Gå til innhold
Arkivverket
Svein O. Tislevoll

Var Aron Hetlesæter sønn av Hans Hatlesæter, Stord ?

Recommended Posts

Svein O. Tislevoll

Har en ane som jeg ikke vet hva jeg skal gjøre videre med :

 

Aron (Arne) Hetlesæter var født sannsynligvis før 1640 og døde i 1704. I 1701 eide han halve Hetlesæter, Stord. Han er nevnt i 1681 som vitne i en sak på Grov, Stord. Var gift med Kari (Karen) Jensdatter Rimbareid (Rimmereid), Fitjar. Dem hadde ca. 4 barn eller flere, det var a)Lars f.1684 b)Jens f.1687 d 1732, g.m. Anna Johannesdtr. Raunholm Nordre, Fitjar, hadde en datter Brita Jensdtr. c)Mari f.ca.1689 g.m. Ola Ingebrigtson Tislavoll (Tislevoll), Fitjar. Barn :Ingebrigt f.1703, Aron f. ca.1708, Eli, f. ca.1712, Kari f. ca.1713, Mari f. ca.1716 og kanskje c)Anna, g.m. Mons Ellingson Almås Stord. Aron var lagrettsmann i 1666.

Så står det i Bygdebok for stord 2. utgave 1985 av Ola Høyland : Han (Aron/Arne) er truleg son åt Hans og Sara.

Hans var bruker på Hatlesæter, Stord fra ca.1629, han var gift med Sara, datter til Erik Jonsson/Jonsen Brandvik. Han bygslet først, senere fikk han skjøte. Dem eide også en part i Håland, Sandeid i Ryfylke (Rogaland), truleg arv etter Sara.

 

Har sett på navna til barn og barnebarn til Hans og Sara (om dem var det) : Lars vet jeg ikke hvem er oppkalla etter, Jens er oppkalla etter morfar, Brita Jensdtr. vet jeg ikke, Ingebrigt er oppkalla etter sin farfar, Aron etter sin morfar, Eli etter sin farmor og Mari er oppkalla etter sin mor. nr C)Anna (mulig dtr til Aron vet jeg ikke). Altså ingen oppkalling etter Hans og Sara, ser litt mistenkelig ut.

Det bodde en Hans på Hetlesæter i 1760 åra g.m. Synneva Monsdtr. (Nordhuglo ?) i 1665 gav han avkall frivillig på noko arv til kona si på 32 rdl. som heller en Jonas Budde fikk. Står ikke noe om slektsskap mellom han siste og Hans s. bodde på gården først.

 

Hvordan komme videre med dette, hvor lete først ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Norodd Hagenson

Det er vel mer sannsynlig at Aron først var gift med enken etter Hans Hetlesæter.

 

Lars og Jens Aronsønner var formyndere for barna ved skiftet etter Ola Torbjørnson Øvre Rommetveit 6 okt. 1721. De var søskenbarn av kona til Ola, Kari Halvorsd.

 

Den gamle bygdeboka for Stord er temmelig ufullstendig, og det går ofte ikke an å stole på den. I dette tilfellet gjetter nok forfatteren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein O. Tislevoll

Til Norodd Hagenson,

 

tusen takk for opplysninger, det visste jeg ikke. Ja, den bygdeboken er ganske vanskelig også å finne frem i, spesielt hvor folk flyttet til og fra. Er vel en gjetting, ja.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein O. Tislevoll

Flytter dette temaet frem igjen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein O. Tislevoll

Tar dette frem igjen, da jeg ser på nettet (Geni og andre plasser) at folk har koblet Aron Hetlesæter sin slekt sammen med både Smør- slekt, Slee- slekt og mange andre adelsslekter. Aron var ikke noe sønn til Hans Hetlesæter og Sara Eriksdtr. Brandvik. Men som jeg fant ut (bevis for), så var han sønn til en som het Lars! 

Endret av Svein O. Tislevoll

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.