Jump to content
Arkivverket

Mitt mysterium: Hvor og hvordan døde min morfar, Gerhard Berntin Johnsen, f.1887 i Haus?


Reidar Sellevold

Recommended Posts

For noen år siden stilte jeg et lignende spørsmål her på forumet og fikk god hjelp av Yngve Nedrebø. Her er svaret jeg fikk:

 

"Gerhard Berntin Johnsen var sjømann 1906-1908 (Annotasjonsrullen for Bergen nr 11001), og seilte ut igjen 19. februar 1914 som båtsmann på “Songa” (Hovedrullen nr. 9231). Innrulleringssjefen fikk skrivelse fra lensmannen i Hammer datert 1. mars 1915 med melding om at Gerhard Berntin Johnsen var død. Dødsfallsprotokollen til lensmannen i Hamre sier at Gerhard Johnsen døde 2. januar 1915, men at dødsfallet først ble meldt ham 27. februar. Han hadde etterlatt seg enke, bopel Grindheim i Manger og to døtre, Karen og Judit, 3 og 2 år gamle. Det står at han var båtsmann på “Songa”, men ikke noe om hvordan han døde."

 

Hvor og hvordan min morfar, Gerhard Jonsen, døde er fortsatt et mysterium som jeg prøver å finne ut av. Uten å vite sikkert antar jeg at båten han var på, DS Songa, gikk i kullfart mellom Norge og USA. Første verdenskrig er i gang, men tyske torpederinger av norske skip har ennå ikke startet for fullt. Om båten var torpedert, hadde det sannsynligvis framkommet i arkivene.

Hvordan kunne det ta nesten 2 måneder fra dødsdato til lensmannen ble informert? Og hvorfor oppgis ingen dødsårsak? Og hvor ble han eventuelt begravet? 

Om dødsfallet skjedde mens skipet var i rom sjø. f. eks. midt i Atlanteren, kan det gjerne forklare den lange tiden dødsbudskapet tok. Men ingen norsk sjømann kunne vel dø om bord i et norsk skip uten at det ble skrevet ut en dødsattest med dødsårsak osv, enten av skipperen eller andre? Og familien hadde vel krav på å få vite om han ble begravet et sted eller senket i havet? Kan det finnes noe mer om dette i arkivene etter lensmannen i Hamre eller andre arkiver?

En annen tanke som har slått meg er denne: Kan Gerhard Johnsen ha gått i land i USA og avgått ved døden der? Jeg har forstått at over 40 000 norske sjøfolk "rømte" fra norske skip i USA mellom 1871 og 1915. Sånne rømminger kunne f. eks. være for å skaffe seg bedre hyre på båter i USA, for deretter å returnere hjem med penger på bok. Om min morfar "rømte" på denne måten, kan det også forklare at omstendighetene rundt hans død – hvor og hvordan – aldri var tema i min oppvekst. Jeg tenker at hvis han var omkommet i en arbeidsulykke om bord og deretter senket i havet, så hadde det gjerne vært snakket om dette i blant. Det ble det aldri.

 

Jeg er svært takknemlig for alle opplysninger som kan peke meg i riktig retning for å få svar på dette mysteriet. På forhånd takk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.