Gå til innhold
Arkivverket

Furuly Helseheim Stord, folk fra hele landet, som var der i 1940, kan kanskje bekrefte hvis en tror en slektning var der det året, eller 1941, 42 eller 43. Skriv en privat melding.


Svein O. Tislevoll
 Del

Recommended Posts

Har en liste fra 1940, og litt også fra 1941, 1942 og 1943 som kan ha interesse. Folk som var der var for det meste til kurbehandling for leddgikt og hudsykdommer m.m. Men har ikke detaljer på det, men etternavnet til de fleste, og også noen fornavn på pasienter og tilsette. Det var folk fra hele landet der. Hvis en ikke vil ta det på forumet så send en privat melding innpå her, så skal jeg se etter. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner ikke selv noen som har vært på helseheimen, og dette er vel litt på siden av det du spør om. Men ved søk på Arkivportalen, ser jeg at privatarkiv Riksarkivet RA/PA-0280 - Den norske legeforening har materiale om Furuly helseheim - det gjelder ulike stillinger (står med klausul).

 

I arkiv Riksarkivet RA/S-1291 - Sosialdepartementet, Helsedirektoratet, Sykehuskontoret, H9, finnes det en mappe om Furuly helseheim i sakarkivet for årene 1944-1959, lenke til arkivkatalogen: https://www.arkivportalen.no/entity/no-a1450-01000000819725?ins=RA

 

I Ulvik privathistorisk arkiv ULHA/A-1009 - Anders P. Wallevik, finnes det fotografier fra Furuly helseheim. De er ikke datert ser det ut som, men de skal vise pleiersker, personer, forsamling og et foto av delvis skog, landskap. Her er lenke til arkivkatalogen: 

https://www.arkivportalen.no/entity/no-ulhaArkiv-000000008172

 

Fortsatt litt på siden: 

Ingeborg Røgenes var oversøster på Furuly helseheim i 1942. Hun giftet seg samme år med lensmann M. K. Torvund (Mons Torvund?), som døde ikke lenge etter bryllupet. Her er en artikkel om dødsfallet hans i avisen Sogn og Fjordane 02.06.1942, hvor det står at Ingeborg og Mons traff hverandre på Furuly: 

https://www.nb.no/items/0d8d7c742d9caddc0fe189f4c65d81c3?page=1&searchText="ingeborg røgenes"

Varig lenke: https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digavis_sognogfjordane_null_null_19420602_10_40_1

 

Selv døde Ingeborg Torvund i 1983 - se lenke til Haugesunds avis:

https://www.nb.no/items/387b4dd3da13d0c4fb9f5db03e28a526?page=1&searchText="ingeborg torvund"

Varig lenke: https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digavis_haugesundsavis_null_null_19831010_88_234_1

 

 

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for at du har funnet en del interessant informasjon, Grethe 🙂 Ingeborg Røgenes var vel da samme person, som jeg har som bare s. Ingeborg (søster Ingeborg) på liste fra 1940, bra å få etternavnet på plass, har etternavn på pasientene, men mangler noen på disse som var i arbeid der. Jeg kjente en dame som jobbet der under krigen (en som ble ganske gammel), men det var før jeg begynte å skrive om det, ellers hadde jeg nok spurt mer. Kjenner igjen noen andre navn også, på pasienter og pleiere m.fl. Barnebarnet til kunstmaleren Adolph Tidemand var jo der en lang stund, han het også Adolph Tidemand, det har vært tema her på forumet før. Han står på lista fra 1940, men var der vel ett par år til kan hende. Mange kom visst igjen flere ganger, for dem likte seg godt der og fikk gode venner. Andre ble vel helt friske etterpå, dersom det var mer forbigående. 

 

Endret av Svein O. Tislevoll
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk til deg Torbjørn, og til deg Grethe for enda litt mer interessante opplysninger og lenker til bilder. Det var interessant å lese om Helga Bekker, Ole Olvik, og om lensmann Torvund og kona Ingeborg. Ser at faren til lensmannen var fra Lavik i Sogn, bygd der vi hadde litt slekt for en del generasjoner siden. Og han og Ingeborg var visst dyktige og kjekke folk, etter som det står. 

 

Endret av Svein O. Tislevoll
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Ruth Hamre, var jo massøse på Furuly i 1940 - 1941, men ble med kutteren "Blia" ut fra Bremnes, som forliste nær kysten av Shetland i et uvær på slutten av året 1941, der ender historien om henne, eller navnet står visst på en minnestøtte. Hun er også kommet med i en adressebok fra 1942, som egentlig er fra skatteåret 1941 - 42. Og så har vi den kjente vognmannen i Bergen Wilchen Meyer Bøschen, f. 1861, d.1945, som var pasient der på slutten av året 1940, og visstnok senere også. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.