Gå til innhold
Arkivverket

Slekten Lang


Torbjørn Steen-Karlsen
 Del

Recommended Posts

Et eller annet sted på det Østfoldske fastland skal det tidlig 1600-tall finnes en Albret Jonsen Lang................

 

Inne på nett, ett eller annet sted, identifiseres han som svigerfar til Kristoffer (Olsen) på Store Fon i i Fon i Vestfold, som har en sønn Albret og som eier i gårdene Kambo ved Moss og Østenbøl i Enebakk.

 

Men jeg finner ikke Albret. Hjelp hjelp hjelp

 

Mvh. Torbjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan jo se om du klarer å verifisere denne historien (i så fall vil jeg gjerne se bevisene):

 

Sitat

Vi vet ikke hvem Kristoffer Fon var gift med, men da en dattersønn fra Sjue i Høyjord fikk navnet Albret, er det overveiende sannsynlig at kona var datter av Tønsberg-borgeren Albret Jenssen Lang. Fra denne kom også Albret-navnet inn i slekten Riddervold og han var en av forfedrene til Tønsberg-slekten Seeberg. Riddervold-slekten, som stammer fra Ramnes, synes tydelig å ha vært inngiftet i slekten Lystrup, som i sin tur hadde en stammor fra den gamle norske adelsslekten Galle. En av de gårder slekten Galle skrev seg til, var nettopp Kambo ved Moss som vi senere finner at Kristoffer Fon har en stor part i. Derfor var muligens Albret Langs hustru en datter av riksråden og høvedsmannen Svend Olufsen Galle.

 

Den er skrevet av Finn A. Wang, og jeg har hentet den fra en slektstavle utarbeidet for min farfar i slutten av 1970-årene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At en dattersønn fikk navnet Albret (Sebjørnsen), kan umulig gjøre det overveiende sannsynlig at Kristoffer Fons kone var ei Albretsdatter. Vi vet f.eks. ikke noe om om Albret Sebjørnsens besteforeldre på farssida, og som yngste sønn trenger Albret ikke å være oppkalt etter en nær slektning.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finn A. Wang har også skrevet en artikkel i Gjallarhorn på '90-tallet en gang om Kristoffer Store Fon og hans forfedre.

 

mvh 

Tore

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ifølge Tønsbergs historie ble en av Seeberg-familiens stamfedre, Hans Larsen, gift 1716 i Tønsberg med Margrete Albretsdatter Lang, f. i Tbg 1644, d. i Tbg 1743, datter av Albret Jensen (Lang) og Anne Gjertsdatter. (O.A. Johnsen, Tønsbergs historie, bind III, 2 - Tidsrummet ca. 1880 - ca. 1940, Gyldendal, Oslo 1954).

 

Vielsen i 1716 finner vi i kirkeboken for St. Laurentii kirke (MINI II1, s. 35) - trolovet 1/10 og viet 29/10 - Hans Larsøn Seberg og Magrete Albretsdatter Lang.

 

Begravelsen hennes finner sted i samme kirke 11. juli 1744, og hennes alder oppgis til "49 Aar og nogle Maanede". Hun døpes 1. april 1694 i Vår Frue kirke i Tønsberg som datter av Albret Jensen og Anne Giertzdatter. Anne Gertsdatter begraves 1. juni 1743 fra Frue kirke (innført i St. Laurentii kirkebok), 83 år og 2 måneder gammel. Albrets begravelse ser ikke ut til å finnes i kirkebøkene for Tønsberg.

 

Albret Jenssen Rafn og Anne Giertzdatter vies i Vår Frue kirke 2. juni 1693 (trolovet 25. mars).

 

Det er derfor ikke usannsynlig at Albret-navnet kom inn i Seeberg-slekten via denne Albret Jensen Rafn/Lang, men han var nok minst et par generasjoner yngre enn Kristoffer Store-Fons hustru. Han kan derfor ikke ha vært hennes far.

 

 

Endret av Ketil Firing Hanssen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Ketil Firing Hanssen skrev:

Det er derfor ikke usannsynlig at Albret-navnet kom inn i Seeberg-slekten via denne Albret Jensen Rafn/Lang, men han var nok minst et par generasjoner yngre enn Kristoffer Store-Fons hustru. Han kan derfor ikke ha vært hennes far.

 

Finn A. Wang opererte med en eldre Albret Jensen Lang, som må ha vært født omkring 1540: https://www.nb.no/items/66ffb8bdb4e546341b4e525512636ede?page=9&searchText="Albret Lang"~1

 

Jeg vet ikke om denne Albret Jensen Lang er nevnt i noen samtidig kilde, eller om han er en konstruksjon for å få ei slektsrekke til å gå opp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, jeg ser at han opererte med 3 personer ved navn Albret Jensen Lang, også en f. ca. 1600. De to eldste er åpenbart konstruerte personer, og bygger vel blant annet på teorien om alle som het Albret var av samme avstamming.

 

Det kunne selvsagt vært interessant å forsøke å kartlegge Albret Jensen Langs (d. 1696) aner, og også forsøke å finne ut av hvordan ett bismerpund smør i Kambo havnet på Christoffer Store Fons hender på 1620-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kona til Albret Jensen Lang, Anne Giertsdatter, var for øvrig datter av Giert Larsen i Skien. Det kommer frem av skiftet etter Annes andre mann, Niels Hansen Tolsrød i Tønsberg, i 1704.

Endret av Ketil Firing Hanssen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.