Gå til innhold
Arkivverket

Heraldikk - våpenskjold og segl som slektskapsbevis


knut fasting
 Del

Recommended Posts

Poenget her er at David Stuart, Hans' sønn, oppgir besteforeldre som ikke fins i skotske kilder ! MEN Hans får en bekreftelse fra klansledere i 1579 at han er ektefødt, dette er nødvendig for å kunne gifte seg inn i adelsfamilien Soop. I 1585 får Hans også tildelt et våpenskjold fra sine skotske slektninger, undertegnet bl.a. av lederne for Stuar- og Forbes-klanene samt den skotske kongen James/Jacob VI, dronning Maria Stuarts sønn og arving til den engelske tronen etter Elisabeth I. 

 

Ulf H Larsen argumenterer for at våpenskjoldet kan dokumentere Hans' avstamning, så spørsmålet er om denne argumentasjonen er holdbar innen genealogien.

Endret av knut fasting
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange har tatt i bruk andres slektsvåpen bare pga. noe navnelikhet, bl.a. i slektene Aall, Blehr, Blom  og Flood i Skiensområdet der jeg kommer fra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brevet av 1579 kan da umulig ha blitt godtatt  av det svenske adelsvesenet som fullgod dokumentasjon på Hans' avstamning

Hans Stuart må jo ha kjent sine foreldreog må da ha måttet gi opplysning om disse for å bli godtatt som adelig og verdig inngiftet i familien Soop.  Kan det da være slik våpenbrevet av 1585 bekrefter opplysningene Hans har gitt ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det jo en dokumentert mangel på primærkilder, så hvordan skal en eventuell slektstilhørighet kunne vurderes (genealogi)faglig ?

Kan de skotske dokumentene tas for god fisk ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.