Gå til innhold
Arkivverket
Magnus Andreas Våge

Tyding av tekst vedrørande dåp i 1802.

Recommended Posts

Magnus Andreas Våge

Eg treng hjelp til å tyda noko av det som står skrive om dåp av Thorjus. Han er det femte namnet på sida så langt eg kan sjå.

 

Frå Ministerialboka for Vikedal i Rogaland 1779-1817:

Min lenke

 

I venstre marg trur eg det står "Palme Sønd." Men kva står det under? Eg les noko slikt som "Sor Lægd", men det gjev inga meining for meg! Noko liknande står på dei andre borna også.

 

Sjølve hovudteksten har eg slik nokon lunde: "Døbt i Imsland Kirke Drengeb. nomine Thorjus I.S. / (...) Forældre Tormod Thorjussen og Johanne / Thormodsdat. Frøeviig. Test: Thorjus Thorjussen Waage / Halvor Halvorsen Frøeviig, Ole Marcussen Axland / Birthe Thorjusd. (...), Sidsel Hermansd. Frøeviig."

Er det nokon som klarer å tyda det eg ikkje har fått med meg?

 

I høgre marg trur eg det skal stå kva tid mora vart innført i kyrkja att etter fødselen, men eg skjønar ikkje datoen. Fyrst står det "introduc", men kva står under?

 

MA

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Magnus Andreas Våge

Takk for hjelpa!

 

Robeyde gjev meining! Det er ein gard i nabo-prestegjeldet som heiter Ropeid i dag og som i folketellinga i 1801 vert kalla Robejd.

 

Dersom det er Soe Lægd som står i margen så er det ei forkorting av det som står inne i teksten etter barnet sitt namn: "Soe L."

 

Men kvifor står slik informasjon registrert i kyrkjeboka under dåp?

 

MA

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Else B. Rustad

Fordi presten - i tillegg til å være prest - også var rullefører for det militære. For å få guttene "plassert" i den militære enhet de senere skulle inn i, var det nok enklest å gjøre dette allerede ved dåpen. Du vil se at det bare er guttene som har slik anmerkning i kirkeboka.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.