelig murvegg, og all hjelp mottas med takk! 

 

Mvh

 

Ørjan H. Kvaløy

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved dåpen til deres uekte sønn Jens, 6.9.1795, står det at både Ole og Inger er fremmede i menigheten, og nylig ankommet til Løytnant Lange på Tøtdal

Ole skal være fra Lessøe, som kanskje er Lesja

 

SAT, Ministerialprotokoller, klokkerbøker og fødselsregistre - Nord-Trøndelag, 773/L0608: Ministerialbok nr. 773A02, 1784-1816, s. 162
Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20070928650523
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempemessig! Den har jeg oversett! Da vet vi at Inger ikke var fra Fosnes, og sporet med løytnant Lange viser seg å holde stikk. Når det gjelder Ole, er jeg rimelig sikker på at han var fra Leka (ofte skrevet Lechøe). Mange takk, dette er et viktig spor!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har gjort noen undersøkelser. Løytnant Peter Paul Eriksen von Lange var fra Nærøy. Han var gift med Adrianna Elisabet Greger fra Vega, Nordland. Løytnanten og Adrianna ble gift på Vega i 1794, altså året før de dukker opp på Tøtdal i Fosnes. VI skal kanskje ikke se bort fra at Inger Rasmusdatter, mulig også Ole Fredriksen, ble med på flyttelasset fra Vega? Vega er da kanskje en mulighet, for å finne opprinnelsen til Inger Rasmusdatter. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.