Jump to content
Arkivverket

Frederikshald ca 1830. Forfalskninger av gullsmedvarer?


Kirsti Rye

Recommended Posts

Er det noen som har kjennskap til eventuelle forfalskninger av gull-og sølvsmedvarer på denne tiden?

 

I "Boken om Dals Ed. En bygd ved grensen" (flere forfattere) står det i en artikkel om Mattias Rye av Tage Heimer at det på denne tiden gikk rykter om forfalskede varer i Frederikshald.

 

Det har vært svært interressant å følge min slektning Mattias, født i Bergen 1802 - død i Dals Ed 1882. I 1830 årene er Mattias i Frederikshald,  han har arbeid hos gullsmed Henning Lunde. Flyttemeldingen er innført i 1834, men han har nok vært i byen i flere år. Han blir far i 1828 og i 1830. I 1831 finner jeg ham i Dals Ed som gullsmed med kone og to barn. 

 

Mattias etablerte seg i Dals Ed som gullsmed, han hadde verksted hjemme i stua si. Sølvvarene han solgte, var grå i fargen, han ble beskylt for å tynne ut sølvet. Disse varene ble kalt for "ryesølv"

 

Innflyttingsmeldingen til Halden

https://media.digitalarkivet.no/view/7419/81666/2

 

Mindre enn to mnd senere, 23 mai, står han som utflyttet til Dals Ed. 

 

Jeg har alle opplysninger ellers om Mattias, hans livsløp, familieforhold og foreldre, det er bare denne forfalskningshistorien jeg ikke har funnet ut av. Kanskje er det umulig å bekrefte, men uansett er  Mattias en fargerik person i slektstreet mitt , og det er slike historier som gjør slektsgransking moro.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Begrepet ryesølv er nytt for meg. Ved å søke fant jeg en dansk katalog (Kraks handelsvejviser 1933) som bruker ordet rysølv i forbindelse med elektroplatevarer. https://user-9y8ca5x.cld.bz/kraks-vejviser-1933-handelsvejviser/739/#zoom=z
Rysølv ble også solgt i Norge. Her er en annonse fra 1850-tallet. https://www.nb.no/items/67c8a8cf75d6a6f3b9e75872940d8048?page=1&searchText=rysølv Det høres ut som om det kan være beslektet med 'nyesølv' (nysølv), som også er grått i fargen og aldri blir så blankt som sølv. Det var ganske populært på 1800 og tidlig 1900-tall, og helt lovlig å selge som ny(e)sølv. Mange sølvsmeder (og hjem) hadde det sikkert, siden det var underlagsmateriale for sølvplett. Men det inneholdt ikke sølv i det heletatt. Nysølv er en legering av kobber, sink og nikkel.  https://no.wikipedia.org/wiki/Nysølv
Første eksempel jeg har funnet i aviser er fra 1841 https://www.nb.no/items/4812dd79c956bf774bcbb167a83c6ca3?page=1&searchText="nyesølv"

Det ble ikke alltid forsølvet. Jeg har et smulebrett i nysølv, i jugendstil, etter min grandtante.

Å selge sølvplett som sølv var selvsagt ikke lov, og heller ikke å stemple nysølv som sølv, eller blande nysølv med sølv og selge det som stemplet sølv. 

Edited by Inger Hohler
norsk lenke annonse rysølv
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Inger Hohler said:

Rysølv ble også solgt i Norge. Her er en annonse fra 1850-tallet. https://www.nb.no/items/67c8a8cf75d6a6f3b9e75872940d8048?page=1&searchText=rysølv

Dette er en feilindeksering. Det står Nysølv, ikke Rysølv, i originalteksten.

Jf «R» og «N» i ordet «Rode-No» i spalten til venstre.


Trolig er alle de 21 avis-treffene på Rysølv på nb.no feilindeksering, eller trykkfeil (settefeil) i originalteksten. Nysølv gir til sammenligning nærmere 25000 treff i bøker, aviser og tidsskrift.

 

Teksten i lenken til Kraks handelsvejviser er også generert med automatisk tekstgjenkjenning, og handelskategorien er Elektropletvarer, ikke -platevarer, så det skulle nok stått Nysølv der også.
 

Edited by Matthias Kolberg
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Takk for innspill, og for lenker. 

 

Jeg tenker at disse ryktene om forfalskninger som Tage Heimer skriver om ikke er tatt ut av løse luften, men å finne ut hva de bunner i blir vel vanskelig å finne ut av.

Når det gjelder begrepet "ryesølv" i denne sammenhengen regner jeg med at det kommer av navnet Rye, og at det var Mattias som laget og solgte disse varene. 

Hvorfor han tok med familien og flyttet til (den gang) ødemarken i Sverige blir bare gjetninger, men det kan jo ha vært for å komme bort fra anklager om juks i arbeidet. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.