Jump to content
Arkivverket

SVERIGE-ETTERLYSNING HOV HACKÅS


Marit Kathiravelu

Recommended Posts

Marit Kathiravelu

Etterlyser slekt i Sverige

 

* NILS BJØRNSON død i ENÅGER i HÆLSINGLAND var gift med en som het SIGRID.N.N,.

-Noen som vet noe om de og deres aner?

De fikk bl.annet dtr KRISTIN Nilsdtr som døde etter 1554 på HOV i SVERIGE. Hun var gift med PEDER Ørjansson til Hov,f.1515 Hov,d 1553 Hov,gifty før 1554. han var lensmann og lagrettemann.

Hans far var VEPNER (hva er det?) Ørjan Karlson f ca 1470 død etter 1546 Hov Hackås Sverige.Kona står oppnevnt som N.N.

 

 

Noen som vet noe ang de?

 

Noen som vet noe om ( anene ) til MOGENS JUSSESSON 1520-1556 som var kappelan i ORRVIKEN i SVERIGE. Hans far var ev JUSSE 1518,død etter 1551,ORRVIKEn SE.

Mogens datter var Gullov Mogensdtr f ca 1540 d 1583i ÅKERÆNG i SVERIGE. Hun var fødti UNDERSÅKER i Sverige.og var gift med jens Pedersson f ca 1540 Hov hackås der han var lensmann.

Link to post
Share on other sites
Johan M Setsaas

Nei, jeg kan ikke umiddelbart hverken bekrefte eller avkrefte det som du skriver over.

 

Nå er ikke jeg spesiellt god på Skanke, men regner med at det er folk her inne som kan bekrefte / avkrefte opplysningene.

 

Det er mao en fordel å referere til hvor opplysningene stammer fra.

Link to post
Share on other sites

Noen som vet noe om ( anene ) til MOGENS JUSSESSON 1520-1556 som var kappelan i ORRVIKEN i SVERIGE. Hans far var ev JUSSE 1518,død etter 1551,ORRVIKEn SE.

Mogens datter var Gullov Mogensdtr f ca 1540 d 1583i ÅKERÆNG i SVERIGE. Hun var fødti UNDERSÅKER i Sverige.og var gift med jens Pedersson f ca 1540 Hov hackås der han var lensmann.

 

Marit, vær ytterst forsiktig med å påstå at en Mogens Jussesson var far til Gullov Mogensdatter som var gift med Jens Pedersön og med Lauritz Mogenssön.

 

Disse påstandene kommer stort sett bare fra Roger de Robelin sin bok Skanke ätten.

 

På side 420 står det et spørsmålstegn i parentes om Mogens Jussesson er Gullov sin far.

På side 327 står Gullov som datter av Mogens Joensson, også her med spørsmåltegn foran i parentes.

På side 38 står dette: "Gullov Mogensdtr [.......] sannolikt dotter av kaplan Mogens Jussesson i Oviken, eller måhenda Mogens Joensson i Faxnälden och Elisabet Eriksdtr [schanke].

 

Så med andre ord, vi vet ikke hvem som er Gullov sine foreldre, annet enn at hennes far het Mogens til fornavn. Vær så snill å ikke skriv hvem som er foreldre (far) til Gullov uten å vise til den store usikkerheten som finnes. Faktisk så bør ikke våre slektstrær gå lenger enn til Gullov, siden vi ikke vet hvem som er hennes foreldre, så er det et helt naturlig sted å stoppe.

 

Det finnes mange trær ute på nettet med Gullov sine aner, felles for mange av dem er at de er uten kildehenvisninger og tvilen som finnes kommer ikke frem i det hele tatt. I diverse utgaver av NST (Norsk Slektshistorisk Tidsskrift) er det artikler om slekten Blix, en slekt som Gullov sin 2. ektemann mest trolig tilhørte. Dersom vi sammenligner Roger de Robelin sine muligheter for Gullov sine aner og hennes 2. ektemann sine aner i disse artiklene, så kommer vi fram til at Gullov og Lauritz er enten søsken eller søskenbarn via Schanke-linjen, noe som selvfølgelig ikke er mulig. De hadde aldri fått lov til å gifte seg dersom de var søsken eller søskenbarn.

 

Så konklusjonen hittil er at Gullov sin far het Mogens, Gullov sin mor er helt ukjent, og det er alt vi vet med sikkerhet pr. idag. Resten er bare (ville) spekulasjoner, og bør ikke bli med inn våre slektstrær.

 

Jeg synes det er synd at slektsforskere som Per Nermo, Frode Jemtland, Asle Hansen og veldig mange andre har tatt med Gullov sine aner uten kildehenvisninger og uten at tvilen som finnes er nevnt og kommer tydelig fram. Helst ønsker jeg at slike sterkt tvilsomme slektslinjer blir fjernet, siden de i mine øyne sprer disinformasjon.

 

Så, dersom din linje til Mogens Jussesson går via Gullov Mogensdatter, så behøver du ikke å bekymre deg om hans aner, siden linken mellom Gullov og denne Mogens Jusseson mest trolig ikke er riktig.

 

Hilsen Remi

Link to post
Share on other sites

Debatt om damen i det gamle brukarforum: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=51709&sok=Gullov&nr=2&antinnlegg=8&startnr=&antall=&spraak=n#anker

 

Ellers så dukker hun jo opp i uttallige debatter om slektene Blix og Schancke (husk diverse skrivemåter av navnet Schancke, dersom dere søker etter dette på gamle brukarforum).

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.